Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Nikon D810 spiegelreflex, voor als je weet wat je doet

Nikon D810 spiegelreflex, voor als je weet wat je doet
Dennis de Vries

Een modern meesterwerk, zo noemt Nikon zijn nieuwe spiegelreflex. De Nikon D810 is vandaag gelanceerd en schept hoge verwachtingen. Met een stevige behuizing, 36 megapixel sensor en hoog ISO-bereik belooft Nikon dat deze camera meesterwerken vast legt. Mits je weet wat je doet natuurlijk.

De Nikon D810 moet op een aantal punten betere beeldkwaliteit leveren dan zijn voorganger. Zo zit er een nieuwe beeldsensor in van 36,3 megapixels en heeft het een nieuwe sluiterconstructie dat de toch al kleine trillingen nog verder weet te beperken om zo onscherpte tegen te gaan. Bij fotocamera’s is het sowieso allemaal millimeter en secondewerk, dus als het autofocus-systeem een fractie sneller reageert dan is dat belangrijk. De D810 is daarom voorzien van hetzelfde AF-systeem als dat van de zwaar professionele 4Ds van Nikon. Ook de EXPEED4-beeldverwerking van de D810 is terug te vinden in de D4s. Ook dat versnelt de boel en zorgt daarnaast ook nog eens voor wat minder ruis. Hoop termen, de trefwoorden: ‘scherp en ruisvrij’, zorgen wellicht voor iets meer duidelijkheid.

Gelikte Nikon D810 promo-video

Het 3,2 inch beeldscherm op de achterkant van de camera zou helder genoeg moeten zijn om geschoten foto’s naar wens te kunnen aanpassen. Er zijn verschillende standen en snelle instellingen die je achteraf kunt loslaten op een foto om het geheel een beetje op te leuken. Maar foto’s op het beeldscherm van de camera bewerken? Dat doe je niet, zo vertrouwde een professional mij eens toe. Beter schiet je foto’s in RAW-formaat met de D810, en checkt ze daarna op een knappe computermonitor.

Video op Nikon D810

Ook voor videomakers is de Nikon D810 begerenswaardig. De camera neemt films op in Full HD (1080p) met een beeldsnelheid van 50p/60p. Alle beeldinstellingen, zoals ISO en hooglichten zijn handmatig aan te passen en er zijn ook flink wat opties aanwezig om het geluidsniveau te regelen. We missen 4K, but hey, zitten we daar al op te wachten?

Mocht je de boodschap nog niet hebben gekregen; de Nikon D810 is eigenlijk alleen geschikt voor fanatieke fotografen die weten wat ze doen. De adviesprijs van de body bedraagt dan ook € 3299, dan moet je er zelf nog even een lens bij zoeken. De D810 is leverbaar vanaf 17 juli 2014.

Nikon D810

De Nikon D810 is verkrijgbaar in zwart en transparant. Dat laatste is overigens niet waar.