Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

WhatsApp na update over op material design (Update)

WhatsApp na update over op material design (Update)
Bart
  • Op 14 mei 2015

De Android-versie van WhatsApp heeft ein-de-lijk de overstap gemaakt naar material design. Dankzij de laatste update van de app is de berichtendienst helemaal 2014 (geen typo) en beschikt het nu over fijne ronde icoontjes, een gek fel groen uiterlijk en is het bijna helemaal in de stijl van Android Lollipop. Bijna.

Vooropgesteld: er is niet heel veel mis met WhatsApp als berichtendienst, maar het ontwikkelteam heeft wel het tempo van een schildpad met lijm onder zijn poten. Concurrenten zoals Telegram komen om de haverklap met imposante updates in zowel design, gebruiksgemak als functionaliteit, terwijl bij WhatsApp de schaarse vernieuwingen voornamelijk veel stof deden opwaaien (hallo blauwe vinkjes) óf juist volkomen zinloos bleken (even eerlijk, wie heeft er na de obligate testgesprekjes nog weleens gebeld met WhatsApp Call?).

WhatsApp Material Design

Wat design betreft is WhatsApp er de laatste jaren ook niet veel op vooruit gegaan. Het wachten was dan ook op de grote opknapbeurt die material design heet. Dat wachten bleek een lange zit, maar eindelijk is het moment daar. Vanaf versie 2.12.34 is de Android-versie van WhatsApp in een nieuw jasje gestoken.

 

Ronde n plaats van vierkante foto's. Alles behalve handig, maar wel heel 2.0.

Ronde n plaats van vierkante foto’s. Alles behalve handig, maar wel heel 2.0.

 

Meest in het oog springende wijziging is de overstap van vierkante naar ronde foto’s in de lijst met gesprekken en contactpersonen. Daarnaast klapt de balk bovenin weg als je naar beneden scrollt.

 

Brekend: de groene balk bovenin is lichter van kleur.

Brekend: de groene balk bovenin is lichter van kleur.

 

De kleur groen in het chatvenster is wat lichter dan voorheen en de knopjes rechtsboven zijn wat kleiner. En ook hier, jawel, een ronde profielfoto linksboven.

 

Grote foto van Ger, altijd -1

Grote foto van Ger, altijd -1

 

Om het feest helemaal compleet te maken heeft het menu met informatie over je contactpersoon nu een enorme foto. Die overigens gewoon vierkant is, in plaats van rond. Verfrissend.

Goed, niet alle richtlijnen van het material design zijn gehanteerd, maar de eerste aanzet is hoopgevend. Er zullen de komende dagen ongetwijfeld een hoop updates volgen, dus houd onderstaande link goed in de gaten om constant verzekerd te zijn van de laatste versie.

 

WhatsApp Material Design downloaden

Mocht je niet willen wachten tot de update eindelijk beschikbaar is in de Play Store, dan kun je zelf ook de nieuwste versie downloaden. De APK (het installatiebestand) is te downloaden via deze link.

Stuit je bij de installatie op de melding: ‘Voor de veiligheid blokkeert uw telefoon de installatie van apps uit onbekende bronnen‘? Ga dan naar:

Instellingen > Beveiliging > en zet het vinkje bij ‘Onbekende bronnen‘ aan.

Update: De compleet verhernieuwde versie van Whatsapp voor Android staat nu ook in de Google Play Store. Hij update automatisch, of als je dat uit hebt staan, dan vind je ‘m tussen je te updaten apps. Happy apping!