Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

‘Fuck bellen’ | Stelling Draadbreuk

Dennis de Vries

Deze week viel ons oog op een interessant artikel op Motherboard, dat van Vice. In een vlammend betoog werd daar gehakt gemaakt van bellen en gebeld worden. Bellen is, zo zei de schrijver, totaal niet meer van deze tijd. Erger nog, het is ronduit brutaal.

Of zoals hij het zelf zegt: “Als mijn telefoon gaat, dan zie ik dat als iemand die opeens “Heeeeeeeeeey!” tegen me zegt, ongeacht wat ik aan het doen ben.” Nou, dat zet je dan toch aan het denken.

>> Lezen: ‘Fuck bellen’ op Motherboard

Wanneer zat ik voor het laatst echt op een telefoontje te wachten? 9 van de 10 belletjes die ik nog krijg, had ik liever niet gehad. Stuur maar een mailtje ofzo. Toch noem ik mijn telefoon nog steeds telefoon. En als je ‘m koopt staat de bel-app op de meest prominente plaats op het startscherm en de kans is groot dat hij daar ook blijft staan. Maar hoe vaak gebruik je ‘m nou nog? Bijna elke andere functie op mijn telefoon is meer gebruikt dan de telefoonfunctie. Vandaar dat de stelling deze week schaamteloos wordt overgenomen van Vice:

 

‘Fuck bellen’

 

 

Vind jij telefoneren ook een achterhaalde manier om met mensen in contact te komen? Heb jij liever ook geen telefoontjes? Of maak jij nog trouw je belminuten op omdat je dat gewoon wel lekker makkelijk vindt? Laat even weten in de comments!

Reacties

 1. Plaki

  Ik bel alleen nog maar naar instanties (je kan bijvoorbeeld geen whatsappje sturen naar je huisarts oid) en daarnaast is bellen handig als je meteen een reactie wil (mensen zijn nog wel eens geneigd om whatsappjes/smsjes over het hoofd te zien of te negeren).

  • Dennis de Vries

   Nu je over de huisarts begint bedenk ik me ineens: 112 staat buiten deze stelling. Die ga je niet lopen Snapchatten als je net iemand hebt platgereden.

  • Plaki

   Juist wel toch. Hahaha.

  • BroodjeKaas

   Inderdaad, chatberichten of mailtjes worden vaak niet beantwoord – of dat wordt zo lang mogelijk uitgesteld. Aan de andere kant is dat ook wel makkelijk. Maar als je echt dingen gedaan wil krijgen (of als je écht wil weten hoe het met iemand gaat), dan gaat er niets boven bellen. Ik zou op ‘soms wel handig’ stemmen als ik een optie van de poll aan kon klikken.

 2. IkBenBrian

  Als ik in de winkel sta, en het even niet weet. Bel ik mijn moeder even op om te weten wat ik moet halen. Zo weet je zeker dat ze snel reageert en opneemt. Voor de rest gebruik ik de bel functie bijna nooit. Daarom heb ik op mijn abo ook alleen 60 min bel en sms staan.

 3. Originele Eekhoorn

  bellen doe ik alleen als iets heel urgent is, als ik iemand nu nodig heb en ik mij egoïstisch genoeg voel om even in het middelpunt van iemand anders zijn wereld te staan of als ik te lui ben om over een messenger service te typen omdat ik weet dat de ander ook niks te doen heeft.
  Ik bel niet vaak en wordt ook niet vaak gebeld. Ook nog nooit een telemarketeer gehad of iets dergelijks dus als ik gebeld wordt kan het maar dringend zijn.

  • BroodjeKaas

   “…en ik mij egoïstisch genoeg voel om even in het middelpunt van iemand anders zijn wereld te staan”. Voel je je ook zo wanneer je in de supermarkt staat af te rekenen, of een goede vriend op straat tegenkomt :)?

  • Originele Eekhoorn

   als je een goede vriend tegenkomt op straat zie je of hij met iemand in gesprek is of niet, dan kan hem/haar aanspreken of alleen begroeten. Met bellen kan ik dat niet weten, of bel jij op een afstand dat je elkaar kan zien?

  • BroodjeKaas

   Meestal niet

 4. Paul S.

  Bellen blijft persoonlijker en je hoort iemands emoties.
  Verder bel je om lange gesprekken te voeren, want dat ga je niet uit typen. En je belt als je direct reactie wil. Als je bijvoorbeeld de laatste trein mist, dan kun je makkelijkere overleggen via de telefoon hoe en wat je kan doen. Niet iedereen heeft een internet abonnement en iemand bereiken via de telefoon werkt altijd. Bellen blijft altijd nog wel sneller.
  Het blijft inderdaad wel irritant als mensen ongelegen bellen of bellen voor reclame. Maar dat is juist het doel geweest van de mobiele telefoon; overal bereikbaar.

 5. bellen of videocall!

 6. stijn v brummelen

  Ik heb z’n onbeperkt bellen abonnement bij kpn. Ik vind het best vaak handig. Ik bel vaak voor verhalen (geen typ zin etc.) Dus Bellen, best vaak, maar als whatsapp een bel service inbouwd nooit meer (viber zitten weinig op)

 7. KungFuPanda

  90% mee eens. Ik heb in heel mijn leven mss in totaal 100 keer gebeld. Maar wnn je een dringend antwoord nodig hebt, kan het toch echt wel handiger zijn dan 10 spamberichten tegelijkertijd te sturen hoor.