Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

‘Misschien is Project Ara niet de toekomst’: stelling

Dennis de Vries

Deze week krgen we veel informatie over het spannendste smartphoneproject van de afgelopen jaren: Project Ara, de modulaire smartphone van Google. Het apparaat werd uitgebreid getoond tijdens het ontwikkelaarscongres voor het toestel. Daar kwamen we veel te weten, bijvoorbeeld dat het nog lang niet zover is, maar het wierp ook vragen op.

Project Ara is fantastisch, zeggen we zo van een afstandje. Natuurlijk hebben we het gevaarte nog geen seconde in handen gehad. En natuurlijk zijn er ook alleen nog maar prototypes met zeer beperkte functies. Er is veel werk aan de winkel en een test in Puerto Rico, later dit jaar, moet meer duidelijkheid geven over welke kant het project op gaat. Maar de prototypes die er zijn smaken naar meer. Een futuristisch endoskelet waarin heel soepel de verschillende componenten van de smartphone schuiven. Extra accu? Klik-klak, klaar. Nieuwe camera? Schuif-slide, geregeld. Beeldscherm stuk? Hou het toestel, vervang alleen het beeldscherm.

Het is allemaal zo gelikt, nieuw en futuristisch dat het goed is om een stapje terug te doen. Want het zal niet de eerste keer zijn dat we enthousiast zijn over een innovatie, zonder ons daarbij af te vragen: hebben we dit nodig? En aangezien de keuze van een kant-en-klare smartphone voor veel mensen al veel te ingewikkeld is, lijkt een modulaire smartphone die zelf samengesteld moet worden misschien een stap te ver. Smartphone zijn tenslotte net als pizza’s. De redenatie daarachter, gaan we niet uitleggen. Moet je de video maar even checken. Het leidt wel tot de stelling:

 

‘Misschien is project Ara wel niet de toekomst waar we op zitten te wachten’

 

Zie jij ook problemen als het kopen van een smartphone nóg ingewikkelder wordt dan het al is? Of maakt het de boel juist makkelijker en kun je niet wachten tot elke smartphone zo in elkaar steekt als Project Ara? Laat het even weten in de comments, ik ben benieuwd!

Reacties

 1. Smaanske

  Het is een ontzettend vet concept, maar technisch erg lastig en niemand zit er echt op te wachten. Als een pizza met acht verschillende smaken waarvan nog maar de vraag is of je ze lekker gaat vinden.

 2. KungFuPanda

  Hell yeah. Als ze het er beter kunnen laten uitzien (als een gewone telefoon), de prijzen voor de componenten zijn doenbaar en het is allemaal degelijk materiaal. Dan ben ik helemaal mee!

 3. Broodje saté op de tv

  Ik denk dat dit juist wel een goed project is! Het lijkt mij ideaal dat als je een verrot stukje ananas op je pizza hebt die gewoon kunt vervangen, in plaats van een nieuwe te kopen… Scheelt alleen maar geld! Bovendien zijn er mensen die bijvoorbeeld veel waarde leggen aan een goede camera, die kunnen gewoon een betere camera kopen. En de mensen die geen zin hebben in dat gedoe kopen toch gewoon een te dure iPhone! Zelfgemaakte pizza’s zijn altijd het lekkerste, omdat je zelf bepaalt wat er op zit!

 4. Saskia Pols

  Ik kan er niet op wachten en vind dit een grandioos concept daar je kapotte componenten zonodig kan vervangen zonder een nieuwe telefoon te moeten kopen. Als je voor de basisuitrusting weet wat voor componenten je nodig hebt en eventuele extra’s los kan aanschaffen is dit een meer dan mooie telefoon die ik heel graag wil kopen!!!

 5. stijn v brummelen

  Ja, het idee is vet maar heel gelimiteerd.
  Dingen als frontfacing speakers, waterdichtheid moet je inleveren en dat is heel jammer. En het is wel saai als we allemaal een ara kopen, maarja nu heeft 95% een iPhone.

  • IkBenBrian

   Volgens mij kan je met je Front Camera samen ook een front facing speaker hebben. Maar 1 rijtje.

 6. Sjurm

  Ik vind dit project een heel goed idee. Het is misschien even gedoe om de telefoon samen te stellen, maar dan heb je wel de totale keuzevrijheid en met het grootste voordeel dat je alles naar hartelust kunt aanpassen, mocht dat nodig zijn.

  Het is nu overigens ook een gedoe om de juiste kant-en-klare smartphone te kiezen. Wil ik Apple, Samsung, LG, etc.? Hecht ik belang aan een goede camera? Welk besturingssyteem wil ik? Wil ik 4g? Welke schermgrootte past bij mij?
  Kortom, een volledige pizza kopen is misschien wel net zo ingewikkeld als alle onderdelen los bij elkaar zoeken.

 7. Richard Groenendijk

  Ik vindt het concept achter Project Ara heel vet, maar ik denk inderdaad ook dat veel mensen te lui zijn om zelf uit te gaan vinden wat zij willen. Waarschijnlijk zal dit concept als het op de markt komt voor een tijd naast de traditionele smartphones blijven bestaan. Om even een andere vergelijking dan met pizza’s te maken: net als met de consoles tegenover gaming desktops. Een hoop consumenten zijn te lui/hebben niet de kennis om zelf een gaming pc samen te stellen en kopen een console (natuurlijk afgezien van de persoonlijke voorkeur van mensen voor gamen op de tv of met muis en toetsenbord).
  In het geval van Project Ara is het natuurlijk wel belangrijk dat veel verschillende fabrikanten hun eigen modules gaan maken, zodat er ook nog enige vorm van marktwerking plaatsvindt, anders worden losse componenten waarschijnlijk nog steeds duurder dan een samengesteld pakket.

 8. BuddhavsDuke

  https://www.youtube.com/watch?v=WCJFIbRfjRs

  We zouden ook een
  breder perspectief kunnen kiezen. Het punt is namelijk niet alleen hoe
  makkelijk het is om de kiezen. Mobiele telefoons zijn een belangrijk
  leverancier van de groeiende stroom bruikbare grondstoffen (bijzondere
  metalen en geheel werkzame onderdelen) die bij het afval eindigen. Ara
  kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van dit probleem.