Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Microsofts Cortana voorspelt: ‘Nederland wint van Costa Rica’

Microsofts Cortana voorspelt: ‘Nederland wint van Costa Rica’
Dennis de Vries

Ineens leggen we blind vertrouwen in een digitale assistent van Microsoft. De intelligente spraakherkenning in Windows Phone 8.1 blijkt foutloos in het voorspellen van wie WK-wedstrijden wint. Sinds ze, want Cortana is een mevrouw, na de groepsfase mee kan praten over ‘soccer’ heeft ze alle winnaars van de achtste finale van het WK goed voorspeld. Dan vragen we dus massaal: “Wat gaat Oranje verder doen?” Jongens…we gaan door.

>> UPDATE: Cortana heeft inmiddels de finalisten bekend gemaakt. Slecht nieuws…

De winnaar van acht WK-wedstrijden achter elkaar voorspellen, Octopus Paul deed dat in 2010. De legendarische inktvis legde voor de finale in 2010 het balletje in zijn aquarium aan de kant van Spanje. En nu is hij dood. Cortana is springlevend, zij het alleen op Amerikaanse Windows Phone smartphones, en kan het glibberbeest dus evenaren met nog wat juiste voorspellingen tijdens dit WK. We waren dus in afwachting van wat het orakel van Windows Phone te zeggen zou hebben over de kwartfinales. Lange tijd bleef ze stil, maar vandaag is er gesproken.

Oranje wint de kwartfinale

“I anticipate The Netherlands taking this one over Costa Rica” antwoord Cortana op de vraag: “Who will win The Netherlands – Costa Rica match?” En als Cortana de afgelopen acht wedstrijden iets anticipeerde, dan kwam dat ook prompt uit. Wij lopen op de redactie dus al in ons juichpak met een oranje Vuvuzela te toeteren. We zijn er voorlopig nog even bij, en dat is pri-hi-ma. In ieder geval tot aan de halve finales. Wie treffen we daar?

 

Screenshots: de kwartfinales volgens Cortana

 

Update 1: Eat that, octopus Paul. Dat is 9. Duitsland wint, Cortana blijft ongeslagen.
Update 2:
Dat is 10. Brazilië gaat door, zoals voorspeld. Niet heel verrassend, maar toch.
Update 3:
En nummer 11. Ook Argentinië gaat inderdaad door. Het zal wel, als ze nummer 12 maar goed heeft.
Update 4:
Niet, grappig Cortana. NIET GRAPPIG! Maar ook pingels winnen is een wedstrijd winnen. 12 goed, still going strong.

Windows Phone heeft ook een uitspraak gedaan over de andere kwartfinales in het WK. Dat Brazilië wint van Colombia is misschien niet heel verrassend. Datzelfde geldt voor België tegen Argentinië. Ondanks dat Argentinië beroerd speelt verslaan ze toch België, dat waarschijnlijk weer 25 keer keihard tegen de keeper aan schiet. Spannender is de kwartfinale tussen Duitsland en Frankrijk, op papier twee grote namen. Duitsland gaat winnen, aldus Cortana, maar ze houdt een slag om de arm. “It’s too early to say for sure, but I’d give Germany the edge over France.” Niet zo bescheiden, Cortana. Die Mannschaft maakt vast gehakt van Les Blues.

 

Wie wordt dan wereldkampioen?

Dat betekent dat Nederland dit WK in de halve finales tegen Argentinië uitkomt. De andere halve finale wordt gespeeld tussen Brazilië en Duitsland. Wie er in de finale staat, daarover zegt Cortana nog geen woord. En wie wint de uiteindelijk de cup, Cortana? “The team with the most points”. Zeg dan gewoon dat je het nog niet weet.

>> Lezen: hoe kan Cortana zo goed WK-wedstrijden voorspellen?

>> Lezen: Wat kan Cortana zoal nog meer?