Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

LG teast minst spannende functie van LG G5: always on scherm

LG teast minst spannende functie van LG G5: always on scherm
Dennis de Vries

Met nog een kleine twee weken te gaan voor het Mobile World Congress draait de hype-machine van de telefoonfabrikanten op volle toeren. LG gaat op 21 februari de LG G5 presenteren. Nu is het voor hun zaak om ons warm te houden tot die datum. Dat doen ze door op met een ‘always on’ scherm te teasen.

LG G5 heeft ‘always on’ scherm

Anyway, kijk de animatie hieronder zelf maar. Dan zul je zien dat er verschillende smartphones op zwart gaan maar dat de LG G5 aanblijft. Op het zwarte scherm De term ‘always on’ laat ook weinig aan de verbeelding over. Het scherm staat altijd een beetje aan. Zodra je het niet gebruikt krijg je de tijd te zien en eventueel wat notificaties. Zo ben je altijd met één blik op je telefoon op de hoogte van de belangrijkste zaken.

 

LG G5 ‘always on’ teaser op Twitter

 

Een always on scherm werpt wel de vraag op hoe LG voorkomt dat deze functie de batterij leeg trekt. Meest voor de hand liggende manier is door gebruik te maken van een AMOLED scherm. Daarbij kunnen pixels die niet gebruikt worden gewoon lekker uitblijven. Het weergeven van een paar cijfers en icoontjes, zoals in de animatie getoond wordt, kost dan nauwelijks stroom.

AMOLED of IPS?

Volgens Android Authority is dat hier echter niet aan de hand: “The LG G5 Always On display is actually a full-screen version of the V10’s second screen“, zo claimen zij te weten. Een grotere versie van het kleine secundaire scherm van de LG V10 die eind vorig jaar uitkwam. Dat betekent dat de LG G5 gebruik maakt van een IPS LCD paneel. Daarbij lichten niet de afzonderlijke pixels op, maar gaat de backlight van het hele scherm aan als je iets wilt zien. Dat vreet stroom, en is dus niet perse handig voor een ‘always on’ scherm. Maar laten we er vanuit gaan dat LG daar dan iets op bedacht heeft.

Nokia always on screen

Baanbrekende technologie uit het jaar 2011, volgende week bij LG.

Maar even serieus….waarom?

De echte vraag die hier gesteld moet worden is: waarom doet LG dit? Waarom deze teaser? Een always on scherm is best handig hoor, maar niet iets om van de daken te schreeuwen. Een slaapmodus met wat notificaties kennen we, op exact deze manier, al uit het Symbian-tijdperk van Nokia. Bij de V10 had LG daar nog een unieke benadering voor – een tweede scherm. Maar daar zien we hier niets van terug. Wat LG in feite zegt: “We presenteren binnenkort onze meest geavanceerde telefoon. Kijk maar naar deze functie, die al sinds 2011 in allerlei andere smartphones zit”. Wat gaan ze komende week nog teasen? Dat je ermee kunt telefoneren?