Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Dit zijn de 10 updates in iOS 10 voor iPhone

ios10 iphone thumbnail
Dennis de Vries

Op ontwikkelaarscongres WWDC heeft Apple de nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem iOS gepresenteerd. iOS10 zit vol met grote en kleine updates, die handig te categoriseren zijn in tien hoofdpunten. Vriendelijk als wij zijn, zetten we ze alle tien even op een rijtje. Dit is er binnenkort nieuw in jouw iPhone:

1: Lockscreen en interface reageren iets anders

De tijd dat de interface van de iPhone een simpel schermpje met app-icoontjes was, is wel redelijk voorbij. De interface van de iOS 10 is weer een stukje uitgebreider. Weinig revolutionair is ‘raise to wake’, waarbij het scherm oplicht zodra je het toestel van tafel pakt. Notificaties zijn ook een stuk uitgebreider. Dankzij 3D Touch kun je in mail en messages bijvoorbeeld vanaf je notificatiescherm zien wat je mist en snel daarop reageren.

 

iphone ios 10

 

2: Siri lult maar raak

Beschikbaar voor ontwikkelaars, zodat die het in hun eigen apps kunnen verwerken. Op het podium worden al voorbeelden gegeven van Siri dat WeChat, Slack, Uber aanstuurt, maar binnenkort kan dat met veel meer apps. Kortom: binnenkort kun je Siri voor een stuk meer dingen gebruiken dan alleen een timertje zetten van 5 minuten. Want laten we eerlijk zijn: veel verder kwamen we er niet mee.

3:Quick Type wordt reteslim

Woorden worden nu voorspeld aan de hand van deep learning, zodat ze de context van wat je wil typen beter begrijpen. Het gebruikt daarvoor ook het recente gebruik van je iPhone, ziet in welke app je zit en kan zien welke afspraken je hebt. Allemaal om betere suggesties in je toetsenbord te geven, waardoor jij sneller kunt typen.

4: Photos weet wat het ziet

Facial, object en scene recognition voor de iPhone. Zo kun je, net als met Google Photos, gewoon zoeken in je foto’s op onderwerp, persoon of wat er dan ook op staat. Voordeel is dat Apple dit allemaal op je toestel doet. Er komt geen cloud bij kijken.
Apple gebruikt deze herkenningstechnologie op de iPhone ook om ‘memories’ te serveren. Kleine foto-albums die vanzelf gemaakt worden, voorzien van informatie over waar, met wie, wanneer je was. Als je wilt kan de iPhone zelfs automatisch een gelikt vakantiefilmpje in elkaar plakken.

5: Apple Maps krijgt nieuw design

Wat hebben we gelachen toen Apple Maps de eerst keer gelanceerd werd. Maar bij Apple hebben ze niet stil gezeten. De nieuwe Apple Maps is een stuk slimmer en handiger. Een nieuwe interface, met tips over bestemmingen waar je waarschijnlijk heen wilt. Daarnaast kunnen externe ontwikkelaars ook gebruik gaan maken van Apple Maps. Binnenkort zie je Google Maps waarschijnlijk dus niet meer terug op je iPhone.

 

Apple music ios10

 

6: Apple Music krijgt nieuw design (godzijdank)

Weet je wat ik dus niet veel vond? Apple Music. Onhandige interface, onduidelijke app. Als je Spotify gewend bent, was je daar snel klaar mee. Apple doet een nieuwe gooi naar succes: Apple Music heeft een heel nieuwe interface. Of het veel beter is, is lastig te zeggen tijdens een korte presentatie. Maar de toevoeging van songteksten is leuk. Apple Connect, waarmee updates kunt zien van je favoriete artiest, is ondanks de geruchten nog gewoon aanwezig.

7: Apple News bestaat ook nog

Flipboard all over again. De nieuwe Apple News app heeft featured stories, doet persoonlijke voorstellen voor artikelen, het heeft een nieuw design en je kunt nu abonnementen nemen op grote magazines of kranten rechtstreeks vanuit de app. Meh.

8: Homekit krijgt eigen app

Homekit was het framework dat Apple eerder presenteerde, waarmee je jouw huis slim kon maken. Daar is nu ook een iPhone app bij om al die slimmigheden in je huis te bedienen. Zo kun je nu met Siri je garagedeur openen, met 3D Touch je hottub opwarmen en op je lockscreen zien wie er voor je deur staat. Fancy functies allemaal, maar het betekent wel dat je even flink moet verbouwen.

9: De telefoon is nog niet dood

Het jaar is 2016 en Apple heeft zojuist de telefoonfunctie van de iPhone aangepakt. Wel toffe verbeteringen. Zo krijg je een melding als er wordt vermoedt dat een onbekende beller een spammer is en kun je voicemails automatisch uit laten schrijven. Ook netjes: andere bel-apps, zoals bijvoorbeeld Whatsapp krijgen nu betere notificaties als je een telefoontje krijgt.

 

messages ios10

 

10: Messages wordt onbegrijpelijk (en komt niet op Android)

Stiekem hoopten we dat Apple zijn iMessage-app ook zou uitrollen naar Android en andere platformen. Zo’n feest was het lang niet. Wel krijgen we wat kleine updates. Foto’s versturen binnen de app wordt makkelijker en je ziet nu een preview van linkjes die doorgestuurd worden. Verder krijgen we een hele reeks kinderachtige updates waar niemand op zit te wachten. Reageren op een berichtje kan nu bijvoorbeeld met een Facebook-achtige like. Je kunt reageren met je eigen handschrift en de tekstwolkjes kunnen voorzien worden van effectjes om je bericht te benadrukken. Ook krijgen emoji een belangrijke rol. Je kunt woorden automatisch laten vervangen voor een emoji, tot het punt waar niemand meer begrijpt wat je bedoelt. Om het af te maken zijn emoji ook nog eens driemaal zo groot gemaakt. Als dat geen brekende shit is….

Wanneer kun je iOS10 krijgen?

Wanneer krijg jij al deze goodies op je iPhone? iOS 10 wordt dit najaar geïntroduceerd als gratis software-update voor iPhone 5 en nieuwer, alle modellen van iPad Air en iPad Pro, iPad (4e generatie), iPad mini 2 en nieuwer, iPod touch (6e generatie). Het kan zijn dat de Nederlandse versie wat functies ontbreken, dat is op dit moment nog niet duidelijk.