Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Kijken: dit is wat je zoal met Project Tango kunt doen

project tango
Dennis de Vries

Google heeft samen met Lenovo afgelopen nacht op de CES 2016 aangekondigd Project Tango op de markt te brengen. De cameratechnologie die diepte en ruimte kan meten is klaar voor smartphones en is vanaf komende zomer te koop.

De cameramodule werd al bijna twee jaar terug getoond in een prototype tablet, maar is nu ook klein genoeg om in een smartphone gebouwd te worden. Het moet nog wel een flinke smartphone zijn. Lenovo wilde niet al te veel details prijs geven over het toestel, maar verklapte wel dat het scherm ‘minder dan 6,5 inch diagonaal is’. Ook zal het toestel niet meer dan $500 gaan kosten en moet hij in de zomer van 2016 wereldwijd verkrijgbaar zijn.

 

project tango

Wat kun je met Project Tango?

Project Tango is een innovatieve cameramodule, ontwikkeld door Google, die ruimtes uit de echte wereld kan scannen. Het is géén 3D-camera zoals we enkele jaren terug op smartphones zagen. Project Tango weet niet alleen wat dichterbij en verder af zit, maar kan ook exact meten hoe ver weg iets is. Daarvoor heeft de camera drie componenten: een normale camera, een dieptesensor en een fisheye camera. Die maken samen interessante toepassingen mogelijk, zo blijkt uit het handjevol apps en demo’s dat nu al beschikbaar is voor Project Tango.

Dingen opmeten

De toepassingen worden door Google onderverdeeld in drie categorieën. Ten eerste is het mogelijk om nauwkeurig dingen op te meten. Niet alleen de afstand de camera tot, bijvoorbeeld, een muur kan tot op de centimeter nauwkeurig opgemeten worden, je kunt ook de oppervlakte van een vloerkleed of de inhoud van een kast laten berekenen met een paar drukken op je beeldscherm. Dat is exact het doel van de app MeasureIT, die nu al te downloaden is voor als je een Project Tango camera hebt. Die hebt je niet, gelukkig is er een filmpje.

 

Binnenshuis navigeren

Een tweede, misschien nog wel belangrijker onderdeel is indoor navigation. Dankzij GPS kun je overal ter wereld van deur tot deur geholpen worden. Als je echter die deur doorgaat, laat de navigatie van de smartphone je in de steek. Project Tango kan doorlopend jouw positie ten opzichte van andere objecten in de ruimte meten. Als die ruimte dus eerder in 3D in kaart is gebracht, dat kan ook met een Project Tango camera, dan weet je telefoon ook binnenshuis feilloos de weg.

Augmented reality

Tot slot is er nog het meest spectaculaire deel: augmented reality. Virtuele objecten die over de echte wereld heen geplaatst worden. Een goed voorbeeld daarvan zijn de demo’s die Microsoft geeft met Hololens. Dat, maar dan met je smartphone. De app Bike Config AR Studio is daar een goed voorbeeld van. In een leeg hoekje van een fietsenwinkel kun je tot in detail om je eigen samengesteld fiets heen lopen, voor je ‘m bestelt.

Of je leukt je eigen, sneue en lege garage op met een dikke sportwagen die je zelf nooit zal kunnen kopen dankzij Tango Car Visualizer.

 

 

En tot slot zijn er de games. Natuurlijk zijn er de games. Bijvoorbeeld Zombie Gunship Reality, waarbij de vloer van je kamer wordt omgetoverd tot een door zombie’s overlopen Liberty Island. Jouw smartphone is een geveschtsvliethuig dat vanuit de lucht hel en verdoemenis moet afschieten op de levende doden die over je parketvloertje schuifelen.