Het verdict van Draadbreuk: modulaire smartphones
Toen de Nederlandse designer Dave Hakkens afgelopen september zijn idee voor Phonebloks presenteerde, liep het storm. Iedereen praatte over zijn idee voor een soort ‘LEGO-smartphone’ die je zelf samen kunt stellen. Tof idee, maar daar leek het ook bij te blijven: een idee. Maar nu is Motorola samen met diezelfde Dave bezig om het concept verder uit te werken. Kijk…dan komen we ergens.
Wat is een modulaire smartphone?
Een smartphone die je helemaal zelf kunt samenstellen. Klinkt dat even ideaal. Je begint met een basiselement, en klikt daar zelf de elementen op die jij graag in je smartphone wilt. Camerafreak? Investeer in een grotere camera-unit. Wil je ‘m sneller hebben? Koop een snellere processor. Meer geheugen? Vervang de geheugen-unit gewoon. Even gespaard? Vervang het beeldscherm door een versie met hogere resolutie. Het is niet alleen een manier om iedereen de smartphone te geven die bij hem past, maar ook om de enorme berg met e-waste wat te laten slinken. Als er namelijk iets stuk is in de modulaire smartphone, hoef je niet het hele apparaat weg te mikken. Vervang gewoon het defecte element.
Het bovenstaande filmpje ziet er erg gelikt uit natuurlijk, maar destijds leek het ons sterk dat iemand er in de nabije toekomst iets van kon maken. Maar nu komt Motorola om de hoek kijken. Hun Ara project is precies wat Phonebloks ons voorschotelde. Een ‘endoskelet’ waarop je allerlei blokjes smartphone kunt klikken. Motorola heeft de technische know-how, Dave Hakkens de community. Samen krijgen ze het wel voor elkaar. Het idee is om ook andere hardware-ontwikkelaars er bij te betrekken om de modules te maken. Nu wordt het dus interessant.
De kans dat het snel in de winkel ligt, is nog steeds vrij klein. Misschien probeert Motorola gewoon wat publiciteit te genereren via de community van Phonebloks. Het kan allemaal. Maar dat weerhoudt ons er niet van om er toch een mening over te hebben. Wat zegt Draadbreuk? Handjes in de lucht voor Motorola en Dave? Of zien we het nog steeds niet gebeuren?
HET VERDICT VAN DRAADBREUK
Op een of andere rare manier ben ik hier best positief over. Dit is een telefoon die je in je eigen tempo kunt upgraden. Toe aan een nieuwe camera? Je plaatst ‘m erop wanneer jij er zin in hebt. Toch behoefte aan een sneller geheugen? Klik en klaar is kees. Zo kun je dus eindeloos met één telefoon doorgaan. Heb je geen lade mee nodig voor al je ouwe smartphones, maar voor alle blokjes die je door de jaren heen hebt verzameld.
Vooral het idee van externe ontwikkelaars spreekt me erg aan. In een ideale wereld kun je straks dus een endoskelet kopen, en daar het beeldscherm van de HTC One X op zetten. Een Samsung octacore processor, de camera van de Nokia 808 Pureview, een toetsenbord in van Blackberry. Het notificatielampje is een ambilight van Philips, de speakers zijn gemaakt door Bowers&Wilkins. De mogelijkheden zijn eindeloos. In een ideale wereld dan hè.
Ik heb altijd een beetje moeite met de ‘do-it-yourself’ mentaliteit. Ik denk dat de kwaliteit altijd beter is wanneer een fabrikant zelf alle onderdelen nauwkeurig heeft onderzocht, afgewogen en getest. In de praktijk klinkt het natuurlijk leuk als je bouwsteentje voor bouwsteentje de ideale smartphone in elkaar flanst, maar de praktijk leert dat dit lang niet altijd gedegen materiaal oplevert. Ik had ooit een BTO laptop. Naar eigen wens ingesteld. Ik ben een jaar ongelukkig geweest. Nog steeds, trouwens.
Gebruiksvoorwerpen die je zelf in elkaar zet. Ik kan eigenlijk geen geslaagde voorbeelden bedenken, op een computer na. Dat is niet voor niets, gemak dient de mens. Als Phonebloks de toekomst wordt, ben ik straks de hele dag vrienden en kennissen aan het adviseren welke onderdelen ze moeten aanschaffen. Als ik de geek in me laat spreken en de vrienden even wegdenk (makkelijke grap hier invoegen) is het een tof project en is het te hopen dat de gevestigde fabrikanten dit gaan ondersteunen.
-
Ik vind het een vet iets. Maar ik zie zelf ook nadelen. Als het idee zoals dat van phoneblocks is kan je niet boombass speakers van de HTC one erop zetten. Wil je die niet maar wel dunne bezels zoals bij de lg g2, kan dat dan. Of als je hem waterdicht wil? Moet je dan voor elk “blokje” de waterdichte versie kopen. Als het plan goed wordt uitgewerkt, koop ik hem.
-
Aanvankelijk werd ik niet erg enthousiast van dit concept, maar ik begin de voordelen er steeds meer van in te zien. Als mijn vorige telefoon meer werkgeheugen had gehad, en een scherm dat niet inbrandde, dan zou ik nooit op zoek gegaan zijn naar een nieuwe. Kwestie van twee nieuwe blokjes kopen, en klaar is kees. Toch zie ik ook nadelen: erg sexy is het niet, zo’n verzameling losse blokjes (misschien is een mooie aluminium/glazen achterplaat wel fraai, al wordt de telefoon daar niet dunner van). En hoe zit het met de software-optimalisaties (je kan nog zo’n snelle octacore processor hebben, als er in het besturingssysteem geen optimalisaties zijn doorgevoerd, heb je daar he-le-maal niks aan). Ook zie ik niet in wat het voordeel voor de fabrikanten is: waarom zou een merk als Samsung alleen losse onderdelen leveren als het ook de hoofdprijs kan vragen voor een totaalpakket?
-
Daar gaat jullie baan 😛
-
Haha, dan gaan we losse blokjes testen ipv hele telefoons 😉
-
Comments