Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Samsung UNPACKED 2014: Note 4, Note Edge, en Gear VR

Paul Gersen

Weinig elektronicamerken pakken op de IFA meer uit dan Samsung. Ook dit jaar is UNPACKED, in een soort circustent midden in Berlijn, weer de plaats waar het mondiale techjournaille zich met drommen bij verzamelt. En dat terwijl iedereen stiekem wel weet wat er dit jaar wordt gelanceerd: de Galaxy Note 4, een smartwatch die we al gezien hebben en wie weet een Virtual Reality-bril. Of tovert Samsung toch nog iets onverwachts uit de hoge hoed? Draadbreuk nam plaats op de tribune en zag, naast de Note 4 ook de Note Edge en de Gear VR.

‘Ready to Note’, met zo’n slagzin een evenement neerzetten net voor de IFA: dat laat niet heel veel meer tot de verbeelding over. De honderden mensen in de zaal vandaag tijdens Samsung UNPACKED weten dan ook wat ze gaan zien vandaag: de Galaxy Note 4. Waarschijnlijk heeft Samsung dezelfde partyplanner als vorig jaar in de armen genomen en heeft die weer het draaiboek van 2013 uit de kast gehaald. We beginnen met een bandje en net als de laatste editie duikt er weer een strijkorkest op. Leuk hoor (gaap), maar laat die gadgets nu maar komen.

De verwachte Galaxy Note 4

DJ Lee, president, head of sales and marketing van Samsung, knalt er na de bekende plichtmatige woorden over innovatie en toekomst gelukkig snel in met de Galaxy Note 4. Nieuw pennetje, betere technologie en een nieuw design: de leerachtige achterkant is gebleven, de randen zijn van metaal. De smartphone heeft een 5,7 inch (quad hd) super AMOLED-scherm met een resolutie van 2560×1440 pixels. Ook qua gebruikservaring is een en ander veranderd. Men klaagde nog wel eens dat de multi window-functie moeilijk te vinden en te gebruiken was. Dat heeft Samsung proberen aan te passen door te werken met het minimaliseren of kleiner maken van apps. zo kun je gemakkelijker schakelen tussen apps en schermen.

Nieuwe S Pen

Ook de S Pen is veranderd. Men wilde graag de beleving van een echte pen bij het schrijven en door een en ander aan de druk te veranderen, moet dat volgens het bedrijf gelukt zijn. toegegeven: het ziet er allemaal smooth uit. Neem bijvoorbeeld foto’s selecteren: dat kan nu op een muis-achtige manier door een blok te tekenen en alles te selecteren. Nee, dat kon nog niet. Handig voor studenten die aantekeningen moeten overschrijven is de snapnote-functie: waarmee je gemakkelijk aantekeningen kunt fotograferen en op je telefoon daarna kunt bewerken.

De camera aan de achterkant is een 16MP met optische beeldstabilisatie en voorin heeft hij een 3,7MP cameraatje. Door van de hartslagsensor aan de achterkant een fotoknop te maken, kun je beter selfies nemen. Met de optie Wide Selfie kunnen al je vrienden er ook nog eens allemaal op. Lekker hoor. We zijn natuurlijk ook benieuwd naar de batterij. Die is namelijk nauwelijks gegroeid ten opzicht van de voorganger. Mja, de ‘Fast Charge-modus is leuk (in een half uur van 0 naar 50 procent opladen), en hij schijnt 7,5 procent zuiniger te zijn dan zijn voorganger.

 

Brilletje met dik montuur. Vulpen. Stijlvol allemaal hoor.

Brilletje met dik montuur. Vulpen. Galaxy Note Edge. Stijlvol allemaal hoor.

De onverwachte Galaxy Note Edge

Kijk, die hadden we niet verwacht: de Note Edge. Een Samsung Galaxy Note met een aan een kant aflopend scherm. Aan de zijkant kun je een menu laten draaien, notifications krijgen, het weer of sportuitslagen bekijken: wat je wilt. Het zorgt ervoor dat je hoofdscherm vrij blijft van dat soort dingen. Het ziet er een beejte apart uit, maar lelijk is anders. Of het werkt? Dat gaan we zo even uitvogelen als we ‘m in handen hebben. Overigens wel slecht nieuws: de Galaxy Note Edge komt in de eerste instantie niet naar Nederland. Jammerrrr.

Samsung Gear VR

Stiekem hoopten we dat Samsung zijn Virtual Reality-bril bij UNPACKED zou laten zien, en we werden niet teleurgesteld. Maak kennis met de Gear VR, mede mogelijk gemaakt door Oculus. Hij lijkt ook wel op de Rift: een grote skibril. Je duwt je Note 4 erin en krijgt zo de ervaring van een 92 inch scherm. Candy Crush in virtual reality? binnenkort is het mogelijk. Goed, kunnen we cynisch over doen, maar er komen natuurijk films en games die hiervoor gemaakt worden. De Gear VR is in oktober verkrijgbaar voor 199 euro. Dat klinkt als een koopje, maar bedenk wel dat je dan ook de Galaxy Note 4 er bij moet hebben.

 

WHAHAHAAHAHAABLEEERGH!

WHAHAHAAHAHAABLEEERGH!

 

Wij staan inmiddels te duwen en te dringen bij de apparaten zelf. Binnenkort kun je dus videopreviews zien van de Galaxy Note 4, Note Edge, Gear VR en vooruit…misschien nemen we de Gear S smartwatch ook wel mee.

Reacties

 1. IkBenBrian

  Lekker stukje! Ik kan niet wachten tot de nieuwe AUSBAUCHEN van vanavond!

  • Dennis de Vries

   Nope. Laat je ‘m in het water vallen, dan is het einde verhaal. Dat is een van de weinige verbeterpuntjes dan. Misschien volgend jaar? Zal toch wel?

  • IkBenBrian

   Zal wel moeten!

 2. janik p

  Grappig… Een note met een 4,7 inch touchscreen. 🙂

  • Dennis de Vries

   Waar zie je dat staan dan? 😉
   Goed gevonden, meteen even aangepast. Dank.

 3. Huib

  Ik mis die halsband oortelefoon

  • Dennis de Vries

   ‘Missen’ is een groot woord. Maar we gaan eens kijken of we die nog ergens kunnen opduikelen hier.

 4. job

  die gear vr is dus eigenlijk gewoon een skibril waar je je telefoon inzet

  • Dennis de Vries

   Ja, zo zou je het ook kunnen zeggen. 🙂 Niet helemaal terecht, maar het komt in de buurt.

  • job

   Komt het geluid eigenlijk uit de telefoon of uit de gear vr??

 5. IkBenBrian

  Uhm, http://youtu.be/mLMWXBv5rY4?t=1m26s Is dat misschien 1 van de vroege Samsung Galaxy Note Edge’s?