Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

’t Wereldje (139) met Duke Nukem, Excel en medailles!

’t Wereldje (139) met Duke Nukem, Excel en medailles!
Paul Gersen

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

 

3. Japan dumpt zooi bij winnaars

 

Hou je eigen afval lekker bij je!

Hou je eigen afval lekker bij je!

 

Mooi man, die Olympische Spelen. Genoten ook van al die plakken die we binnenhaalden met z’n allen. Want zo gaat dat: je kunt je vier jaar lang helemaal de tering trainen, uiteindelijk staat heel Nederland met je op die platte kar door het dorp als je de overwinning binnen hebt gehaald. En val je op je muil, dan staan we er naast met rotte tomaten om je eraan te helpen herinneren dat je het toch echt in je eentje hebt verkloot.

Sporters schijnen zich daar overigens niet heel veel van aan te trekken. Voor topsport moet je namelijk een beetje gek zijn, je hele leven kunnen wegcijferen voor dat ene doel. Niet stappen, geen biertjes, vroeg naar bed, gezond eten: je kunt je wel voorstellen waarom wij nooit op hoog niveau hebben gesport [speak for yourself Paul, red.]. Ze hebben het ervoor over, want als je dan na vier jaar uit de naad trainen bovenop dat erepodium staat, dan krijg je die gouden plak en eeuwige roem. Of goud: bij de volgende Spelen in Tokyo wordt het een stapeltje samengeperste Nokia’s, Samsung-tablets, broodroosters en ventilatoren. Japan heeft besloten dat het de elektronica-afvalberg het beste kan reduceren door de medailles te maken van deze zooi. Naar verluidt voert men ook vijftienhonderd extra Olympische sporten in en krijg je in 2020 ook een plak voor de 23e plaats. Alles om die berg maar te doen slinken.

 

2. Meisje (16) bijna wereldkampioen boekhouden

 

De reactie van iedereen als je vertelt dat Excel je hobby is.

De reactie van iedereen als je vertelt dat Excel je hobby is

 

Wat wij deden toen we zestien waren? Ger verdiepte zich een beetje in zijn Nokia 3310, Dennis stond in de pit van hardcore-concerten te springen, Bart zat langs de lijn van de plaatselijke voetbalclub statistieken van de E’tjes bij te houden en ondergetekende jengelde een beetje op een gitaar met het idee dat hij dat ooit nog eens goed zou kunnen. Niet heel veel spannends, dus [speak for yourself Paul, red.]. Maar je hield jezelf wel bezig, want Netflix was er nog niet, Pokémon Go ook niet en van Tinder had helemaal nog niemand gehoord.

Als je vandaag de dag zestien bent, heb je al die mogelijkheden plus een shitload aan meer wél tot je beschikking. Je zou dan ook denken dat mensen van die leeftijd helemaal niet meer buiten komen, maar dat blijkt dus niet het geval. Neem Laura uit IJsselstein. Die vloog onlangs helemaal naar the US of A om haar hobby uit te oefenen. Als Nederlands kampioen was ze namelijk toegelaten tot het wk… Excel. Juist: een zestienjarig meisje blinkt uit in een computerprogramma waar doorgaans alleen boekhouders en tabelfetisjisten opgewonden van raken. Ze werd uiteindelijk achtste. Kan iemand haar nu dan even een abo’tje Netflix geven?

 

1. Jeugdheld komt na twintig jaar terug

 

It's time to kick ass and chew bubble gum... and I'm all outta gum

It’s time to kick ass and chew bubble gum… and I’m all outta gum

 

We weten overigens nog wel wat we deden toen we twaalf jaar oud waren. We zaten toen dagenlang achtereen met de gordijnen dicht op onze 486 Duke Nukem 3D te spelen. Ja, dames en heren, kunnen jullie met z’n allen lekker je hart verpand hebben aan No Man’s Sky: de game rond de blonde krachtpatser die in z’n eentje een compleet alien-ras terug naar hun eigen planeet kickt is toch wel het beste computerspel ooit. Geen discussie. Het was alleen een beetje jammer dat de makers zelf nogal slordig met de held omsprongen: het duurde liefst vijftien lange jaren (tot 2011) totdat ontwikkelaar 3D Realms met een opvolger kwam: Duke Nukem Forever. En sodeknetter, wat was die verschrikkelijk slecht. Fans boos, game afgebrand door recensenten en 3D Realms naar zijn grootje.

Nooit meer Duke Nukem, zo dachten we, maar sinds een tijdje staat er een teller op de nieuwe website van de game. Het is namelijk twintig jaar geleden dat Duke Nukem 3D werd gelanceerd en blijkbaar gaat dat over een kleine week gevierd worden. Waarmee? Een Reddit-gebruiker kwam een paar dagen geleden met het verhaal dat er een remaster komt, met nieuwe elementen en staafde dat met een aantal screenshots. Hell yeah! Binnenkort kunnen we weer ouderwets op everzwijnen lijkende aliens naar hun gallemiezen schieten, paaldanseressen aanschouwen en briljante oneliners tot ons nemen. Hail to the king, baby!

Fotocredits:
Medaille: London 2012 via photopin (license)
Gapende leeuwen: Double Yawn via photopin (license)
Duke Nukem: San Diego Comic-Con 2012 – Duke Nukem statue in the Slideshow Booth via photopin (license)