Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

MWC 2014 preview: Sony Xperia Z2 en Tablet Z2 gespot

MWC 2014 preview: Sony Xperia Z2 en Tablet Z2 gespot
Bart
  • Op 19 februari 2014

Het Mobile World Congress gaat volgende week maandag pas van start, maar in de aanloop naar zo’n beurs lekt er altijd veel uit. Vaak moedwillig, om alvast de aandacht op een toestel te vestigen, maar daardoor is het niet minder leuk om er over te schrijven. Sony komt dit jaar met de opvolger van de Z1. En de nieuwe Tablet Z is ook al gespot op de wereldwijde interwebs.

De Xperia Z werd in januari vorig jaar op de CES aangekondigd en we konden er op het MWC voor het eerst mee spelen. Met dat toestel toonde Sony aan zich weer serieus in de strijd om de high-end smartphones te gaan mengen. De Z was (en is nog steeds) een fraaie telefoon, maar kon qua specs nog niet echt met de echte grote jongens mee die vlak daarna werden gepresenteerd (S4 & HTC One). Daarom kwam de fabrikant een half jaar later al met een opvolger op de proppen: de Xperia Z1. Twee vlaggenschepen in één jaar dus. Het is de vraag of ze dat trucje dit jaar gaan herhalen, of dat ze op het MWC komen met een toestel dat een jaar lang het predicaat vlaggenschip mag dragen.

Sony Xperia Z2

De opvolger van de Z1 gaat al tijden schuil onder de codenaam ‘Sirius D6503’ en zal niet verrassend ‘Xperia Z2’ gaan heten. Wat specificaties betreft lijkt het erop dat de Z2 met 5,2 inch een klein slagje groter wordt en het daarnaast moet doen met een full hd-scherm. Een 2K-resolutie zoals de Samsung Galaxy S5 zit er waarschijnlijk niet in. Het toestel zou draaien op een 2,3GHz processor met 3GB werkgeheugen.

Over de software is ook al veel duidelijk dankzij een gelekte video van twaalf minuten:

 

Gelukkig draait het toestel ‘gewoon’ op het nieuwe Android 4.4.2 (KitKat). De schil van Sony ziet er bijna identiek uit. Nieuwe functies zijn er natuurlijk wel, zoals het opnemen van video’s in 4K en ook slow-motion. Het toestel heeft een 20,7 megapixel camera voor het schieten van foto’s in 4:3, terwijl voor foto’s in 16:9 15,5 megapixels de limiet is. Meer dan genoeg, dunkt ons.

Voor het beginscherm zijn twee opties te selecteren: één voor beginners met grote iconen en de reguliere variant zoals we die kennen op alle Android-telefoons. Daarnaast is het mogelijk om het notificatiescherm aan te passen en worden inkomende oproepen automatisch beantwoord wanneer het toestel naar het oor wordt gebracht. Lekker gek, lekker handig, lekker Samsung.

De Xperia Z2 is wederom waterdicht, lijkt maar één klepje te hebben voor zowel de micro-usb-ingang en het slot voor de sd-kaart en heeft een cameraknop aan de zijkant, wat het maken van foto’s een stuk gemakkelijker maakt.

Sony Xperia Z2 Tablet

Sony komt ook met een nieuwe tablet, die net als de smartphone de Z2 zal heten. Net als zijn voorganger is ook deze tablet waterdicht, wat handig is als je een film wilt kijken in bad (even serieus, doet iemand dat?). Wat specificaties betreft heeft @evleaks alle plezier van het vooruitblikken en gokken al vergald:

 

 

We hoeven ook niet meer te gissen naar het design, want ook dat is al verklapt door @evleaks. Leuk allemaal, maar zo blijft er weinig spannends over…  


De MWC-presentatie van Sony is aanstaande maandag om half negen, een halfuur later dan die van Samsung. Het is nog even de vraag of de Z2 én de Z2 Tablet allebei uit de doeken worden gedaan in Barcelona. Vorig jaar smeerde Sony de twee presentaties namelijk uit over twee evenementen (CES en MWC) en de fabrikant houdt op 5 maart in Jakarta nog een persevenement. Gokje? De Z2 Tablet wordt gelanceerd in Barcelona, de Z2 in Indonesië.

 

sony-mobile-jakarta-media-event

 

Lees alles over het MWC na de klik!