Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Verdict van Draadbreuk: Powerbanks

Verdict van Draadbreuk: Powerbanks
Bart
  • On 14 mei 2015

Terugkijkend op de telefoons waar we een jaar of tien geleden mee liepen, zijn er maar een paar zaken die we echt missen: Snake, polyfone ringtones en degelijke batterijduur. Vooral dat laatste punt is heikel en er lijkt ook maar weinig vooruitgang geboekt te worden de laatste jaren. Powerbanks bieden dan uitkomst, maar zijn die dingen eigenlijk niet het toonbeeld van smartphone-armoede?

Voor wie niet bekend is met het fenomeen powerbanks: het is een duur woord voor een draagbare batterij in een sjiek jasje. Je laadt hem op en stopt ‘m in je tas, om ‘m eruit te halen bij noodsituaties. Want je zult altijd zien dat als je echt een keer een belangrijk telefoontje moet plegen, je smartphone diep in het rood zit.

Het is handzaam, handig, kost vaak niet heel duur veel geld – wat wil je nog meer, hoor ik je denken? Nou, het gaat om het grotere plaatje. Powerbanks zijn niet meer dan pleisters op een zwerende wond. Een drukverband om een gebroken arm, waardoor je weer even vooruit kan, terwijl je weet dat je beter geopereerd kan worden.

Accu’s worden wel degelijk beter

De verbetering van accu’s in smartphones is voer voor discussie. Dennis schreef een tijd geleden een vlammend betoog dat batterijen wel degelijk een stuk beter zijn dan een paar jaar geleden. Ze houden je octa-core telefoon met full hd-scherm een hele dag in leven. Inderdaad, één dag is net zo lang als telefoons van een paar jaar geleden, maar de accu’s van toen zouden met de huidige hardware in een zucht en een scheet zijn leeggelopen.

Er wordt dus wel degelijk progressie geboekt, maar gezien de stijgende populariteit van powerbanks kan het ons extreme stroomverbruik niet bijbenen. Daarom reist de vraag of powerbanks handige gadgets zijn of juist het toonbeeld van achterlopende innovatie – gechargeerd gezegd smartphone-armoede.

Draadbreuk stelt de vraag en geeft in een verdict zelf het antwoord:

Powerbanks: handige gadget of toonbeeld van smartphone-armoede?

db-verdict-01-01

Paul
Ik bezoek nog wel eens een festivalletje en dan is het handig om een powerbank bij je te hebben, anders ben je binnen een dag onbereikbaar. En ik kan nu gaan roepen dat het sneu is dat je tegenwoordig niet meer een dagje zonder je smartphone kan, maar laten we eerlijk zijn: dat kunnen we ook niet. Natuurlijk schieten de accu’s van telefoons tekort en is het ergens een beetje triest dat powerbanks nodig zijn, maar zolang jullie van die enorme schermen in jullie telefoon willen en honderd apps op de achtergrond hebben draaien, vrees ik dat de batterijduur van een smartphone de komende tijd niet drastisch wordt verlengd.
Dennis
Smartphone-armoede? Hou toch op. Al vinden ze een smartphone-accu uit die een jaar meegaat, dan nog betekent het dat hij op een gegeven moment leeg raakt. En dat moment komt gegarandeerd als het to-taaaal niet uitkomt. Datzelfde geldt voor je laptop, je tablet, je smartwatch, je slimme bril, de fitnesstracker in je schoen en de bluetooth-headset om je nek. Powerbanks houden de boel levend en daarmee ons vrolijk.
Ger
Een extra batterij is altijd handig. Zolang een powerbank doet wat hij moet doen – mijn telefoon nog van extra juice voorzien – vind ik het best. Ik ben laatst nog door een powerbank van een levensbedreigende situatie op een vliegveld gered doordat mijn telefoon nagenoeg leeg was en ik mijn instapkaart, 2.0 als ik ben, daarop had staan.
Bart
Het blijft natuurlijk armoedig dat de accu van een smartphone zo snel leeg gaat. Zo’n powerbank is dan ook niets meer dan een lapmiddel en alles behalve een oplossing. Maar zo lang de fabrikanten nog geen manier hebben gevonden om het accuprobleem te tackelen, ben ik blij dat ik zo’n powerbank standaard in mijn tas heb zitten.

Comments

  1. Broodje Kaas

    Powerbanks kunnen best handig zijn, maar eigenlijk zijn verwisselbare accu’s handiger. Accu leeg? Hoppa, nieuwe erin en gaan! Helaas wordt dit steeds minder aangeboden..