Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Microsoft’s Surface 2 stemt een beetje droevig

Microsoft’s Surface 2 stemt een beetje droevig
Dennis de Vries

Mooie, flink verbeterde hardware. Dunner, sneller, harder, beter en krachtiger. Gisteren presenteerde Microsoft hun nieuwe Surface 2 tablets in een aantal variaties. Het apparaat biedt in de basis nog hetzelfde als de eerste tablet/laptop van Microsoft, maar uiteraard is er behoorlijk wat nieuw. Cool spul, maar de handjes gingen niet in de lucht.

Voor wie het zich niet meer kan herinneren; de originele Microsoft Surface was kort geleden vrij unieke 10,6 inch tablet. In de eerste plaats omdat Microsoft het apparaat in eigen beheer produceerde. Er kwam geen andere fabrikant aan te pas, er stond alleen een Microsoft logootje op. Daarnaast was het de vaandeldrager van Microsofts nieuwe Windows 8 interface en moest het de kracht van een laptop bieden in de vorm van een tablet. Oh, en hij had een ingebouwd standaardje en een hippe beschermhoes die dienst deed als onhandig toetsenbord.

Tot zover de geschiedenis, terug naar het nu. Vandaag stond Microsoft Vice President Surface Panos Panay een beetje beteuterd te kijken toen hij de Microsoft Surface 2 aan de wereld toonde. Het idee is nog hetzelfde: een dikke tablet met toetsenbordjes die je er aan kunt klikken en een standaardje om uit te klappen. Maar natuurlijk zijn er bepaalde zaken anders. Om te beginnen kan de kickstand nu in verschillende hoeken worden uitgeklapt. Zo kun je het apparaat ook op je schoot blijven gebruiken. Er staat een Surface-logo op, geen Microsoft logo. En hij is in het zilver verkrijgbaar.

Geen hieperdepiep met Panos Panay van Microsoft

Interessanter wordt als we onder de oppervlakte kijken (snap je ‘m?). Zo zijn de tablets standaard voorzien van Windows 8.1. Ook zijn de apparaten voorzien van de gloednieuwe ‘Haswell’ processors, die bijvoorbeeld ook de nieuwe Macbook Air van flink wat kracht voorzien. De demonstratie van Microsoft was best indrukwekkend, met een Surface 2 die moeiteloos beelden in 6K resolutie (= heel zwaar) streamde. “Letterlijk sneller dan 95 procent van de laptops van tegenwoordig”, zo zeggen ze. De processor heeft ook gevolgen voor de accuduur; die is maarliefst 75% langer, claimt de fabrikant.

Mocht dat niet genoeg zijn, en kan accuduur ooit lang genoeg zijn, dan komen de ‘covers’ in beeld. Bij de originele Surface kon je kiezen uit twee covers, beide met een toetsenbord. Een heel toffe, dunne die voor geen meter typte. En een wat dikkere, minder coole die wel goed typte. Nu voegt Microsoft daar nog een versie aan toe, de Power Cover. Daarmee heb je een extra batterij, die er voor zorgt dat het apparaat tweeënhalf keer zo lang aan blijft.

Een meer experimentele cover kwam pas op het eind van de presentatie naar voren. Een drukgevoelige touchcover maakte het mogelijk om, via Xbox Music, heel eenvoudig muziek te mixen als een echte DJ. Deze cover werd getoond met de belofte dat Microsoft nog veel meer van dit soort coole dingen in ontwikkeling heeft. Een claim waar we nu natuurlijk helemaal niets aan hebben.

 

Letterlijk sneller dan 95 procent van de laptops van tegenwoordig

Dunner, sneller, zuiniger, beter, mooier. Dat zijn de termen die je wilt horen tijdens een presentatie van een nieuwe gadget en Microsoft kan ze allemaal afvinken. Maar toch vragen we ons af of deze vorm überhaupt aanslaat. Mooie hardware of niet, de Surface 2 en Surface 2 Pro zijn tablet noch laptop. Dat hoeft niet slecht te zijn, maar de gezichtsuitdrukking van meneer Panay zegt ons genoeg. Wij worden er zelf ook niet heel vrolijk van.

panos5

 

Microsofts Surface 2, in verschillende smaken
Microsoft Surface 2surface2-2
De opvolger van de Surface RT heeft als besturingssysteem Windows RT 8.1. Nieuw, maar nog steeds beperkt tot het nieuwe startscherm van Windows 8, en de apps uit de Market Place. De traditionele Windows-omgeving is niet bruikbaar op dit toestel. Wel anders dan zijn opvolger: een Full HD beeldscherm, een Tegra 4 processor, 32 of 64GB aan opslag en een 5 megapixel camera. Adviesprijzen beginnen bij € 439.
Microsoft Surface Pro 2surface2-1
De krachtpatser van de twee. Door de nieuwe Core-i5 Haswell processor zuiniger en krachtiger dan zijn voorganger. Dat komt goed uit, want op dit apparaat kun je wél gewoon het volledige Windows gebruiken. Inclusief het vertrouwde bureaublad en alle programma’s die je daar op kwijt kunt. Het apparaat is in verschillende versies te krijgen. De ‘voordeligste’ is die met 4GB aan RAM en 64GB opslaggeheugen. Kost je toch al snel een goede € 889. Die hippe covers moet je er apart bij kopen.

 

Kudo’s voor TheVerge voor de mooie foto’s!