Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

‘Kap nou eens met 3D smartphones’

‘Kap nou eens met 3D smartphones’
Dennis de Vries

3D op smartphones. Wij waren er nooit kapot van. Toen de hype een paar jaar geleden op zijn hoogtepunt zat, kregen we knallende koppijn van toestellen als de HTC EVO 3D en de LG Optimus 3D. Dus we liepen niet in de polonaise toen Amazon vorige week zijn Fire Phone aankondigde met 3D-functies. Wij waren duidelijk niet de enige.

Goed, de Amazon Fire Phone heeft een heel andere benadering van 3D. In plaats van een stereoscopisch beeldscherm dat de illusie geeft dat er elementen van de interface uit het beeldscherm komen, speelt dit toestel met perspectief. Op die manier lijkt het juist alsof er elementen ín het beeldscherm verdwijnen. Dat doet de Fire Phone door met vier cameraatjes jouw hoofd te volgen. Als jij dus om een hoekje wil kijken in een 3D game, dan moet je met je hoofd even opzij gaan. Alsof je echt om een hoekje kijkt.

Compleet anders dus, en misschien dat het voor sommige games best tof is. Vandaar dat wij stelden: “3D op smartphones verdient een tweede kans”. Daar kunnen jullie je niet in vinden. De poll spreekt boekdelen. Fuck 3D op smartphones.

 

Poll uitslag: jullie willen geen 3D. Cool

 

Daar zijn een aantal redenen voor. Jaren geleden konden we nog wel enthousiast worden van 3D-functies op een smartphone. Dat was, voor we het daadwerkelijk geprobeerd hadden. Maar anno 2014 hoef je daar echt niet meer mee aan te komen kakken, vindt Guido. “Nu hebben mensen geen zin meer in een 3D telefoon door alle mislukte 3D technologieën zoals nintendo met de 3DS.” Blauwe Vogel trekt het einde van de hype wat breder: “Net zoals 3D nu aan het doodbloeden is in de bioscopen, maakt het ook geen schijn van kans in smartphones.” Pure gimmick, vindt hij.

Daarnaast betekent een nieuwe vorm van 3D ook dat ontwikkelaars hun spellen en apps kunnen aanpassen, weet Dave Zeegers. De demo’s die Amazon in zijn promo-video stopte zagen er lekker uit. Maar als je daar na een dag of twee op uitgekeken bent, hoe lang duurt het dan voordat je nieuwe content te zien krijgt? Lang, denkt Stijn van Brummelen. De ongelukkige ziel was ooit eigenaar van een heuze HTC EVO 3D. Was hij daar over te spreken? “3D was ene pure gimmick, misschien 5x gebruikt. Geen 2de kans voor mij. Alleen maar duurder”. Nee dus.

Nokia Mclaren

Kunnen we daarmee dan eindelijk stoppen met praten over 3D, als het om smartphones gaat? Nog niet helemaal. Marc Wielaert, ’s lands Nokia goeroe, kijkt uit naar de Nokia Mclaren. “In feite is Amazon alleen Nokia één stap voor na wat ik gelezen heb over de 3D bediening van de McLaren – die moet eind dit jaar verschijnen en is bij voorbaat al een veel interessanter alternatief”. De 3D-functies, hebben niets met de camera of het beeldscherm te maken, maar het lijkt meer op Kinect-achtige bediening die werkt met een keur aan sensoren. Heel iets anders dan wat Amazon doet, maar wie weet gunnen we 3D binnenkort wel een derde kans.