Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Sony’s Evolution UI ziet je smartphone als spelletje

Sony’s Evolution UI ziet je smartphone als spelletje
Dennis de Vries

Als het op smartphones aankomt, dan zijn we bloedserieus. Daar maken we geen grappen over, spelen we geen spelletjes mee. Maar als het aan Sony ligt, dan gaan we dat laatste nou juist wel doen. Ze hebben een experimentje, de Evolution UI interface voor smartphones. Het ziet er uit als een alledaagse Xperia, maar alle functies moeten ‘unlocked’ worden. Net als in een computerspel begin je met bijna niets, en wordt noeste arbeid beloond met nieuwe functies en mogelijkheden. Dat klinkt verschrikkelijk.

Je smartphone als game

Gamification heet het in de volksmond; het toevoegen van spel-elementen aan iets dat in de verste verte niet lijkt op een computergame. Een bekend voorbeeld in de smartphonewereld is FourSquare. Het inchecken bij je werk, huis of favoriete koffietent is natuurlijk de meest kansloze bezigheid die je maar kunt bedenken. Tenzij je er badges mee kunt verdienen. Dan denk je ineens een dat je een baas bent als je een ‘Jetsetter’ badge krijgt en móet je daarover even Twitteren.

Zo werkt dit idee van Sony dus ook. Je begint als n00b in je eigen telefoon. Slechts één startscherm en een handjevol basis applicaties. Een hoofdmenu, om alle applicaties te zien, is er niet eens. Het eerste spelelement: open vijf keer een applicatie. Heb je dat succesvol volbracht, en wie kan dát nou niet, dan krijg je een beloning. In dit geval worden alle overige applicaties ontsloten en kun je op naar de volgende missie. Achievement unlocked. Flawless victory. Level complete.

 

Zo gaat Sony de interface zitten game-ificeren

 

Even serieus, dat klinkt heel lame. Stel dat je een nieuwe Xperia Z2 voor het eerst aanzet en je kunt alleen maar bellen en de browser openen. Maar dat komt omdat wij smartphones al door en door kennen voor we ‘m voor het eerst in handen hebben. Maar er zijn veel mensen die geen flauw idee hebben waar ze moeten beginnen. Je vader, je moeder. Je opa, je oma. Geef die een uitgebreide smartphone, en ze gebruiken twee jaar lang dezelfde vijf apps. De rest kennen ze niet en ziet er ingewikkeld uit. En om die dingen te ontdekken, daar hebben ze helemaal geen zin in. Een stimulans om verder te komen ontbreekt.

Nog drie whatsappjes, dan heb ik 'm ook unlocked!

Nog drie whatsappjes, dan heb ik ‘m ook unlocked! (Foto: Blogcdc.com)

En iemand stimuleren om kansloze dingen te doen waar hij geen zin in heeft, dat is hebben game-makers tot kunst verheven . Ik weet nog dat ik voor het eerst Oblivion: The Elder Scrolls in de PS3 propte. Eén van de meest uitgebreide spellen die toen te krijgen was. Had het spel mij met een volledig wapentuig midden in de uitgestrekte open wereld gedropt, dan was ik kansloos geweest. In plaats daarvan begon je als speler in een kerker, met een roestig zwaard, en moest je kut-ratten stuk hakken. Leuk? Nee. Maar je deed het omdat je wist dat buiten de kerker een prachtige fantasiewereld op je lag te wachten. Vol met vette wapens die je één voor een zou krijgen. Al inhakkend op ratten, raakte je bekend met de controls, de omgeving, de regels van het spel.

Retro-filtertje voor de 1337

Nu staat Sony’s Evolution UI nog in de kinderschoenen, maar ze zijn zo aardig geweest om de broncode vrij te geven zodat iedereen er verder mee kan sleutelen. Dan is het dus te hopen dat het tot in detail wordt verder ontwikkeld. Want als je er bij na gaat denken, dan zit een smartphone stampvol met unlockables waar leuke dingen mee te doen zijn. Een supperhip retro-filter voor je foto’s kan een statussymbool worden voor de 1337 gebruikers. Zoiets dat je eerst ziet bij ervaren gebruikers. Alsof je voor het eerst in een CoD killcam iemand door een infrarood-vizier ziet gluren. Of je in Los Santos wordt omgelegd door iemand die raketten vanuit een Buzzard schiet. Dat móet je ook hebben. Je zult niet rusten tot je het hebt, en dan blijkt daarna dat er nog iets veel beters is. Maak 50 foto’s met dat filter, en je krijgt de mogelijkheid om zelf je filters tot in detail samen te stellen. Dat werk. Een constante stimulans om functies te leren kennen, te gebruiken en vervolgens door te stomen naar meer geavanceerde functies.

In een ideale wereld blijf je als smartphone-gebruiker nieuwe dingen ontdekken in Sony’s Evolution UI. En als Sony het handig doet, blijven ze de boel updaten en DLC beschikbaar stellen. Nieuwe functies om te unlocken, misschien zelfs betaalde apps, die je gratis kunt krijgen als je genoeg punten scoort. Zelfs ervaren gebruikers als ondergetekende ontdekken nog regelmatig nieuwe mogelijkheden in een telefoon. En wat als je na twee jaar écht alle nieuwe functies in je Xperia hebt ontdekt? Ik zie kansen voor Sony. “Sorry, Mario. The princess is in another castle”. Tijd voor een nieuwe Sony smartphone dus.

“Sorry, Mario. The princess is in another castle”. Tijd voor een nieuwe Sony smartphone dus

Sony Evolution UI zelf proberen?

De Evolution UI is nog niet eens in beta, laat staan dat hij al af is. Maar mocht je het een kans willen geven – of beter nog, het zelf willen verbeteren – dan kun je de Alpha versie downloaden.
>> Lees op Sony’s developerblog hoe je Evolution UI moet installeren.
Het ziet er niet uit en het is voorlopig nog helemaal niet leuk. Alsof je na maanden gamen ineens weer met een roestig zwaard in een kerker staat.