Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Draadbreuk top 101 van 2014: 50 t/m 26

Draadbreuk top 101 van 2014: 50 t/m 26
Redactie

Wat de beste producten, trends en apps van het jaar waren? Om dat uit te vinden, hebben we bij Draadbreuk geen vakjury nodig. Wij zíjn namelijk de vakjury en daarom presenteren wij deze week de Draadbreuk 101 aan jullie. Met al het beste van 2014. Gisteren kwamen we tot nummer 51, vandaag zijn we beland bij de nummer 50 t/m 26, met daarin o.a. een bijna vergeten en bloedirritant spel, een zwevende speaker en een van de meest lullige gadgets van het jaar!

Lang leve het waterballet!

50: Sony Xperia Z3 Tablet CompactDB101-z3tabletcompact

Tablets, gaap. Serieus, eigenlijk weigeren we ons bed nog uit te komen voor een nieuwe variant. Want ze kunnen bijna allemaal hetzelfde en dan moeten we opeens gaan letten op gebruiksvriendelijkheid, specificaties en meer van dat soort weliswaar belangrijke, maar niet echt tot de verbeelding sprekende elementen. Kijk, de Sony Xperia Z3 Tablet Compact konden we in ieder geval nog even onder de kraan houden, want hij is waterdicht. Verder presteerde hij gewoon goed en zag hij er erg mooi uit. Niet de beste, verre van de slechtste. Wij draaien ons nog een keer om.

>> Kijken: Sony Xperia Z3-serie, game on!

Kleuterklasonschadelijkmaker

49: Panasonic RP-HC800E-KDB101-panasonichoofdtelefon

Paul is bezig met een kruistocht tegen hoofdtelefoons die na minder dan een jaar al kapot zijn. Panasonic wilde door de RP-HC800E-K in te sturen laten zien dat het ook anders kan. Dat hebben we nog niet kunnen testen – we hebben ‘m pas een maand in ons bezit, maar tot nu toe bevalt hij prima. Dit model is stevig gebouwd, klinkt lekker helder en heeft ook nog eens noise-cancelling. Dus die kleuterklassen in je treincoupé kunnen gillen wat ze willen, jij hoort ze niet. Verder is deze Panasonic wel een beetje saai. Maar ach, het is tenslotte ook een hoofdtelefoon.

>> Kijken: Uitbuiken met de Panasonic RP-HC800E-K

Broekspijpwapperaar

48: Skullcandy CrusherDB101-crusher

Dat hoofdtelefoons in de regel echter helemaal niet saai hoeven te zijn, bewijst Skullcandy al jaren. Je moet er natuurlijk wel van houden, die opvallende kleuren en motiefjes. In die zin is de Crusher qua uiterlijk juist weer ingetogen, maar dat valt niet over het geluid te zeggen. Deze headphones hebben namelijk een actieve bas die je met een schuifje harder en zachter kunt zetten. En dus lijkt het net alsof er iemand in je hoofd loopt te beatboxen als je een plaatje van Dr. Dre op hebt staan. Pauls broekspijpen gingen er bijna van wapperen. Kijk, dit soort functies toveren een glimlach op ons gezicht.

>> Kijken: Paul reviewt de Skullcandy Crusher

Kijk mij eens even!

47: #HomescreenDB101-homescreen

Een leraar van Dennis en Paul zei tig jaar geleden al: “een deel van wie je bent, is wie je bent op Google.” Dat is natuurlijk waar, maar tegenwoordig is er een veel betere manier om iemands persoonlijkheid te leren kennen: aan de hand van het homescreen op zijn smartphone.Geen wonder dan ook dat de app #Homescreen dit jaar zo populair was. Je maakt een fotootje van het beginscherm van je iPhone, uploadt ‘m en kijkt hoe die van anderen is. Omdat de icoontjes automatisch herkend worden, is het een mooie manier nieuwe apps te ontdekken. Of om even te gluren bij de buren. Heeft iemand een prominente plaats voor Thuisbezorgd? Dan mag degene zijn cholesterol wat vaker laten controleren. Tinder op het startscherm? Die lust ‘m dan ook wel! Candy Crush? Dan is het je moeder. Niks gaf zo’n goed inkijkje in het leven van onbekenden. Voyeurisme anno 2014.

>> Lezen: Wat zeggen apps over iemand? De onthullingen van #homescreen

Goed hoeft niet duur te zijn

46: Honor 6DB101-honor6

Leuke ontwikkeling: steeds meer fabrikanten zien dat lang niet iedereen bereid is om de hoofdprijs te betalen voor een smartphone met goede specs en dus komen er steeds meer budget-modellen op de markt die best goed meedraaien. Neem de 6 van Honor. Dat is een dochteronderneming van de Chinese gigant Huawei en biedt veel leuks voor weinig. Octa-core processortje, Full HD scherm, 3 GB RAM en dat voor nog geen driehonderd euro/ Dat hij wel veel lijkt op de iPhone 4 zien we even door de vingers, want nogmaals: drie-hon-derd euro.

>> Lezen: Honor 6 gepresenteerd
>> Kijken: Uitbuiken met de Honor 6

Nevermind the slangetje

45: Panasonic HX-A500DB101-panasonichxa500

Hemel, wat zat Ger op te IFA te haten op het slangetje van de Panasonic HX-A500. Je weet wel, de action-camera met, euh, een slangetje dus. Jammer dat hij wellicht zo bekend komt te staan, want dit apparaat heeft een paar prima functies. Hij filmt namelijk in 4K Ultra HD en dat met 25p. Scherper kom je bijna niet met je snowboard van de piste af. En dat slangetje? Dat is alleen maar handig, want daardoor hoef je geen heel apparaat aan je helm te binden, maar alleen de lens. Maar goed, het ziet er wel een beetje raar uit. Aldus Ger, dan.

>> Kijken: Nu ook met 25p op je snowboard met de Panasonic HX-A500

Weg met kunststof

44: Samsung Galaxy AlphaDB101-galaxyalpha

Van een nieuwe Samsung-smartphone wordt het leven tegenwoordig ook niet spannender, maar de Galaxy Alpha vonden we wel interessant. Niet zozeer vanwege de specificaties – het is toch een midrange-toestel – maar door de bouw. Weg is de behuizing van 100 procent kunststof; hallo metaal! Anno 2014 wil je gewoon geen plastic meer in je broekzak en Samsung had deze ontwikkeling even nodig om bij te blijven bij andere merken. Verder? Prima smartphone en aardige prijs. Niets meer, niets minder.

>> Lezen: Draadbreuk’s verdict: Samsung Galaxy Alpha

Nokken met die camphones

43: Nikon D3300DB101-nikond3300

Lieve mensen, als jullie denken dat die selfie die je al dansend in een donkere kroeg maakte een mooie foto is, dan moet je echt eens het werk van een DSLR zien. Want goede foto’s maak je nog altijd met een echte camera. En wil je een beetje beginnen met oefenen, dan is de Nikon D3300 een prima startpunt. Ger maakte in de review al de (matige) grap: “Als zelfs Dennis er mooie foto’s mee kan maken…”. Maar zo is het wel. Zelfs een beginner krijgt hier, met een beetje pielen, mooie foto’s uit. En dat voor niet te veel geld. Meer is af en toe niet nodig.

>> Kijken: Review Nikon D3300

Wapen je tegen Ger

42: Logitech K480 multi-keyboardDB101-logitechK480

Sons zie je het probleem pas als er een oplossing voor is gevonden. Neem nou de Logitech K480: een bluetooth toetsenbord waar je drie verschillende apparaten tegelijk op aan kunt sluiten. Lijkt onnodig? Niet als je bij Draadbreuk werkt en Ger tegelijk loopt te Hangouten, WhatsAppen en sms’en en dat allemaal door elkaar heen. Dan weet je niet meer welke device je op moet pakken en vooral: waar je moet reageren. Met de K480 is dat probleem over: Berichtje op je telefoon? zet het schakelaartje om en je tikt op je mobieltje. Een tandje verder en je werkt op je tablet en je kunt er ook je laptop op aansluiten. Innovatie op De Gram-niveau.

>> Lezen: Whatsappen en typen tegelijk met Logitech K480-toetsenbord
>> Kijken: Preview Logitech K480 op de IFA

Onzinnigste gadget van 2014?

41: SelfiesticksDB101-selfiestick

Geen gadget in de Draadbreuk 101 was meer onderwerp van discussie dan de roemruchte selfiestick. Wij zijn helemaal voor low-budget oplossingen om leukere foto’s of video’s te maken en een stokje kan daarbij helpen. Maar 2014 is onbetwist het jaar van de selfie en dus viel dit handige hulpmiddel al snel ten prooi aan figuren die zichzelf oneindig graag terugzien. Met de selfiestick maak je dus een foto van je eigen duckface, maar dan beter gekaderd. Laat ons in 2015 niet zien dat je er een bij je hebt, want we pakken ‘m af, hoor!

>> Lezen: Selfiestick. Dat klink als peniskoker
>> Kijken: Niks mis met een goede selfie

Hmmm, lekker onder de douche

40: JBL Voyager

DB101-jblvoyagerBluetoothspeakers zijn handig mee te nemen, maar schieten vaak tekort als het gaat om een kamervullend geluid. Normale speakers kunnen dat wel, maar zijn weer niet goed mee te nemen. zien jullie het dilemma? JBL ook en dat merk ontwikkelde de Voyager: een speaker met goede bas, maar ook met een snoertje. Het hart van de luidspreker is echter los te koppelen en mee te nemen, want die heeft een accu. Kijk, zo simpel kan het dus zijn. Ga je douchen en wil je een leuk muziekje? Je haalt de bluetoothspeaker los en legt ‘m in de badkamer neer, terwijl de rest blijft staan. En wil je in je woonkamer een wat voller geluid? Dan stop je ‘m er weer in en laadt hij automatisch ook de batterij op. Gaaf idee!

Trek de portefeuille maar

39: Nikon D4sDB101-nikond4s

Ooit overwogen een camera van meer dan zesduizend euro te kopen? Zonder lenzen? Waarschijnlijk niet, maar de professionele fotograaf likt zijn vingers af bij de Nikon D4s. Deze opvolger van de D4 is op een paar punten iets verbeterd, maar daar gaat het niet om: het is het vlaggenschip en er is bijna geen betere camera te verkrijgen. Daarom natuurlijk ook gewoon in onze lijst, anders wordt Ger boos.

>> Lezen: Nikon D4s en de drang naar perfectie

We zien ze vliegen!

38: Flappy BirdDB101-flappybird

Waar was jij toen Flappy Bird uit de app-stores werd gehaald? Wat zeg je? Flappy Bird doet alleen ergens vaag een belletje rinkelen? Nee, wij waren het ook alweer bijna vergeten hoor, maar het superverslavende spel was de rage van begin 2014. Sterker nog: de hele wereld leek even helemaal stil te staan. Wij kwamen overigens niet verder dan de dertigste buis waarmee je met de vogel overheen moest vliegen en geloven toch niet dat jullie verder zijn gekomen. Het eindigde in mineur, toen de maker besloot de game de nek om te draaien. Toen werd alles weer normaal, al trekt Paul nog wel eens met een oog als hij een gele vogel ziet vliegen.

>> Kijken: Flappy Bird in Uitbuiken!
>> Kijken: Flappy Bird nóg een keer in Uitbuiken!

Lekker op je bakkes

37: Philips A5 ProDB101-philipsa5pro

Toen Paul van de zomer een keer rond een uur of vijf ’s nachts van de trap het souterrain in kwakte, dacht hij eindelijk zijn ultieme hoofdtelefoon gevonden te hebben. Zijn Philips deed het namelijk nog, of nog sterker: er was niks mee aan de hand. We hebben het hier over de Philips A5 Pro, het paradepaardje van het Nederlandse merk en mede-ontwikkeld door Armin van Buuren. Dat laatste is natuurlijk niet direct een pluspunt, maar deze headphones klinken puntgaaf en zitten nog lekker ook. En schier onverwoestbaar dus, althans… een paar maanden later hoorde Paul ineens een ruis. Draadbreuk…

>> Lezen: Review van de Philips A5 Pro
>> Lezen: Paul daagt fabrikanten hoofdtelefoons uit

Lekker kleurtje maar niet heus

36: Nokia Lumia 930DB101-lumia930

Als bij een smartphone een functie in het bijzonder wordt uitgelicht in persberichten en commercials, gaan bij ons meteen de alarmbellen rinkelen. Het betekent namelijk meestal dat de andere features een stuk minder zijn. We waren daar bij de Nokia Lumia 930 ook een beetje bang voor. De camera werd overal opgehemeld. En inderdaad, die is goed, maar het mooie is: de rest ook! Scherp scherm, lekker snel: het is gewoon fijn werken met dit toestel. Had Nokia ook nog eens flink wat tijd besteed aan een volwassen design, had deze smartphone absoluut nog een paar plaatsen hoger gestaan.

>> Kijken: Uitbuiken met de Nokia Lumia 930

Telefoontje op, stadje in

35: Sennheiser Urbanite XLDB101-urbanitexl

Paul loopt zonder probleem met de meest opzichtige hoofdtelefoons over straat – het draait om het geluid bla bla – maar als het even kan willen we natuurlijk wel iets moois op ons hoofd. Sennheiser konden we vroeger niets echt betrappen op stijlvolle headphones, maar met de Urbanite XL schiet het bedrijf wel even lekker uit zijn slof. Trendy, urban kleuren, maar toch niet te opvallend en ook belangrijk: hij zit lekker en klinkt prima. Kijk, zo hoort het.

Nu eens geen lunchtrommel met HDD

34: LaCie SphereDB101-laciessphere

Een harde schijf is misschien wel de minst spannende gadget om te maken. Maak ‘m groot, snel en goedkoop en wij zijn om. Maakt ons wat uit hoe zo’n ding er dan uitziet. Toch is er nooit een wet aangenomen waarin staat dat die dingen er altijd uit moeten zien als een lunchtrommel met USB-aansluiting. Bij LaCie hebben ze dat opgezocht, voor ze met de Sphere op de proppen kwamen. Een ‘gewone’ harde schijf met 1TB aan geheugen. Maar dan verwerkt in een verzilverde bol. Het is nog een hele kunst om zo’n bol perfect rond en glanzend te krijgen, waardoor er maar 200 stuks van gemaakt konden worden. De kunstenaar die de taak op zich nam, kon simpelweg niet sneller. Respect voor hem, want de LaCie Sphere is inderdaad een juweel op je bureau. Los van het feit dat hij flink wat data opslaat, trekt hij overigens ook flink wat vingerafdrukken aan.

>> Kijken: Uitbuiken met de LaCie Sphere

Het jaar van Cortana

33: Windows Phone 8.1DB101-WP81

Natuurlijk is er van alles te zeuren op Windows Phone. Altijd de laatste in de rij als er nieuwe apps uitgedeeld worden. Qua toestellen kun je kiezen uit Lumia, Lumia, Lumia en Lumia en elke update voegt functies toe die al sinds de vorige eeuw op Android en iOS zaten. Maar stiekem wordt Windows Phone met de upgrade naar versie 8.1 wel flink volwassener als mobiel OS. Met meer mogelijkheden om je startscherm in te delen en een heus notificatiescherm. Maar de ster van de show is Cortana, de spraakgestuurde digitale assistent die ineens tot leven is gekomen in de Windows Phones. Cortana geeft Siri (en dat ding waartegen je ‘OK Google’ moet zeggen) het nakijken. Het werkt beter en gelikter, de antwoorden zijn leuker en passender. Tijdens het wereldkampioenschap voetbal kwam dat goed tot uiting. Cortana voorspelde winnaars en deed dat eng goed. Zo goed zelfs, dat we de halve finale tegen Argentinië niet eens gekeken hebben. We wisten toch al dat het niks ging worden.

>> Lezen: Cortana voorspelt: Argentinië wint van Nederland

Don’t fok the system

32: Panasonic DMC-GM5DB101-PanasonicGH5

Wat er zo bijzonder is aan de Panasonic DMC-GM5? Niks, behalve dan dat dit een van de kleinste systeemcamera’s is die er verkrijgbaar zijn, hij er supervet uitziet en ook nog eens heel fijne foto;s maakt. Ja, eigenlijk heel veel dus. Wij houden van retro en dat straalt dit toestel ook uit. De opvolger van de GM1 is trouwens ook flink met zijn tijd meegegaan, aangezien de camera een elektronische viewfinder en een hot shoe heeft gekregen. Wij durven er in ieder geval mee gezien te worden.

Waterballet

31: Kobo Aura H2ODB101-koboh2o

Onze Bart heeft de vreemde gewoonte enthousiast te worden van e-readers. Daarin is hij waarschijnlijk de enige in Nederland, maar dit jaar verscheen er een exemplaar dat zelfs ons enthousiast maakte. De Kobo Aura H2O kan namelijk onder water! En iedereen die wel eens een handvol papier mache uit het afvoerputje van zijn bad heeft gehaald na het lezen van Voetbal International, weet hoe handig dat is. Toevoegingen die ergernissen voorkomen, daar zijn we dol op. Als ze bij Kobo er ook voor kunnen zorgen dat het apparaat goed te bedienen is onder water, is het helemaal feest.

>> Kijken: Waterproof Kobo Aura H2O is sterker dan wij
>> Kijken: Uitbuiken met de Kobo Aura H20

One by one

30: HTC One M8DB101-HTConem8

Stel: je brengt een geweldige smartphone op de markt en het jaar erop is het tijd voor een nieuwe editie. Iedereen heeft het nog steeds over het vorige exemplaar: Hoe noem je de volgende dan? Juist, gewoon hetzelfde. Oké, de nieuwe HTC One heeft misschien de code M8 achter zijn naam, maar de faam is hetzelfde. Wederom een indrukwekkend toestel met lekkere specs, knappe speakers en een geweldig design. Punt is wel dat het erg niet heel veel spannender op wordt, daar doet die gekke camera niks aan, en dat de telefoon redelijk vroeg in het jaar is gelanceerd. Dan is de kans dat je concurrentie met betere exemplaren komt voor een jaarlijst als deze. Maar we klagen verder niet hoor, HTC is gewoon lekker bezig.

>> Lezen: HTC One Is De Nieuwe HTC One.
>> Lezen: HTC maakt mooiste telefoons

Nog een keer!

29: GTA VDB101-gtav

‘Op deze manier verschijnt GTA V misschien ook volgend jaar wel in deze lijst’, schreven we eind 2013 toen het spel op de tweede plaats van de Draadbreuk 101 eindigde. Hoewel we een strikt beleid hebben op dat gebied (‘Nee, die hadden we vorig jaar ook al toch?’) maken we voor Grand Theft Auto graag een uitzondering. Dat komt deels omdat Rockstar het spel eindeloos fris en speelbaar houdt met grote updates in de wereld van GTA Online, die nieuwe wapens, wagens en maskers brengt. Ook de functie om zelf missies, deathmatches en races te maken is een gouden greep en zorgt er voor dat het nooit verveelt. Maar de echte reden dat GTA V terugkomt is de ‘next-gen’ versie voor PS4 en Xbox One. De krankzinnig mooie graphics maken het niet alleen een genot om te spelen, maar ook om op Youtube de kwalitatief hoogwaardige video’s te bekijken die elke dag weer in Los Santos gemaakt worden. Maar de first-person modus zorgt ervoor dat alles anders wordt en we weer met liefde van voor af aan kunnen beginnen. Rockstar heeft inmiddels te kennen gegeven dat de langverwachte ‘heists’, waarbij je in een team met andere spelers overvallen kunt plegen, er echt-echt-ECHT aankomen. Op deze manier verschijnt GTA V volgend jaar mis….hé, wacht. Dat hebben we al een keer gezegd.

Scherp randje?

28: Samsung Galaxy Note 4DB101-note4

Na de toch wat tegenvallende S5 was de Samsung Galaxy Note 4 de belangrijkste release van de Zuid-Koreaanse tech-gigant. En overtuigen? Ja, dat deed hij, euh, een beetje. Goed, laten we eerlijk zijn: dit is natuurlijk ook gewoon een geweldige smartphone. Met afstand de beste specificaties, lekker gebruiksvriendelijk en zo’n pennetje is natuurlijk helemaal leuk. Punt van de Note 4 is dat Samsung tegelijkertijd liet zien dat je zo’n telefoon ook kunt voorzien van iets nieuws. Het scherpe randje, zeg maar. Of juist niet, maar daar komen we later in deze lijst nog wel op terug.

>> Kijken: Samsung Galaxy Note 4: weinig nieuws, maar wel weer erg vet
>> Lezen: Na bendgate kampt Galaxy Note 4 met gapgate


Vuistenballer

27: Marshall WoburnDB101-marshall

We waren bang dat de rock & roll in de gadgetwereld dit jaar ver te zoeken was, maar gelukkig was daar ineens Marshall. Dat merk kennen we van de legendarische gitaarversterkers uit de tijd dat rocksterren niet naar een feestje kwamen als er geen dwergen met schalen cocaïne op hun hoofd rondliepen. Sinds een paar jaar is Marshall ook producent van bluetooth speakers en de Woburn is daar het nieuwe paradepaardje van. Hij ziet eruit alsof hij net bij een band van het podium is getrokken, maar is gewoon draadloos met je smartphone te verbinden. En dat vinden we mooi: de feel van vroeger, de kwaliteit van nu. Wij steken even onze vuist in de lucht. Metal!

Omnomnomnom

26: Om OneDB101-omone

Wat kun je nu nog veranderen aan de bluetooth speaker die we nu kennen. Niks toch? Mis! Je kunt ‘m namelijk ook laten ZWEVEN. En dat is precies wat het bedrijf Om met de One heeft gedaan. Eigenlijk moet je daar verder gewoon niet zoveel meer over zeggen. Alleen denken: als dat mogelijk is, wat kan een bluetooth speaker dan nog meer? voor je koken? De auto voorrijden? Je huis schoonmaken. Wij laten ons graag verrassen. De Om One is in ieder geval een prachtig staaltje out-of-the-box-denken en fokking hel, het ziet er nog fantastisch uit ook.

>> Lezen: Is it a bird? Is it a plane? No, it’s the Om One!

Reacties

  1. Sharan

    Jullie hebben wel lef om de selfie stick erin te zetten, ik had jullie nog zo gewaarschuwd