Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Samsung Galaxy Note 4: weinig nieuws, maar wel weer erg vet

Paul Gersen

Een nieuwe editie van de IFA, een nieuwe editie van de Galaxy Note. Zo gaat het immers al vier jaar op rij. Is dat erg? Nee, zeker niet als Samsung ieder jaar weer zijn grote smartphone met pennetje op een erg prettige wijze blijft vernieuwen. Wij van Draadbreuk namen de Samsung Galaxy Note 4 flink onder handen en werden gelukkig.

Samsung creëerde in 2011 een compleet nieuwe markt voor grote telefoons met de Galaxy Note-serie. Toentertijd werden er in amper een half jaar vijf miljoen exemplaren verkocht. We zijn inmiddels drie jaar verder, met elk jaar weer een nieuwe Note. Telkens veranderde er niet heel veel aan het toestel: iets betere specs, likje verf aan het design, wat nieuwe functies aan de S Pen: veel meer was het telkens niet. En het mooie was, dat we dat helemaal niet erg vonden. Never change a winning team, zullen we maar zeggen. Ook bij de Samsung Galaxy Note 4 wordt die spreuk toegepast, al heeft hij in de Note Edge wel een gek broertje – die heeft een aflopend scherm -meegekregen.

Metalen randje

Die wordt echter niet in Nederland verkrijgbaar, dus richten we ons eerst maar even op de Note 4. Het eerste dat opvalt: hij ziet er gewoon weer lekker uit. De leerachtige achterkant is gebleven, maar de randen zijn nu van metaal. Kijk, dat vinden we chique. De Note 4 heeft verder weer specificaties waar we warme gevoelens van krijgen. We noemen: 5,7 inch Quad HD Super AMOLED-display met een resolutie van 2560×1440 pixels, een  2.7 GHz quad core-processor, een 16 megapixel-camera aan de achterkant, eentje van 3,7 MP aan de voorkant… En ga zo maar even door.

 

Oeh, kleurtjes!

Oeh, kleurtjes!

 

Lekker slepen en selecteren

Dat is fijn, maar waar we echt warm van worden is de verder verbeterde gebruiksvriendelijkheid. Potverdorie, wat worden we gelukkig van de nieuwe mogelijkheden van de S Pen. Die zijn misschien niet baanbrekend, maar maken het spelen met de Note 4 gewoon een stuk fijner. Voorbeeldje: Je kunt zelf bepalen hoe groot een app weergegeven wordt, door gewoon even te slepen. En dat geldt ook voor de verbeterde selecteerfunctie. Die werkt zoals de muis van je computer: je sleept een blokje over bijvoorbeeld de foto’s die je wilt toevoegen in een mailtje en pakt ze allemaal in een keer mee. Hetzelfde geldt voor tekst. Dat ze dat nog niet eerder bedacht hadden…

Stylisch hoor, dat randje!

Stylisch hoor, dat randje!

 

Voor creatievelingen

De Samsung Galaxy Note 4 is nog steeds een telefoon die je perfect zou passen als je in de creatieve sector werkt, niet een voor je tante die vooral Candy Crush wilt spelen. Dat is helemaal niet erg: ieder zo zijn ding. Het is de bedoeling dat de smartphone begin oktober in Nederland op de markt komt, in nauwelijks tot de verbeelding sprekende kleuren als Charcoal Black, Frost White, Bronze Gold en Blossom Pink. Inderdaad: doe ons maar gewoon zwart. De prijs: 799 euro.

SM-N910_Charcoal Black_Combination-Pen_018