Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Google wil meer controle over ontwikkeling Nexus

Google wil meer controle over ontwikkeling Nexus
Mart Opdam

Google wil een nog grotere vinger in de pap krijgen bij de ontwikkeling van de Nexus-telefoons. Dat vertelde CEO Sundar Pichai tegen de boys van The Verge. Een tricky uitspraak die vooral de vraag oproept: in welke vorm dan? Gaat Google het ontwerp omgooien? Ja, aldus Pichai.

Dit soort nieuwtjes zijn de shit vind ik altijd. Een CEO die zijn strategie prijsgeeft, wanneer gebeurt dat? Wat de hoge pief van Google voor ogen heeft? Een grotere stem aan de tekentafel en dan niet alleen bij de hardware, wat je zou verwachten. Nee, ze willen dus ook meer invloed over iets wat in principe hun eigen product is: de software. Wat is dit dan voor scoop hoor ik je denken? Leg ik je haarfijn uit!

Je eigen product verkopen zonder een klant te ontmoeten

Voordat ik aan de scoop een beetje ga duiden, moet je even begrijpen hoe de Nexussen ontwikkeld worden. Eigenlijk kun je dit verhaal op elk technisch product plakken, dus let op zou ik zeggen.

Google ontwikkelt dus het OS voor de Nexus, zover was je wel. Maar je koopt je nieuwe 5X niet van Google. Je gaat een abonnement halen en krijgt ‘m erbij of je koopt hem ergens los. Het begint ongeveer zo: een mannetje van Google benadert een mannetje van Huawei.
Google: ‘Hé gast, wil je een telefoon ontwikkelen met de nieuwste software update en shit? Moet hij wel topnotch zijn natuurlijk!’
Huawei: ‘Prima joh, doen we. Heb hier wel wat liggen waar we het mee kunnen bouwen.’
Vervolgens levert Google een software pakket aan Huawei. Huawei gaat ermee aan de slag en bouwt de telefoon om de software heen. En voilà: een Nexus 6P.

Er komt natuurlijk veel meer bij kijken, maar dit is in principe de essentie. Google levert een product aan een zogeheten OEM, een original equipment manufacturer. Een bedrijf dat de chips, scherm, batterij, software en al die andere meuk bij elkaar gooit en een telefoon maakt. Toch denk jij dat jij een Google-telefoon koopt. Dat is natuurlijk ook gedeeltelijk zo, je krijgt alle updates er staat heel groot Nexus op de achterkant – maar dat is het wel. Google verkoopt dus helemaal niets, het is gewoon een fucking zoekmachine.

Een willekeurig mannetje van Huawei.

Een willekeurig mannetje van Huawei.

 

Wat Google wil

En van dat stempel wil Google een beetje af. Uiteindelijk wil de gigant een nog betere Nexus maken, dan het al doet. Sandra Pichal, die CEO, dus, reageerde op de vraag of Google eigen telefoontjes gaat maken. Het antwoord: ze willen meer controle over de features die toegepast worden op de toekomstige Nexus telefoons. Dus niet alleen maar stock-Android en dat is het, maar ‘stock plus’ of iets dergelijks.  Hij denkt dat er veel te halen is qua software-innovatie. Daar moet je hem gelijk in geven, maar feit is: Google wil gewoon profiteren van de slimme mannetjes van alle grote smartphone bouwers. Het grappige is dat de bouwers daar niet tegenin gaan, gok ik zo. De wedstrijd om wie de nieuwe Nexus gaat bouwen is niet voor niets een geruchtenwalhalla.

Wat te verwachten voor de volgende Nexus

Dan rest de vraag: hoe gaat de nieuwe Nexus eruit zien? Nou, je hoeft echt geen gat in de lucht te gaan springen. Mag wel, hoeft niet. Het grote nieuws zit erin dat de Nexus weleens een heel ander Android telefoontje gaat worden. Het is nu al een rammend goeie versie maar het gaat features krijgen die andere telefoons gewoonweg niet bezitten. Tenminste, als het plan van Pichai gaat werken uiteraard. Wat die features dan worden is koffiedik kijken. Waar het vooral voor zorgt is dat Google andere producenten wil forceren om hun features over te nemen. Kan wel eens een gamechanger gaan worden dus.

Dikke probz voor Walt Mossberg voor het ontfutselen van deze uitspraken!