Snelheidsboetes in Europa: in Zwitserland ben je pas écht de klos als je te hard rijdt

Snelheidsboetes in Europa: in Zwitserland ben je pas écht de klos als je te hard rijdt

Wie deze zomer met de auto op vakantie gaat, kan maar beter goed opletten. Vooral Zwitserland blijkt bepaald geen paradijs voor snelheidsduivels: daar zijn verkeersboetes inkomensafhankelijk en kunnen dus flink oplopen, zeker als je meer dan 25 km/u te hard rijdt buiten de bebouwde kom. Ook België pakt hard aan: wie daar tijdens het rijden op z’n telefoon zit, kan twee weken z’n rijbewijs kwijt zijn. Dat blijkt uit een inventarisatie van Wegenvignetten.nl, die verkeersboetes in tien populaire Europese vakantielanden naast elkaar legde.

Opvallend is dat landen als Frankrijk, Italië, Kroatië en Luxemburg het boetebedrag niet laten afhangen van hoe hard je precies te snel rijdt. Of je nu 10 of 40 kilometer per uur te hard gaat, het kost je daar vaak exact hetzelfde bedrag. Wel loopt het aantal strafpunten bij zwaardere overtredingen op, wat in sommige gevallen tot een tijdelijk rijverbod kan leiden. Dat geldt óók voor Nederlandse bestuurders, die bij herhaalde overtredingen zomaar een tijdje niet meer in een land als Duitsland of Zwitserland mogen rijden.

Boetes in Frankrijk en Spanje

Daartegenover staat dat je in Zuid-Europese landen juist weer korting krijgt als je snel afrekent. In Frankrijk scheelt dat bijvoorbeeld 45 euro als je binnen vijftien dagen betaalt. In Italië gaat er zelfs 30 procent af als je binnen vijf dagen betaalt, en in Spanje halveert je boete als je op tijd overmaakt.

Niet-handsfree bellen blijft een dure hobby. In Duitsland en Oostenrijk kom je nog relatief goedkoop weg met een boete van 100 euro. Maar in België hangt je een boete van 174 euro boven het hoofd, plus een verplichte rijontzegging van vijftien dagen. En dat geldt óók voor buitenlandse toeristen.

Volgens Mattijs Wijnmalen van Wegenvignetten.nl is het simpel: “Een uurtje eerder op je bestemming zijn is het risico op een forse boete of het kwijtraken van je rijbewijs simpelweg niet waard.”

Screenshot