Als je er over denkt een nieuw smartphone OS te gaan ontwikkelen dan hebben we een belangrijke tip voor je: doe het lekker niet. Mozilla kapt namelijk met Firefox OS, wat nog maar eens illustreert dat er naast Android en iOS eigenlijk geen ruimte is voor een andere speler.
Firefox OS werd in 2013 gepresenteerd door de Mozilla, de maker van de Firefox browsers. De software moest vooral de voordeligere smartphones voorzien van een besturingssysteem. Alles aan de software was ‘web-first’, waardoor het door de gebruikte technologie gemakkelijk moest zijn om apps te ontwikkelen. Uiteindelijk kwam het echter op één ding neer: de verkoop viel tegen.
Kleine jongens vallen om
Firefox OS is niet het enige alternatieve besturingssysteem voor smartphones dat stof moet bijten. Ook Sailfish OS van het Finse Jolla heeft moeite om van de grond te komen. Dit besturingssysteem moet voortborduren op de natte nerddroom die Nokia ooit met de N9 en MeeGo heeft neergezet. Onlangs maakte het bedrijf echter bekend de rekeningen niet meer te kunnen betalen. Personeel op straat, schuldsanering, alles.
Ook grote jongens hebben ’t niet makkelijk
Het zijn niet alleen mobiele nieuwkomers en kleine jongens die het moeilijk hebben op de smartphonemarkt. Van het ooit zo machtige Blackberry is de afgelopen jaren bijna geen spaan heel gebleven. Microsoft loopt nog steeds te sjorren aan Windows Phone, dat qua marktaandeel maar niet van de grond wil komen. En Samsung wil graag zijn eigen Tizen een zetje geven, maar lijkt zich inmiddels te realiseren dat dit vooral gaat werken in tv’s, koelkasten en smartwatches. De Gear S2 draait bijvoorbeeld op Tizen, maar het klokje werkt opmerkelijk genoeg niet met een Tizen-smartphone.
[divider]Duidelijke zaak: marktaandeel smartphone OS in Q2 2015[/divider]
Bovenstaande grafiek geeft aan waarom we de komende jaren nog wel even zitten opgescheept met de mobiele duopolie van Apple en Google. Microsoft’s wereldwijde marktaandeel schommelt rond de 2,5/3% zonder echt te stijgen. Blackberry rolt bijna van het kaartje af en de ‘others’, waaronder dus Firefox OS, moeten 0,3 procent van de markt verdelen. Dat zijn niet veel mensen. En als mensen je smartphone niet kopen, willen ontwikkelaars er geen apps voor maken. En als ontwikkelaars er geen apps voor willen maken, willen mensen je smartphone niet kopen. Enzovoorts.
Kortom, wil je een telefoon uitbrengen dan is het te hopen dat je bedrijf Apple heet. Is dat niet het geval, dan is Android de enige optie. Kies je voor iets anders, dan kun je net zo goed alvast de pijp aan maarten geven. Dag Firefox OS. We hebben maar heel kort met je kennis mogen maken. Maar om eerlijk te zijn vonden we het toen ook wel mooi geweest.
[divider]Paul vindt er wat van: doorzichtige Firefox smartphone[/divider]