´t Wereldje (67) met de tech-voorspellingen voor 2015!

´t Wereldje (67) met de tech-voorspellingen voor 2015!

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je bij Draadbreuk werkt. Daarom is het nooit verkeerd om in ‘t Wereldje even met de beentjes op het bureau resumerend de afgelopen week door te nemen. Vanwege de feestdagen lijkt de techwereld echter een beetje op zijn gat te liggen. Geen nood: een mooi moment om de glazen bol erbij te pakken en te kijken wat het komende techjaar ons gaat brengen. Dit zijn de tech-voorspellingen voor 2015!

 

5. Miljoeneninvestering in Alexander Klöpping

 

Nu te koop: een klein stukje Klöpping. Weinig mee gereden.

 

Na het succes van Blendle van vorig jaar, blijkt de hype rond Alexander Klöpping ook in 2015 ongekend groot. In maart duiken de eerste geruchten op over wederom een immense investering. Deze keer is het echter niet de website van de jonge techjournalist die een flinke financiële injectie krijgt, zo horen we in mei. Omroep Max, de seniorenbelangenorganisatie ANBO, de 50PLUS Partij en Seniorenweb nemen gezamenlijk een belang van 25 procent in Klöpping zelf.

“2014 liet zien dat we zonder de hulp de ouderen in deze digitale wereld niet meer mee kunnen komen”, zegt 50PLUS-senator Jan Nagel. “We hebben een jong iemand nodig die onze e-mail instelt, routers reset en uitlegt hoe een muis werkt. Toen we zagen hoe minister Opstelten liet zien totaal niks te snappen van de digitale wereld, dachten we: dit straalt op alle senioren af. Dus benaderden we de enige nerd die we van televisie kennen. Tja, en mocht het toch niet werken, dan kunnen we ‘m eventueel nog met een rode puntmuts en kruiwagen in de tuin zetten.” Zo’n vaart zal het niet lopen, aangezien Klöpping zelf nog een derde van de aandelen in Alexander Klöpping heeft. De rest is in handen van Matthijs van Nieuwkerk.

 

4. Nieuwe baas Sony Pictures

 

Kim Dotcom had ook heel eigen ideeën over de inrichting op het hoofdkantoor van Sony Pictures

 

Na het grootschalige hack-debacle zien ze bij Sony Pictures in dat het tijd wordt voor een koerswijziging. In februari wordt CEO Michael Lynton op straat gezet. Zijn opvolger laat niet lang op zich wachten. “We zochten iemand die op digitaal niveau ervaring heeft met distributie van films, maar ook zijn eigen ideeën heeft over privacy en hacken”, aldus co-chairman Amy Pascal. Een maand later is de benoeming van Kim Dotcom een feit. Palmer: “Dat hij een Koreaans klinkende naam heeft, is natuurlijk een pre.”

Dotcom haalt meteen de bezem door de filmmaatschappij. Adam Sandler moet op zoek naar een nieuwe opdrachtgever. “Hoe kan iemand met zo’n postuur nou weten wat humor is? Ik bedoel: kijk naar mij!”, zo vindt Dotcom. Meteen wordt gestart met de verfilming van het leven van de Megaupload-oprichter. Terror Jaap wordt gestrikt voor de hoofdrol. Met Adam Sandler komt het ook goed: hij speelt de titel rol in de waanzinnig succesvolle blockbuster Klöpping: The Movie.

 

3. Blackberry komt met Finse modulaire telefoon

 

Het design van Blackberry’s smartphone voor 2035 is ook al bekend

 

Ook bij Blackberry gaat het roer om. De Canadese smartphone-fabrikant ziet in dat de gesjeesde zakenman veel liever loopt met een iPhone 6 en daarom kiest het bedrijf voor het eerst in zijn bestaan voor vernieuwing. Blackberry moet op kop lopen als het gaat om de toekomst van de smartphone. Daarom neemt het in het eerste kwartaal van 2015 een Fins bedrijf over dat zegt een revolutionaire modulaire telefoon te maken. Op het hoofdkantoor van de startup in het Finse Oula – een zolderkamertje met een houten tafel, een nep-fuchsia en een kartonnen bord waar computers op getekend zijn – geeft CEO John S. Chen tekst en uitleg.Vsenn heeft alles in zich om voor ons de meest vooruitstrevende smartphone voor ons te maken.”

Ook Vsenn-persvoorlichter Helder Vicente, die vanwege privacy-redenen een papieren zak over zijn hoofd heeft, is in zijn nopjes. Door deze overname is er ook financiële ruimte voor onze andere projecten, zoals een betaalbare vliegende auto met een richtprijs van 79 euro die we in het tweede kwartaal van 2015 op de markt willen brengen, en de Air Baker, een nieuwe uitvinding waarmee je lucht extra krokant kan bakken.” In december zegt Blackberry dat de modulaire smartphone nog iets meer ontwikkelingstijd nodig heeft en brengt het de Blackberry Classic Retro op de markt.

 

2. Apple brengt 26 iPhones uit

Vrij naar Ophrah: “Jij een iPhone, jij een iPhone, iedereen een iPhone!”

 

Het technieuws wordt in september gedomineerd door Apple. Op een 107 uur durend marathon-event (met 13 minuten informatie) presenteert Tim Cook 26 nieuwe iPhones. “De iPhone 6 Plus was vorig jaar een bescheiden succes, een héél bescheiden succes zelfs”, trapt het uithangbord van Apple af. “Maar 26 héél bescheiden successen zijn samen toch een wat minder bescheiden succes en daar gaan we voor.”

Naast de iPhone 6S en de 6S Plus komt de smartphone-gigant onder andere met de 6S Plus Mini, The New iPhone, de iPhone By Dre, de 6S Mini Plus, de iPhone Klöpping Edition, de iPhone Classic, de iPhone Selfie (met ingebouwde stick) en de iPhone Tizen, die op het door Apple overgenomen besturingssysteem van Samsung draait. Dat laatste bedrijf besluit juist om dit jaar slechts één telefoon uit te brengen: de Samsung Galaxy S6 Note Alpha Edge. De rest van het jaar klaagt het merk iedere smartphone-fabrikant aan dat een mobieltje op de markt brengt met meer dan twee namen.

 

1. Draadbreuk kraakt techwereld

 

Dit is een goed stel, hoor!

 

Maar 2015 zou vooral het jaar van Draadbreuk zijn. Het begint al in januari, als Ger een Google Glass opzet, zich zo voordoet als Daniël Verlaan en er na een halfjaar undercover op de redactie van NUtech achter komt dat de hashtag #gehoordopderedactie een grote hoax is, omdat niemand daar ooit verbaal met elkaar communiceert. Dennis laat Draadbreuk in zeventien Poolse startups investeren die binnen het jaar allemaal worden overgenomen door Facebook en ons zo financieel onafhankelijk maken.

Paul verbaast de wereld met een flink stukje onderzoeksjournalistiek als hij naar buiten brengt dat Alexander Klöpping eigenlijk de zoon van Chriet Titulaer is en Bart wordt het uithangbord van de eerste slimme Mart Smeets-trui. Als klap op de vuurpijl wint Draadbreuk de eerste TechAwardAwardAward, de prijs voor de beste award voor techawards-awards. En dat allemaal terwijl we jullie met een scherpe blik en eigenzinnige pen op de hoogte houden van alles wat speelt in de wereld van gadgets en technologie.

Jawel, lieve mensen, wij hebben er zin in. Op een briljant techjaar met heel veel moois!

Fotocredits:

Header: escalepade via photopin cc
Alexander Klöpping: Dag van de Persvrijheid via photopin cc
Kim Dotcom: photo credit: Abode of Chaos via photopin cc
Blackberry: Official BlackBerry Images via photopin cc
Tim Cook: kalleboo via photopin cc

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.