Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

’t Wereldje (88) met Google Maps, de NPO en piemeldrang!

’t Wereldje (88) met Google Maps, de NPO en piemeldrang!
Paul Gersen

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

 

5. Eindelijk: mute je vriendin tijdens Studio Sport

 

De voorste graag uit en de zes erachter wat harder, alsjeblieft

De voorste graag uit en de zes erachter wat harder, alsjeblieft

 

“Hallo, nee, wacht effe, ik versta je heel slecht.” Was getekend: de maatschappij. Ja, lieve mensen, we hebben nogal wat ruis op de lijn en dan heb ik het eens niet over onbegrip of dat we niet naar elkaar luisteren, maar gewoon: lawaai. Schreeuwende kleuterklassen die voorbij komen waggelen als je net met een kater op de fiets zit. Mensen die gezellig bij een intiem concert midden in de zaal even de hele week met elkaar gaan doornemen. Of juist andersom: dat je op het terras met iemand eens aan het bijkletsen bent en er komt een goederentrein met veertig wagons voorbij – want die rijden potverdorie wel altijd. Eigenlijk zou je een filter moeten hebben voor niet relevant geluid. Dat je in de kroeg dat meisje met die stem als een 56k-modem gewoon even kunt uitzetten, terwijl de rest gewoon te verstaan blijft.

Het lijkt erop dat het er binnenkort van gaat komen. Op Kickstarter heeft het merk Here afgelopen week zijn streefbedrag van 250.000 dollar binnengehaald voor de productie van speciale oordopjes die omgevingsgeluid selectief kunnen filteren, maar ook versterken als dat nodig is. De doppen werken samen met een app, waar je kunt aangeven wat je wel en niet wil horen. Briljant! Wij hebben wel wat ideeën voor filteropties. Ons lijkt het namelijk wel wat dat je zondagavond om zeven uur alle vrouwelijke stemmen die de zin ‘wat is buitenspel’ uitgummen en de stem van Jack van Gelder juist wat harder zet.

 

4. Google kan binnenkort zien hoe dik je wordt

En een colaatje light ernaast, we doen aan de lijn

En een colaatje light ernaast, we doen namelijk aan de lijn

Je zou het misschien niet zeggen, maar wij van Draadbreuk zijn ware keukenprinsjes. Zo is de kip van Ger in Utrecht en omstreken legendarisch. Ik weet niet welke kruiden hij er in duwt, maar zodra het deurtje van de over open gaat, valt de ganse buurt bijkans in katzwijm door de geur. Dennis loopt in Polen met zijn borsjtsj vooruit en Bart kan met zijn magnetron toveren. Ondergetekende verwacht een dezer dagen een medaille van Lonny vanwege zijn niet te overtreffen Indonesische saté.

We lopen er alleen niet mee te koop, zoals ongeveer heel Instagram dat doet. Van ons geen dagelijks fotootje van wat we nu weer in elkaar hebben gekokkereld. Waarom niet? Omdat we niet willen dat Google ons binnenkort als een overspannen Sonja Bakker in de nek hijgt. Het bedrijf heeft een algoritme gemaakt waarmee het van een foto kan aflezen hoeveel calorieën er in je vreten zit. Lekker, dat je net een plaatje uploadt van je vers gemaakte hamburger en dat de zoekmachine je op de schouder tikt en roept: “Lekker hoor, varkentje dat je d’r bent! Morgen weer een lekkere salade! Oink oink!”

Kun je toch niet zonder je culinaire creaties op internet? Serveer je eten dan op een bord met een doorsnede van een meter. Het schijnt dat je zo de boel kunt foppen. Of heb gewoon schijt aan alles en wees trots op je mannelijke voedsel. Net zoals de jongens van Epic Meal Time. Baconstrips & baconstrips & baconstrips & baconstrips!

 

3. Google Maps laat zien dat je in bed kan blijven liggen

 

"Nee meneer, ik denk dat we niet verder kunnen"

“Nee meneer, ik denk dat we niet verder kunnen”

 

Mocht je deze week met het openbaar vervoer ergens naartoe zijn geweest, is de kans groot dat je, euh, niet bent geweest. Misschien dat de zon te hard scheen, waardoor de trein niet kon rijden. Of dat het te erg regende, waardoor de trein niet kon rijden. Of dat er een blaadje op het spoor lag, de machinist zich had verslapen, de conducteur geen zin had de deuren open te doen, er überhaupt geen treinen beschikbaar waren, seinstoringen, wisselstoringen, ach, geeft het beestje maar een naam. Of dat je op de bus stond te wachten en deze helemaal niet kwam, of dat hij te vroeg was vertrokken. Een lekke band had. Of, als je in net als ondergetekende in Arnhem woont, de trolleybus geen stroom had. We leven nu eenmaal in Nederland en dan krijg je dat soort dingen, daar maken we ons allang niet meer druk over.

Punt alleen: het is zo verschrikkelijk vervelend als je tegen beter weten in toch de moeite neemt om naar het station of de bushalte te gaan, om er daar achter te komen dat, nouja, de boel dus niet rijdt. Ja, je hebt verschillende apps en sites die je kunnen vertellen dat het openbaar vervoer weer eens een snipperdag heeft opgenomen, maar om dat allemaal minutieus in de gaten te houden is ook geen werk. Maar hoera, Google is ons Nederlanders te hulp geschoten. In Google Maps wordt sinds deze week real-time reisinformatie van alle ov-bedrijven gegeven. Fantastisch: even je route plannen en meteen zien dat je beter de auto kunt pakken. Of lekker in bed kan blijven liggen.

 

2. Lol: Lego Universe ging ten onder aan fallusdrang

 

"Hee, is dat een knuppel in je hand of ben je gewoon blij om me te zien?"

“Hee, is dat een knuppel in je hand of ben je gewoon blij om me te zien?”

 

Mooi inkijkje in de gamewereld deze week. Want waar loop je vandaag de dag tegenaan als ontwikkelaar? Zijn dat de bijna onbegrensde mogelijkheden die de rekenkracht van hedendaagse consoles met zich meebrengen? De gameplay die volgens de gebruiker altijd maar soepeler moet? Of dat je als maker er altijd rekening mee moet houden dat je spel morgen alweer achterhaald kan zijn door nieuwe technische vernuftigheden? Haha, nee! Het grootste probleem momenteel in de game-industrie is de letterlijk onbedwingbare drang van het internet om leuters te maken. Jawel, lieve mensen, jullie zijn smerige fallusfanaten! Dat blijkt uit een korte Twitter-rede van Megan Fox, senior graphics designer van LEGO Universe.

Even een korte flashback: LEGO Universe was een MMO waarin je met duizenden anderen kon vechten tegen vijanden, uitdagingen aangaan en dingen bouwen. In 2012 kreeg het spel een spuitje. Te weinig gebruikers, was de algemene gedachte. Volgens Fox zat het ‘m in iets anders. LEGO wilde namelijk dat het spel voor alle leeftijden te spelen was. Dan moet natuurlijk niet op iedere hoek van de game een sierlijke snikkel staan. En dus wilde de bouwsteengigant een klabanus-detectiesysteem om de boel een beetje spuitfluitvrij te houden. Het bleek onmogelijk, want de gamers bedachten iedere keer weer een andere manier om een digitale schachtenduiker te maken: ze maakten ‘m alleen zichtbaar van één kant of verstopten de lubbertuit voor het filteringsysteem. Op een gegeven moment zat een werkelijk enorm moderators-team handmatig (lol) pompstronken te verwijderen. Veel te duur en dus was het over met LEGO Universe. Eigenlijk is het zonde dat LEGO zo heeft vastgehouden (andermaal lol) aan zijn kuisheid. Want als deze casus iets bewijst, is dat een spel waar men ongegeneerd piemels kan maken het succes als dat van GTA gemakkelijk met gemak kan overstijgen!

 

1. Goed, wil iemand even de NPO afschaffen?

 

Wij willen 101Barz: Rotjoch op je beeldscherm!

Wij willen 101Barz: Rotjoch op je beeldscherm!

 

Als er een organisatie is die zichzelf momenteel compleet belachelijk aan het maken is, is het wel de Nederlandse Publiek Omroepbestel, oftewel de NPO. Wat dat is? Dat moet je even aan je opa en oma vragen, dat zijn waarschijnlijk nog de enigen die daar nog actief gebruik van maken. Kijk, vroeger, in een tijd dat er nog geen internet was, waren mensen gebonden aan televisiezenders die bepaalden wat je keek en wanneer je dat deed – inderdaad, je kunt het je bijna niet meer voorstellen. Om ervoor te zorgen dat er niet alleen maar schijtprogramma’s waren waarin vervelende BN’ers sterren van duikplanken sprongen of Geer en Goor scheten in lieten, was er de NPO: gefinancierd door de overheid (lees: door de belastingbetaler) en een plaats waar programma’s die misschien niet zoveel kijkers trekken, maar die cultureel van belang zijn te zien waren.

Goed die laatste zin zou misschien in de toekomstige tijd moeten staan, maar er is natuurlijk de afgelopen jaren wel wat veranderd. We kijken inmiddels gewoon waar we zin in hebben op de tijd dat het ons uitkomt, door Netflix, YouTube of welke manier van streamen dan ook. Potverdorie, wat een uitkomst voor de NPO, zou je denken. Nog nooit was het gemakkelijker je programma’s, waarvan je vindt dat zoveel mogelijk mensen ze zouden moeten zien, onder de aandacht te brengen. Gooi de boel overal op internet, zodat de uiteindelijke financier (lees: door ons dus) er gemakkelijk toegang tot heeft! Maar, haha, zo werkt het natuurlijk niet. De NPO verbood (!!!) de aangesloten omroepen onlangs het materiaal nog ergens anders op the interwebs ter beschikking te stellen dan op het eigen saaie kanaal Uitzending Gemist. Het werd bijna de ondergang van een van de tofste initiatieven voor jongeren op tv: 101Barz, het hiphopprogramma waar zo’n beetje iedere Nederlandse rapper acte de présence gaf. Aangezien dat een ‘extern platform zonder gekoppeld tv- of radioprogramma’is, moest het weg, terwijl het op YouTube honderdduizenden kijkers trok – meer dan een gemiddeld journaal ’s middags. Het zorgde voor een storm van kritiek en inmiddels heeft de NPO zijn keutel in dit geval ingetrokken. De richtlijn blijft echter wel gewoon bestaan.

Even voor de duidelijkheid: de NPO zendt programma’s uit voor het Nederlandse publiek. Een groot deel van dat publiek kijkt on demand via YouTube, Facebook: ieder platform dat het maar wil. Maar als het aan deze organisatie ligt, stoppen we daar maar mee en kijken we waar en wanneer het de NPO uitkomt. Welkom terug in de jaren vijftig. Kan iemand even deze lui de nek omdraaien, alsjeblieft?

Fotocredits:

Header: Ahhhhhhh via photopin (license)
Muzikanten (lol): Pleintaptoe 2014 Leiden via photopin (license)
Trein: Collision between two engines, Bay of Quinte Railway, ON, 1892 via photopin (license)
Lego-knuppel: Bateador // Baseball player via photopin (license)