Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Heel vaak op je bek gaan bij de Coolwheel-race [video]

Heel vaak op je bek gaan bij de Coolwheel-race [video]
Paul Gersen

Al tijden rijdt er door Utrecht een kerel rond op het meest rare vervoersmiddel dat we in tijden hebben gezien: een soort plateau met maar een wiel eronder. Het bleek om een Coolwheel te gaan en toen wij de kans kregen er eentje te testen, grepen we ‘m natuurlijk met beide handen aan. Resultaat: een halsbrekende race waarvan we blij zijn ‘m overleefd te hebben.

Coolwheel: het is een van de meest futuristisch uitziende voertuigen van het moment. Volgens het bedrijf zelf moeten we allemaal aan zo’n apparaat, want het is een schoon, stil en zuinig voor, ja euh, wat eigenlijk? Want met een snelheid van maximaal 18 kilometer per uur concurreer je eigenlijk alleen met fietsen en hardlopen en dat is toch ook niet echt milieuverontreinigend of lawaaimakend, laat staan energieverspillend. Daarbij hebben die alternatieven nog een enorm voordeel boven de Coolweel: je mag er daadwerkelijk mee op straat rijden. Bij de Coolwheel is dat nog maar de vraag: wetgeving omtrent deze hippe eenwieler is er nog niet.

VIDEO: De grote Coolwheel-race!


Meer van dit soort video’s? Abonneer je op ons Youtube-kanaal

Of je dus naar de snackbar kan roetsjen voor een delletje uit de muur, is nog maar de vraag. Stel dat de regering moeilijk gaat doen, dan is het apparaat eigenlijk alleen nog interessant voor mensen met enorme villa’s die geen zin hebben om naar de keuken te lopen en voor hippe vogels die op grote kantoren werken en lekker willen opvallen. En natuurlijk de kinders van deze wereld.

Stuntelen

Ergens snappen we wel dat de regelgevers niet heel erg staan te springen om de Nederlandse forens massaal de straat op te sturen met de Coolwheel. Het is namelijk geen apparaat waar je zomaar even opspringt en wegrijdt. Dat vergt nogal wat oefening. Het is en blijft natuurlijk een eenwieler, al balanceert de Coolwheel zich helemaal zelf door middel van ‘een intelligente computer en gyroscopen’. Je laadt ‘m op, zet ‘m met zijn wiel recht op de grond en zet ‘m aan, dan kun je erop gaan staan – als je lef hebt.

Rodeohengst

Voor de gelegenheid – en omdat we niet per se meteen iets willen breken – gebruiken we bij onze test toch even de zijwieltjes, maar dan is het nog een heel gedoe om erop te komen. Dat voelt namelijk heel onnatuurlijk, alsof de Coolwheel een ruige rodeohengst is die getemd moet worden.

 

Lang leve zijwieltjes!

Lang leve zijwieltjes!

 

Dat komt vooral door de besturing van het voertuig en hoe je hersenen daarmee omgaan. Je bedient het apparaat door je lichaam naar een kant te leunen. Doe je dat naar voren, ga je naar voren en hetzelfde geldt voor naar achteren. En wil je een bochtje maken, ga je met je lichaam schuin de kant op die je wilt gaan. Maar dat leunen is vooral in het begin heel onnatuurlijk. Je staat met je voeten immers op twee plateautjes en hebt niks om je aan vast te houden. Geen stuur, zoals bij een Segway en dat zorgt ervoor dat je bij het oefenen de hele tijd met je armen je evenwicht probeert te houden, terwijl dat helemaal niet nodig is.

Een ding is zeker: om hier een beetje cool op te rijden, moet je flink wat oefenen. Wij wilden kijken hoe de Coolwheel op verschillende ondergronden zou presteren en deden dat op een uitgezet stratenpacours in Utrecht. Uiteindelijk ging het meer over wie er het minst vanaf viel, zoals je in de video kunt zien. Gelukkig hebben we niks aangereden, anders hadden we waarschijnlijk dus ook nog een dikke boete gekregen.

Intrigerend

Maar de Coolwheel heeft zeker iets intrigerends. We kun ons zeker voorstellen dat het iets tofs heeft als je er zonder zijwieltjes met bijna achttien kilometer per uur door de stad raast, net zo ontspannen als die gast die dat door Utrecht doet. Maar die denkt dan ook niet aan de boete die ieder moment op de loer ligt.

Coolwheel kopen?

Draadbreuk testte de Coolwheel V3 die via de website te bestellen is voor €539,-. Het bedrijf heeft nog vier andere versies in de verkoop, allemaal met een krachtigere of minder krachtige motor. De goedkoopste is de V1, die €479,- kost. Grote vraag: heb je dat ervoor over als je er niet mee op de openbare weg zou mogen?

coolwheel_blog

Comments

  1. Grote Smurf

    Met mijn Segway rijd ik jullie er beide zo uit. Wat een rot apparaat!