Virtual reality wordt waarschijnlijk de technologische revolutie van de komende jaren. Maar terwijl bedrijven als Oculus VR ons al jaren teasen met de tofste VR, is het voor Henk en Ingrid nog steeds onbereikbaar. Tenzij je voor bordkarton wilt gaan. Draadbreuk test de kartonnen virtual reality-bril.
Yup, virtual reality brillen zijn gewoon te koop. Bij de webshop Tinydeal bijvoorbeeld. En het mooiste van alles is, het kost geen drol. Voor $2,99 (gratis verzending) kun jij je onderdompelen in een totaal andere realiteit met dit kartonnen zelfbouw gevaarte. Er zit wel een mits aan: je hebt er een knappe Android of iOS smartphone voor nodig waar je VR-apps op moet zetten. Die telefoon schuif je vervolgens in de kartonnen bril, en je kunt los.
Voluit heet het stukje karton ‘DIY Google Cardboard Cellphone Virtual Reality 3D Glasses‘. Wat doet ‘Google’ in die beschrijving? Die bedachten het. Op hun ontwikkelaarsconferentie Google I/O trakteren zij aanwezigen altijd op tassen vol geavanceerde gadgets, maar afgelopen jaar werden er stukjes karton uitgedeeld; Google Cardboard. Met een beetje handenardbeid werd dat een VR-bril waar je de Nexus 5 in kon doen. Met de bijbehorende Cardboard app kon je zo een aantal VR-demo’s beleven. Geintje van Google, maar ook een teken aan de wand. VR was iets wat bij het bedrijf serieus leefde.
Op de site van Google Cardboard staat een instructie om de bril zelf te maken. Maar waarom zou je zoiets zelf maken als je iemand in Azië kunt betalen om dat voor je te doen? Wat krijg je dan? Een stukje voorgesneden bordkarton, wat plakkertjes, twee magneetjes en twee lensjes. Als je eenmaal hebt uitgevogeld hoe het geheel in elkaar moet, ik moest er wat lijm bij betrekken, kun je jezelf onderdompelen in de wereld van morgen.
[tabs tab1=”VOOR JE BEGINT” tab2=”GEBRUIK” tab3=”CONCURRENTIE” tab4=”JA OF NEE?”] [tab]
Bijzondere unboxing
Zelden een gadget gekregen waarvan de unboxing in omgekeerde volgorde ging. Je krijgt een stuk plastic verpakking, en dat vormt zich naarmate je verder en verder unboxed tot een…kartonnen doosje. Het is even zoeken hoe alles in elkaar past, omdat er geen instructies bij zitten maar binnen een kwartier kun je aan de gang. Houdt wel een potje goede lijm bij de hand.
Een belangrijk onderdeel van de voorbereidingen is het installeren van apps op je smartphone, toch hetgene wat het leuk maakt. Veel verder dan demo’s is het aanbod nog niet gevorderd, dus verwacht geen avonden speelplezier. Ik heb er een aantal geprobeerd, veruit de interessantste is de app die Google zelf maakte voor zijn originele VR-bril.
Google Cardboard VR
In een aantal demo’s laat Google in deze app even proeven van wat VR allemaal nog meer kan zijn. Een spelletje, toch het eerste waar je aan denkt als je een virtual reality bril opzet, zit er niet bij. Wel een mooi animatiefilmpje over een muis en zijn hoed. Klinkt suf en kinderachtig en dat is het ook. Maar het feit dat je tijdens de film rond kunt kijken naar wat er nog meer in het bos gebeurd, is erg cool. Ook bijzonder is de audiotour door het paleis van Versaille, aan de hand van streetview foto’s. Of de 3D-renders van museumstukken die je van alle kanten kunt bekijken.
Maar de functie waar ik het meest van onder de indruk ben, is de Youtube browser. Deze app geeft je het gevoel dat je daadwerkelijk in een theater zit. Video’s zoeken doe je met de spraakfunctie, video’s die worden aangeraden zweven om het grote scherm heen. Uitbuiken op bioscoopformaat. Ik ben onder de indruk.
Download de Cardboard-app voor Android
[one_half]
DiveCityRollercoaster
Sinds de video’s van bejaarden die een Oculus opgegespt krijgen en voor het eerst in hun leven een achtbaan ingejaagd worden, is dit dé VR-demo die het leukst is om te laten zien. DiveCityRollercoaster is lang niet zo spannend als de achtbaan op de Oculus Rift, maar weet evengoed nog wel een kreet van verbazing te ontlokken aan nietsvermoedende proefpersonen. Je rijdt eindeloos een rondje over een grote achtbaan midden in een stad en kunt tussendoor lekker rondkijken.
Download voor Android of iOS[/one_half][one_half_last]
Jet Sprint
Een van de weinige speelbare demo’s is een 3rd-person straaljagerspel. Ook dit is een demo, dus je kunt alleen steeds hetzelde korte level opnieuw spelen. Aan de hand van je hoofdbewegingen stuur je de straaljager door ravijnen en moet je op tijd brandstof pakken. De besturing via je hoofd werkt soepel en maakt het leuk om te vliegen. Niet in dit specifieke spel omdat je na een minuut dood of gefinished bent, maar in uitgebreide games kan dit wel eens heel tof worden.
Download voor Android
[/one_half_last]
Op deze pagina staat een verzameling van VR-apps voor je smartphone. Meestal Android, soms ook voor de iPhone. [/tab]
[tab]
Een kartonnen bord voor je kop
Start een app op, schuif je smartphone in het doosje en hou ‘m voor je ogen. Moeilijker dan dat is het niet. Je moet de VR bril wel met je hand tegen je gezicht aanduwen, want een bandje om ‘m om je hoofd te klemmen zit er niet bij. En hij past natuurlijk net niet goed, waardoor er altijd aan alle kanten licht doorheen schijnt. Ruimte voor verbetering is er dus wel degelijk. Daarnaast is het gewoon niet fijn zijn afgesneden randjes golfkarton in je gezicht te duwen. Maar laten we daar niet over janken.
De lensjes in de VR-bril zorgen dat je zicht wordt gefocussed op het beeldscherm dat een paar centimeter verder ligt. Onmisbaar, maar vaak ook nét niet helemaal goed. Het voelt soms alsof je een bril op doet die niet van jou is. Je merkt dat je ogen constant moeten corrigeren. Komt nog eens bij dat een aantal apps een stereoscopisch 3D-beeld leveren. Dat werkt, maar is vaak ook ongemerkt nét niet helemaal accuraat. En ja, dat levert onherroepelijk hoofdpijn op. En vergeet niet dat je bijna letterlijk met je neus op het beeldscherm zit. Een hoge pixeldichtheid is redelijk essentiëel, Full HD is het minimum.
Om spellen te starten, opties te kiezen of andere zaken te selecteren moet je doorgaans het touchscreen van je telefoon aanraken. Maar dat gaat lastig als die achter karton zit. Daarvoor zitten de eenvoudige magneetjes aan de zijkant. Door die even heen en weer te schuiven, neemt het scherm een verandering in het elektromagnetische veld waar en reageert het alsof je er met je vinger op zit. Dat is althans de theorie bij de Nexus 5, waar het vaak zo werkt. Met andere telefoons heb je pech, en zit je dus met je vinger door een gaatje te prikken om het scherm aan te raken.[/tab]
[tab]
Samsung, Carl Zeiss en Archos
Op prijs valt er simpelweg niet te concurreren met deze vernuftige VR-bril. Maar op elk ander punt gelukkig wel. Daarom is het goed om te zien dat er verschillende merken binnenkort met hun eigen Virtual Reality headset komen. Dan heb ik het niet over de Oculus Rift. Die headset maakt geen gebruik van een mobiele telefoon, en is daarbij een klasse apart. Ik heb het eerder over:
De Samsung Gear VR
We konden de Samsung Gear VR al even proberen bij de lancering op de IFA elektronicabeurs.
Cool ding, werkt prima maar….is 199 euro voor een veredelde skibril niet wat prijzig? Zeker omdat daar ook nog een Note 4 van dik 700 euro bij moet. Ja, dat klinkt vrij duur. Maar het geheel is ontwikkeld in samenwerking met Oculus en dat zijn toch wel voorlopers in de VR-technologie. Misschien dat de kwaliteit het geld waard is. En zoals je in de conclusie kunt lezen is kwaliteit essentieel.
[one_half]
Carl Zeiss VR One
Er zitten lenzen in, dus moet Carl Zeiss er ook iets mee te maken hebben. Hun VR One is kort geleden gepresenteerd. Goedkoper dan de Gear VR, maar aan de buitenkant vrijwel hetzelfde. De adviesprijs wordt 99 euro, de smartphone moet je er natuurlijk zelf even bij regelen. Leuk is dat Carl Zeiss ook een Augmented reality app meelevert, waarbij je dus virtuele objecten op de echte wereld kunt projecteren.[/one_half][one_half_last]
Archos VR
Verreweg de voordeligste optie komt – uiteraard – van Archos. Het zwarte gevaarte heeft een verstelbare smartphonehouder waardoor je bijne elke telefoon er in kunt stoppen met een beeldschermformaat van maximaal 6 inch. De apps moet je er zelf even bij zoeken. Het apparaat heeft een adviesprijs van slechts 30 euro, wat ‘m zeker interessant maakt. Nadeel is wel dat ik niet weet welke ik mooier vindt. De Archos VR of mijn kartonnen unit.[/one_half_last][/tab][tab]
Uur plezier, halve dag misselijk: aanrader dus!
Is de Cardboard VR bril een aanrader? Ja. Volmondig ja. Dat ding kost nog geen 3 euro, dus waar hebben we het over? Neem een keer een gewone bak koffie bij de Starbucks, in plaats van een Verde Pumpkin Spice Macchiolatte met Soymilk en je hebt ‘m al terugverdiend. Daarbij is het toch goed voor minimaal een uur plezier en het geeft een goede indruk van wat VR is, wat het kan en waarom het werkt zoals het werkt.
Maar het laat ook zien dat goede Virtual Reality niet gemakkelijk is. Er zijn veel zaken waar op gelet moet worden. Sommige zijn redelijke dooddoeners, zoals: maak een app die mensen graag gebruiken. Andere liggen minder voor de hand, maar zijn juist essentiëel. De vorm en plaatsing van de lensjes moet perfect zijn wil je geen knallende koppijn krijgen. De 3D effecten moeten perfect kloppen wil je niet kotsmisselijk worden. En de bewegingen van je hoofd moeten perfect gevolgd worden door wat er op het beeldscherm staat om niet ongemerkt compleet in de war te raken. Goede VR is niet goed genoeg. Als het niet perfect is, is het beter als het er helemaal niet is.
Dat is nu dus het geval. Van de Oculus Rift is nog altijd geen consumentenversie verkrijgbaar en de Gear VR komt pas eind dit jaar op de markt. Dat duurt lang inderdaad. Maar zoals deze kartonnen bril wel aantoont is dat maar goed ook, misschien.
Blegh.[/tab]
[/tabs]
Beleving is echt geweldig, en dat met zo’n eenvoudige gadget. Ben zelf bezig met een meer kwalitatieve kartonnen en houten versie.