De uitstraling van een high-end smartphone, maar met mindere specs en een adviesprijs die de kleine portemonnee doet glimlachen. Dat is de LG G3 s in een notendop. Klinkt leuk, maar zijn de prestaties wel goed genoeg? En zijn alle toffe functies van de G3 ook beschikbaar op deze kleinere variant? Draadbreuk checkt het, in de review van de G3 s.
Vroeger – opa vertelt – was een kleinere variant van een vlaggenschip nog gewoon een ‘mini’, maar die vlieger gaat tegenwoordig niet meer op. De LG G3 s is met z’n vijf inch scherm een behoorlijke broekzakvuller.
De LG G3 s is met vijf inch een behoorlijke broekzakvuller
Het relatief grote scherm maakt de G3 s misschien niet de ideale kandidaat als je op zoek bent naar een klein toestel, maar het design zou je wel over de streep kunnen trekken. Het is namelijk een regelrechte kopie van de G3, en dat is uitstekend nieuws. Het zorgt ervoor dat de G3 s de uitstraling heeft van een high-end toestel, maar met een adviesprijs van 299 euro de helft minder kost.
[divider]LG G3 S review[/divider]
[tabs tab1=”DESIGN” tab2=”HARDWARE” tab3=”SOFTWARE” tab4=”CAMERA” tab5=”CONCLUSIE”] [tab]
Kopie van de G3
Op de burelen van Draadbreuk zijn we het er allemaal over eens: de LG G3 is één van de mooiste telefoons van 2014. Ligt dankzij de bolling lekker in de hand en die knoppen aan de achterkant zijn niet alleen leuk als variatie op alle andere toestellen, maar werken ook nog eens fijn.
Dat oordeel kan ctrl+c & ctrl+v in deze review van de G3 s worden geknipt en geplakt, want dit kleinere model ziet er precies hetzelfde uit. Leg ze naast elkaar en het enige verschil dat je zult zien is het formaat van het scherm.
Natuurlijk, als je iets beter gaat kijken en ook gaat voelen, dan zul je opmerken dat de G3 s niet zo mooi is afgewerkt als zijn duurdere broer, maar dat is een logische keuze. De achterkant is van plastic en lijkt een soort metallic poetsbeurt te hebben gehad, inclusief bijbehorend streepjespatroon. Klinkt nogal vaag en laat zich behoorlijk lastig omschrijven. Check vooral de foto’s om te zien of je het zelf aantrekkelijk vindt. Ik kan het in ieder geval wel waarderen.
Door het vijf inch scherm is de G3 s op papier een behoorlijk groot toestel, maar de bolling doet het kleiner aanvoelen in de hand. Een mooi psychologisch effect, maar aan het einde van de rit zit alsnog je broekzak vol. De knoppen aan de achterkant zijn even wennen, zeker als je gewend bent om een telefoon aan te zetten door middel van een knop aan de rechterkant. Het gevolg is dat de G3 s op een net iets andere manier op je vingers en handpalm rust, maar het lijkt me wel een uitkomst voor mensen die links zijn, zeg ik als rechtshandige.
[/tab] [tab]
Een hapering op z’n tijd
Je zou er een avondvullend programma in een debatcentrum mee kunnen maken: de discussie of de kleinere variant van een vlaggenschip ook qua specs minder moet zijn. Tot voor kort was dat eigenlijk vaste prik. Een fabrikant bracht een uit de kluiten gewassen toestel uit, voorzien van alle toeters en bellen, en kwam daarnaast nog met een kleinere editie met mindere prestaties. De LG G3 s-route, zeg maar.
Met de Xperia Z3 Compact heeft Sony echter laten zien dat het ook anders kan, en ik ben behoorlijk gecharmeerd van dat toestel. Het biedt een kleinere (4,6 inch) tegenhanger van de 5,2 inch Z3, maar wel met puike specs. Goed, daar betaal je dan ook voor, maar het is wel – eindelijk – een high-end telefoon met een kinderhandtechnisch beter formaat.
De discussie over de voorkeur van specs, vlaggenschepen en compactversies kunnen we hieronder in de reactiepanelen uitvechten, maar voorlopig moeten we het doen met de keuze van LG. En de fabrikant heeft ervoor gekozen om de G3 s te voorzien van niet de meest verbluffende hardware, zelfs niet in deze prijsklasse. Het is zeg maar de onderklasse van de middenmoot en dat merk je af en toe.
[divider]LG G3 s specificaties[/divider]
- 5 inch scherm (720 bij 1080 pixels)
- Qualcomm Snapdragon 400 processor (quad-core 1,2GHz)
- 1GB werkgeheugen
- 8GB opslagruimte
- 8MP camera aan de achterzijde
- 1,3MP frontcamera
- 134 gram
- 2540 mAh batterij
[divider]LG G3 s specificaties[/divider]
De processor is niet al te rap, maar dat is met een adviesprijs van 299 euro nog te verantwoorden. De keuze voor 1GB aan werkgeheugen is echter wel een dingetje. De LG G3 s heeft last van een hapering op zijn tijd. Dat merk je soms in het scrollen door menu’s, het openen van apps of het laden van grote websites. Valt mee te leven hoor, het is geen halsbrekende kwestie, maar jammer is het wel.
Dat gevoel van ‘het had iets meer mogen zijn voor dit bedrag’ wordt versterkt door toestellen die een stuk minder kosten, maar bijna identieke specs bieden. Denk aan de Motorola Moto G of de Sony Xperia M2. Allemaal dezelfde chipset, CPU en GPU, 1GB werkgeheugen en (afhankelijk van de editie van de Moto G) 8 GB aan intern geheugen. De telefoons van Motorola en Sony gaan voor iets minder dan 200 euro over de toonbank en dat is dus ruim honderd euro minder dan de adviesprijs van de G3 s.
Over de 2540 mAh accu valt niet heel veel meer te zeggen, dan dat-ie het bij normaal gebruik een goede dag uithoudt. Degelijke score dus. Bonusvermelding gaat uit naar de ‘dubbeltap’-functie om het scherm uit te zetten. Klik je twee keer op het startscherm, dan springt alles op zwart. Kleinigheidje dat we kennen van LG-telefoons, maar ik blijf het leuk vinden.
[/tab] [tab]
Kitkat 4.4.2 met een eigen sausje
De LG G3 s draait op Android KitKat, versie 4.4.2, met daarover het eigen sausje van LG. De laatste jaren waren we behoorlijk kritisch op de uitstraling van deze skin. Icoontjes met smileys, felle kleuren, kortom een hoop kermis wat het glazuur van je tanden niet ten goede kwam. Daar is gelukkig – echt, gelukkig – verandering in gekomen. Het ziet er tegenwoordig strak uit, is eindeloos aan te passen en biedt daarnaast ook nog eens leuke extra’s.
Die extra’s zagen we eerder bij de G3 en zijn dus ook beschikbaar voor de G3 s. Wat direct opvalt is de aanwezigheid van knock code, het handige patroontje waarmee je razendsnel de telefoon kunt unlocken, zelfs als het scherm uitstaat. Daarnaast is ook Quick Remote van de partij, de vervanger van je afstandsbediening. Altijd leuk, al was het maar om familie en buren voor de gek te houden. Belangrijkste extra die ontbreekt ten opzichte van de G3 is LG Health, de app die je gezondheid checkt. Absoluut niet problematisch. Sterker, ik denk zelfs een pluspunt voor alle healthragehaters (zo, dubbele woordwaarde dit).
Het ontbreken van LG Health is een pluspunt voor alle healthragehaters
LG heeft het menu met alle instellingen ook onder handen genomen. Deze zijn nu in verschillende tabbladen terug te vinden, netjes ingedeeld per categorie. Dat is voor de verstokte Android-gebruiker even wennen, want je zoekt je de eerste paar keer een ongeluk, maar aan het einde van de rit werkt het wel sneller.
Daarnaast is bijna alles wat los en vast zit aan te passen. Thema’s zijn er in overvloed en mocht dat niet genoeg zijn, dan biedt LG SmartWorld nog een karrenvracht aan extra lettertypen, ringtones en achtergrondplaatjes. Ook de knoppen op de rug van het toestel zijn zelf in te stellen. Zo kunnen de volumetoetsen ook worden ingesteld als sneltoets wanneer het scherm uitstaat. Houd je bijvoorbeeld de knop ‘volume omlaag’ een paar tellen ingedrukt, dan start de camera automatisch. Grappig is dat het foto-album in dat geval niet toegankelijk is en zelfs het laatst geschoten kiekje is weggewerkt met een slotje. Zo wordt voorkomen dat mensen die je telefoon gappen nog wel je vakantiefoto’s kunnen bewonderen.
[/tab] [tab]
8 megapixel en een laser
Waar de camera van de LG G3 het doet met 13 megapixels, is die van de LG G3 s teruggeschroefd naar 8. Maar de beste functie is wel gebleven, namelijk de laserautofocus. Mocht je daar niet eerder van gehoord hebben: verwacht geen straal waarmee je iemand mee door midden kunt zagen.Het is een snelle manier om beelden scherp te krijgen.
Hoewel de kleuren niet altijd even sprankelend zijn, maakt de G3 s redelijke foto’s bij daglicht. ’s Avonds wordt het een lastiger verhaal, zeker als je foto’s wilt maken van zaken die de flitser niet bij kan schijnen, zoals een winkelstraat.
De videocamera schiet beelden in beelden in Full HD. Een voorbeeldvideo is te zien in de videoreview, die bovenaan de pagina staat.
[/tab] [tab]
Conclusie LG G3 S review
Hoe fout ook, maar tijdens het maken van de review van de LG G3 s moest ik denken aan de fijnbesnaarde singer songwriter Nielson. Twee zomers geleden had hij een hit met de pakkende titel ‘Beauty & de brains’. En oh oh oh, de LG G3 S voelt zeker goed, heeft ook nog eens de beauty, maar helaas niet de brains. Het denkvermogen van de G3 S is daarvoor simpelweg niet rap genoeg. Een hapering op z’n tijd moet je op de koop toenemen.
Hier had de clip van Nielson ingevoegd kunnen worden, maar het is voor iedereen zijn gezondheid beter om dat niet te doen…
Dat is jammer, want het zorgt ervoor dat je een afweging moet maken. Voor driehonderd euro heb je een telefoon met een prachtig design, een aantal features die je alleen op high-end telefoons ziet, maar anderzijds ook middelmatige specs.
Hecht je niet heel veel waarde aan de uitstraling van een telefoon en ben je op zoek naar een midrange model? Dan bieden toestellen als de Moto G en de Xperia M2 voor ruim honderd euro minder nagenoeg dezelfde specificaties. Ik zou persoonlijk – hoe leuk de G3 s dan ook is – liever voor één van die toestellen gaan.
[/tab] [/tabs]
Mooie review, alleen is het nogal logisch dat een kleine variant van een flagship-toestel het moet doen met (behoorlijk) mindere specs, anders koopt niemand de grote broer. Sony heeft het wel slim aangepakt met de Z3 Compact, alleen zie ik andere fabrikanten Sony niet nadoen.
(Bijv. Samsung die zowat elke week met een nieuwe Galaxy-variant komt)
Voor €300,- kan je ook de OnePlus One binnenharken, Qua uiterlijk lijken ze echt op elkaar. Probleem is, de beschikbaardheid ervan.
Maar de invites verdwijnen binnenkort, toch?
Ja ik dacht van wel, maar dan nog moet je ook geluk hebben dat je niet tegen bijkomende kosten komt als ie door de douane wordt onderschept.
Ja idd, maar loop je dat nu dan niet?
Ik ben ook benieuwd wat ze gaan doen met de opvolger, want die is ook al aangekondigd. En is het nog waard om een One plus One te halen? Ik vind dat Motorola het ook niet gek doet.
Kwestie van ‘geluk’. Pakketjes worden steekproefgewijs geopend. Motorola doet het ook niet verkeerd, maar als je meer waar voor je geld kan krijgen waarom niet?