De Chinese fabrikant Oppo heeft maandag de N1 gepresenteerd, een smartphone met een 5,9″-scherm en 13 megapixel camera.Vooral die camera valt op: je kunt ‘m namelijk omdraaien zodat je met dezelfde lens ook foto’s aan de voorzijde kunt maken. Retehandig of drie keer niks? Draadbreuk duikt erin.
Voor we beginnen over de camera eerst de specs van de Oppo N1: het gaat om een toestel met een 5,9 inch full-hd-scherm, 1,7GHz quad-core processor, 2GB werkgeheugen en 16 of 32GB opslagruimte. De N1 draait op Oppo’s ColorOS, een schil die gebaseerd is op Android 4.2 en mogelijk komt er ook een versie uit die draait op CyanogenMod, voor Android-klussers al tijden één van de favoriete custom roms. Op de foto’s die door de fabrikant naar buiten zijn gebracht zijn druppels water te zien, wat er mogelijk op duidt dat het toestel waterbestendig is. Daar wordt alleen verder niets over gezegd op de site. Handig…
Op de achterkant van het toestel zit het O-Touch Panel, een touchdeel van twaalf vierkante centimeter waarmee je onder andere kunt scrollen en een foto schieten. Het maken van foto’s kan ook op afstand met de meegeleverde O-Click Control, een soort sleutelhanger die via bluetooth-verbinding je camera kan bedienen.
Draaibare camera
De draaibare camera is de meest in het oog springende vernieuwing van deze Oppo N1, maar laat zich lastig uitleggen. De foto boven dit artikel verklapt al een beetje wat het precies doet, maar een video is nog beter. En jawel, die hebben we:
Kek videootje, ziet er geestig uit, maar wat vinden we er eigenlijk van? Gaan we dit ook echt gebruiken of komen de gevleugelde woorden van Ger weer eens van pas, die ooit sprak over ‘paniekinnovatie’.
Het Verdict van Draadbreuk
Draaibare mechanismes zijn dingen die ik per definitie binnen een jaar kapot maak, hetzij per ongeluk. Het is in mijn ogen dan ook vooral een feature die erin is gebouwd om aandacht te trekken op marketinggebied. Want laten we eerlijk zijn: zonder deze functie was de Oppo ook maar gewoon een smartphone als alle anderen. Ik had vroeger trouwens een abonnement op de Eppo, maar dat heeft hier verder niks mee te maken.
[/one_fourth][one_fourth]Dennis
Mijn smartphone heeft twee camera’s. Eén waardeloze voor foto’s, één nog veel waardelozere om mee te videobellen. Zou ik die twee camera’s willen omruilen voor een enkel knap exemplaar dat ik voor beide doeleinden kan gebruiken? Zekers! Laten we eerlijk zijn, hoe vaak gebruik je ze allebei tegelijk? Nooit Samsung…dat doe je nooit.
[/one_fourth][one_fourth]Ger
Ooit had ik de Nikon Coolpix 2500. Dat was een 2-megapixelknaller met draaibare lens. Destijds enorm veel lol mee gehad, maar die had een extreem solide bouw (het was dan ook een lomp ding). Die Oppo lijkt wat fragiel. Bovendien trek ik de naam ‘Oppo’ überhaupt niet, hoe goed of slecht die smartphones ook zijn. ‘Hallo, ik ben Ger en ik heb een Oppo.’ Dat klinkt toch niet?
[/one_fourth][one_fourth_last]Bart
Hoe stabiel is het draaimechanisme? Als daar snel speling in gaat zitten kun je er helemaal niks mee. Als ik het filmpje zo zie zit de speaker ook in het draaisysteem verwerkt, dus die je moet je steeds terugdraaien om te kunnen bellen. En het lijkt ook nog behoorlijk wat ruimte boven het (toch al immense) scherm te verbruiken. Kortom: leuk bedacht, maar knap onhandig volgens mij.
[/one_fourth_last]
Ik ben niet echt een selfie-type, maar ik vind het wel een mooie toevoeging voor smartphones. Trouwens, volgens Oppo zit het met de degelijkheid wel goed: “In case you’re wondering, Oppo said the N1’s swivel camera has passed a 100,000-time rotation test, which works out to be seven years of usage if you rotate it 40 times a day.” (Engadget).
Erg mooi vind ik hem echter niet. Pauls argument ‘zonder deze functie was de Oppo ook maar gewoon een smartphone als alle anderen’ is trouwens op meer toestellen van toepassing (denk aan iPhones zonder Touch ID, Galaxy Notes zonder pennetje en de Noka Pureview telefoons zonder goede camera)!
Een vraag voor jullie Q&A, kijken jullie uit naar de nexus 5? Als hij komt koop je hem dan Dennis?