Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

EmporiaSMART zet je opoe in een WhatsApp -groep

EmporiaSMART zet je opoe in een WhatsApp -groep
Dennis de Vries

Altijd goed voor een gekke telefoon of twee is het Oostenrijkse Emporia. Ze maken telefoons voor senioren en laten die graag op het MWC zien. Hun laatste creatie is de EmporiaSMART, een Android smartphone met touchscreen, die om te vormen is tot ouderwetse GSM.

De EmporiaSMART is een Android 4.4.2 smartphone met een sterk versimpelde interface en grote knoppen. Alle apps zijn lekker weggestopt zodat je grootje die niet uit zichzelf kan vinden. De belknop en belangrijke contacten zijn wel prominent aanwezig, zodat jij gemakkelijk gebeld kan worden met de vraag waarom het toestel af en toe piept.

EmporiaSMART, net als vroeger

Maar het meest opvallende aan het toestel is de cover die een deel van beeldscherm bedekt. Een trucje dat Sony Ericsson in 2003 al eens probeerde met de P900. Het vormt de touchscreen-smartphone om tot ‘gewone’ GSM, met een numeriek toetsenbord. Zo verandert de EmporiaSMART heel eenvoudig van smartphone die opa en oma nooit zullen begrijpen, naar een GSM die opa en oma nooit hebben begrepen.

Los van het toetsenbord is ook de oplaadmethode heel bijzonder. In het persbericht staat het als volgt omschreven: “emporiaSMART is one of the first mobile handsets from emporia to feature the new emporia charger – with a handle to ensure that the microUSB cannot be accidentally inserted incorrectly, causing damage to the device.” Nee, wij hebben ook geen flauw idee wat daar staat. We kunnen ons de verwarring bij grootpa en -moe dus goed voorstellen.

Kleinkind als telefoon add-on

Het is vast leuk bedacht en Emporia heeft ongetwijfeld de beste bedoelingen. Maar uiteindelijk kan Emporia smartphonedesigns uit 2003 blijven recyclen tot ze een ons wegen. Zolang er bij hun telefoon geen geduldig kleinkind wordt geleverd dat opoe wegwijs maakt in de wondere wereld van mobiel internet en Whatsapp-groepen, zal dit soort toestellen rapper uitsterven dan de beoogde doelgroep.