LG maakt tegenwoordig hele aardige telefoons. Toch lijkt om een of andere duistere reden het merk maar niet het stigma ‘lelijk en saai’ van zich af te kunnen gooien. Alhoewel: met de LG G3 doen ze een aardige poging. Een hele aardige poging.
In downtown Seoul had Draadbreuk tijdens LG’s jaarlijkse persreis naar Zuid-Korea de kans om enkele dagen met de LG G3 te spenderen. Door drukte, vervelende miscommunnicaassie en simpelweg domme pech hadden wij het nieuwe vlaggenschip van de Koreaanse fabrikant nog niet eerder bekeken. En ergens is dat jammer, want wij hadden de telefoon graag eerder aan onze trouwe fans laten zien.
Jullie moesten het doen met een uitgebreid artikel naar aanleiding van de persconferentie, en dat was het wel. Zonde, want na exact vier dagen het toestel te hebben gebruikt, is onze eerste indruk buitengewoon goed. LG heeft de G3 voorzien van zo’n beetje de allernieuwste en hipste hardware die er momenteel te verkrijgen is en heeft dit alles omvat in een stijlvolle behuizing.
LG G3 design
En misschien scoort LG op dat laatste vlak nog wel de meeste punten ten opzichte van zijn voorganger. De LG G2 was functioneel, snel en overzichtelijk in de bediening, maar het design? Goedkoop, plastic en ontzettend dertien-in-een-dozijn. LG lost dat nu op door de G3 te voorzien van een metallic-achtige laag en de inmiddels beroemde en veel bediscussieerde LG-knop op de achterkant beter weg te werken. Dat zorgt er niet alleen voor dat de G3 er lekker uitziet, maar ook lekker licht is en goed in de hand ligt. En door die welbekende knop is het aantal buttons op de voor- en zijkant tot een historisch minimum beperkt. Daardoor heb je meer ruimte voor een display, zonder dat de telefoon onnodig groot wordt.
Scherper dan Full HD
Dat het scherm een vitaal onderdeel van de G3 is, bewijst de resolutie. Het IPS-beeldscherm is QuadHD, wat neerkomt op 2560×1440 pixels. Ter vergelijking: Full HD heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Dat een QuadHD-display dus een stuk scherper is, lijkt een overbodige opmerking. Dan is de vraag: heb je daar wat aan? Die vraag is lastig te beantwoorden. Enerzijds is scherper altijd beter en mooier – en de voorbeeldfilmpjes die LG subtiel op de smartphone heeft gezet spreken boekdelen – maar je kunt je ook afvragen of het wel nuttig is. Zeker wanneer je een normale website bekijkt of gewoon door de telefoon scrollt, lijkt QuadHD volstrekt overbodig. Dat verschil met Full HD is, zeker op een 5,5 inch scherm, bijna niet te zien. Komt bij dat er momenteel nog maar verdomd weinig 4K-content – of in ieder geval content met een hogere resolutie dan Full HD – beschikbaar is. Nu kan de LG G3 zelf weliswaar in hoge resolutie filmen, maar daar bouw je niet een heel scherm om heen. Het lijkt nu dus vooral een gevalletje van: ‘het zit erop, omdat het kan’.
Tegelijkertijd lijkt de G3 daardoor wel futureproof. Stel dat 4K opeens een vogelvlucht neemt, hoef je bij de G3 je op dat vlak in ieder geval geen zorgen te maken. Ook op het gebied van snelheid en functionaliteit lijkt de LG G3 zijn mannetje weer te staan. In de vier dagen tijd dat we de telefoon in handen hadden, hebben we geen kans gezien er grafisch zware applicaties op te draaien, maar benchmarks zeggen genoeg. Wij merkten vooral dat het laden van webpagina’s of het in- en uitzoomen op een gemiddelde foto gewoon vlekkeloos verliep. Uiteindelijk is dat toch het doel: een telefoon zonder haperingen. Goed, het is wat voorbarig om de LG G3 die stempel direct mee te geven, maar het geeft de burger in ieder geval moed.
[/tab] [tab]
Android zoals het hoort
LG heeft ook veel tijd besteed aan de ontwikkeling van een nieuwe schil over Android heen. En dat is maar goed ook, want de termen ‘kinderachtig’ en ‘flauw’ vielen nog weleens op de redactie als er gekeken werd naar de vrolijke icoontjes en widgets op de G2. LG heeft Android 4.4 Kitkat echter voorzien van een stijlvolle, zakelijke look-and-feel die een stuk serieuzer oogt. Bovendien is er goed nagedacht over functionaliteit: DualWindow, waarbij je twee applicaties tegelijk naast elkaar kunt draaien is er bijvoorbeeld eentje die zomaar eens heel populair kan worden. Bekijk een YouTube-filmpje, terwijl je de laatste tweets leest. Of verstuur per mail opmerkingen over een artikel die je in het schermpje erboven aan het checken bent, bijvoorbeeld. Ook de volledig aanpasbare snelkeuzetoetsen in de notificatiebalk zijn uiterst functioneel.
Camera review LG G3
Iets minder handig, maar wel grappig, is de speciale selfiemodus die LG introduceert. Op basis van een beweging met je hand maak je een foto met de frontfacingcamera. Los van het feit dat het lang niet altijd werkt, lijkt het vooral een gimmick. Het zou het maken van een selfie makkelijker moeten maken, maar dat is geenszins het geval.
Op cameragebied is er meer veranderd. Hadden smartphones vroeger de neiging heel lang te moeten scherpstellen of op te starten, pretendeert LG door middel van speciale laser-focus (ooit ontstaan na een discussie met de afdeling Home Appliances) de snelste focus ooit te hebben. Sneller ook dan die op de belangrijkste telefoon van hun vermaledijde buurman in Korea, Samsung. Wij hebben het niet gemeten – en hebben daar bovendien ook helemaal geen zin in – maar we konden ons niet aan de indruk onttrekken dan dat de focus inderdaad erg goed is. Helaas lijkt er op het gebied van ruisreductie wel iets te winnen. Zeker in de avonduren was er zichtbaar ruis te vinden op de plaatjes die de LG G3 schoot. In een vergelijk met de HTC One M8 leek laatstgenoemde beter te presteren*.
* = Bluetooth deed zijn werk niet goed en daarom kunnen we helaas geen voorbeeldfoto’s laten zien. Vertrouw ons dus maar op onze mooie blauwe ogen.
[/tab] [tab]
Conclusie LG G3 review in 4 dagen
Maar dat is slechts een relatief klein probleem voor een verder verdomd fijne smartphone. In de vier dagen dagen dat we het toestel hadden, konden we eigenlijk niets vervelends vinden. Het grootste ergerpunt van de LG G2 – het design, zowel van buiten als van binnen – heeft LG aangepakt. Wat nou saai en lelijk? De LG G3 heeft potentie om de fabrikant een gezicht te geven die het verdient.
De LG G3 is vanaf 3 juli in Nederland verkrijgbaar en kost zo’n 600 euro.
Oh, en effe wat keiharde kudo’s aan Venour voor het vasthouden van de camera op zo’n gare dag in Seoul. Tnx, gasten!
[/tab] [/tabs]
Leuke review! Maar waar blijven de Samsung Galaxy S5 en de HTC One M8 review van jullie?