Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

De Olympus 9mm f/8.0 is cool (ja echt)

De Olympus 9mm f/8.0 is cool (ja echt)
Ger
  • Op 29 januari 2014

Sommige dingen zijn cool. Van een glijbaan af. Voetballen in de modder. Keihard bier drinken in een dubieuze bar. Dat soort dingen. Zelden zeg ik dat een objectief stoer is. In gadgetland zijn er maar weinig dingen sekslozer dan een gemiddeld lensje van een spiegelreflexcamera.

Maar heel, heel, heel af en toe dan glimlach ik. Gaan de wenkbrauwen omhoog en de neusvleugels trillen. Tijdens een zinderend perstripje naar München gebeurde dat bijvoorbeeld. In een gaar zaaltje nabij het vliegveld, nota bene. Olympus presenteerde daar namelijk een nieuwe 9 mm f/8.0 lens voor haar MicroFourThirds-lijn. Prijs: NOG GEEN HONDERD EURO!

 

Niet per definitie een goede foto dit, maar wel lekker crea-bea fisheye.

En die 9mm is in wezen niets meer dan een simpel fish-eye lensje. Dat filter-effectje dat je op praktisch alle digitale camera’s en smartphones van tegenwoordig softwarematig aan je foto toe kunt voegen. Maar dan in de vorm van een daadwerkelijk objectief.

Dit is natuurlijk niet nieuw, maar je haalt wel een objectief in huis waarmee je toffe dingen kunt doen. Normaal zijn dit soort fisheye-lenzen vrij prijzig, namelijk. Dat heeft misschien consequenties voor de lichtsterkte, maar de 9 mm/f8.0 is ook niet echt gemaakt om sterk te spelen met scherpte/diepte. Het is vooral: lekker spelen met lijnen en gebbetjes. Wij konden het objectief even gebruiken en hadden er in ieder geval tien minuutjes flink lol mee. Oh, en hij is ook te gebruiken bij video!

 

Olympus F/8.0 9mm

Hele rare, onscherpe foto dit. Kan zo naar de Rietveld-academie.