Draadbreuk top 101 van 2014: top 5
Het magnum opus van de gadget- en techwereld van 2014. De crème de la crème van innovatie. Het neusje van de zalm. De Tim Krul onder de keepers. De Gary Fomdeck onder de kersthits. De Hendricks onder de gin’s en de Kate Upton onder de Fappening-slachtoffers.
Kortom: wat vonden wij in 2014 het allertofst? Wij presenteren u met trots: de top 5 van de Draadbreuk 101.
Volledige lijst:
Draadbreuk 101 van 2014: 101 t/m 76
Draadbreuk top 101 van 2014: 75 t/m 51
Draadbreuk top 101 van 2014: 50 t/m 26
Draadbreuk top 101 van 2014: 25 t/m 6
Ongehoorde ISO-waarden
5: Sony Alpha 7S
Specs-lijstjes zeggen zelden iets over een apparaat. Zeker tegenwoordig. Een megapixeltje of megaherzje meer of minder – daar gaat je *kots* productbeleving echt niet anders van zijn.
Maar we knipperden wel even met onze ogen toen we zagen dat de Sony Alpha 7S een ISO-bereik tot 409.600 heeft. Voor de duidelijkheid: een gemiddelde camera heeft meestal een bereik tot, zeg, 25.600. Een flink verschil dus. En wat heb je daar nou aan?
Deze full-frame systeemcamera, gelanceerd halverwege dit jaar, is gericht op video (vinden we leuk) en nachtfotografie (vinden we vooral heel spannend). Dankzij de belachelijk hoge ISO’s en compleet nieuwe technieken kun je – als je een beetje kunt fotograferen, ten minste – prachtige plaatjes schieten van sterren, de maan, en eigenlijk alles wat mooi is aan het ultieme niets van de nacht. Er zijn al werkelijk geweldige opnames gemaakt door hobbyisten die aantonen wat je met de Sony A7S precies kan. Hieronder een van de beste voorbeelden. Kijk en huiver.
4K video vol op je bakkes
4: Panasonic DMC-GH4
4K video vinden we tof. Het is ehh.. een stukkie scherper dan Full HD en brengt daardoor een scala aan nieuwe mogelijkheden met zich mee. Het afgelopen jaar zagen we een hoop 4K-producten gelanceerd worden, waarvan we de Panasonic DMC-GH4 het tofst vonden. Dit model was het eerste apparaat waar je volledg handmatig en toch zonder al teveel gedoe fantastische 4K-shots kan maken. Regisseur en camera-fetisjist Philip Bloom is fan en wij ook. Zeker in combinatie met een toffe lens is dit apparaat een waardige DSLR-concurrent op het gebied van video. Check bijvoorbeeld onze 4K video-review van de Denon Envaya.
Oh ja, je kunt er ook best aardig mee fotograferen. But hey, doen we dat in 2014 met zijn allen niet met de smartphone?
Hier snap ik geen yota van (slecht…)
3: YotaPhone 2
Een telefoon met twee beeldschermen. Dat is idioot en innovatief tegelijk. Alleen daarom konden wij het concept van de YotaPhone 2 al waarderen. Russische fabrikant Yota wilde het eens anders dan anderen doen en bedacht een combo tussen een e-ink en regulier display. Op de voorkant een ‘gewoon’ Full HD-scherm, en op de achterkant een zwart-wit e-inkdisplay. Zo’n e-inkscherm moet een heerlijke leeservaring opleveren en – verreweg het belangrijkste – resulteren in een belachelijke accuduur.
Toegegeven, het werkt nog niet helemaal vlekkeloos – het e-ink display is best traag en hapert wel af en toe – maar dit soort ideeën maken de smartphonemarkt weer een beetje interessant. We lopen nog eerder warm voor een op de muziek van Nick&Simon-dansende en pimpelpaarse tutu-dragende Marijke Helwegen, dan voor een gemiddelde Samsung Galaxy.
Dankzij Yota en zijn YotaPhone 2 is er weer reden gadgetnieuws scherp in de gaten te houden. En dat doen we dan ook met liefde.
>> Kijken: YotaPhone 2 preview
Minder inches in je broek
2: Sony Xperia Z3 Compact
Nee. De Sony Xperia Z3 Compact is niet de beste smartphone op de markt. Het is ook niet de telefoon met de meest innovatieve camera of hardware aan boord. Tegelijkertijd was het wel de enige echt fatsoenlijke gadget in 2014 waar je mee kon bellen en niet groter was dan een halve volkoren cracker.
Het is niet zo dat we tegen grote telefoons zijn, maar afgelopen jaar leek 5 inch het minimum te zijn om trots mee te kunnen paraderen op het schoolplein of de werkvloer. Nexus 6, iPhone 6 Plus, LG G3, Samsung Galaxy Note 4 – stuk voor stuk hele mooie apparaten, maar allen voorzien van schermformaat dat maar een ding zegt: je mist wat inches in je broek.
En dat is ergens ontzettende bullshit. Groter is niet altijd beter (grappen mogen, graag zelfs). De Sony Xperia Z3 Compact bewijst dat nog maar eens. Meer dan prima hardware, een rete-lange accuduur en scherpe camera maken deze smartphone heerlijk in gebruik, terwijl Sony daar slechts een 4,6 inch display voor nodig heeft.
En weet je wat nou fijn is? Je kunt deze telefoon ook gewoon met een hand bedienen. Waar Apple pseudo-handige features bedenkt waardoor apps naar beneden schuiven en Samsung en LG trots multi-window-technieken toepassen, lees je bij een Xperia Z3 Compact gewoon hele verhalen op het scherm en kun je met een hand vlug een WhatsAppje versturen. Waarom doen meer fabrikanten dat niet?
Wat we eigenlijk zeggen: wij willen high end hardware op een kleine telefoon. De Xperia Z3 Compact geeft ons hoop. In 2015 willen we een iPhone 6 op 4S-formaat en een Samsung Galaxy S6 Mini die grootse specs heeft.
Sony Xperia Z3 Compact review.
Krantenjongens
1: Blendle
Je over-grootouders en hun ouders kochten kranten. Jouw grootouders ook. En jouw ouders ook. Maar toen kwam het internet en vond iedereen dat nieuws ook best gratis kon zijn. Krantenoplages daalden, goede journalisten kwamen zonder werk te zitten, uitgeverijen vielen om. De worsteling van de nieuwssector duurt nu al deze hele eeuw. Initiatieven om met nieuws geld te verdienen op internet vielen plat op hun gezicht. Elke krant die zijn artikelen achter een paywall zette om er toch maar iets aan over te houden, zag hun publiek schouderophalend vertrekken naar gratis stukjespoepers als Nu.nl. Het is kortom crisis voor de industrie die zorgt dat iedereen een beetje een goed beeld heeft van wat er in de wereld gebeurt.
Maar dit jaar kwam Blendle, een groepje enthousiaste Hollandse gasten onder leiding van Marten Blankesteijn, bijgestaan door de vlotte babbel van Alexander Klöpping. Blendle werd voorafgaand aan de livegang binnengehaald als de ‘iTunes voor de journalistiek‘. Grote schoenen om te vullen, maar eind 2014 is dat helemaal geen gekke claim meer. In plaats van een paar euro neer te tellen voor een klont smerig papier waarvan 90 procent ongelezen de kattenbak in gaat, leg je een dubbeltje of kwartje op tafel voor de het artikel dat je wél wilt lezen. Dat lijkt verdomd goed te werken. De site werkt lekker, is goed doorzoekbaar en je kunt de juweeltjes die je vindt gemakkelijk delen met Jan en alleman.
Blendle staat nog in de kinderschoenen maar de toekomst ziet er rooskleurig uit. Bijna elke krant en tijdschrift wil wel meedoen en buitenlandse interesse is er ook. Duitse uitgeefmagnaat Axel Springer en de New York Times zagen brood in het idee en investeerden miljoenen. Maar belangrijker nog: wij lezen weer kranten en ontdekten dit jaar dat bijvoorbeeld Het Parool en NRC nog gewoon bestaan. Ondanks goede start is Blendle er echter nog lang niet. Uiteindelijk moet er omzet gedraaid worden, en moeten kranten en tijdschriften er ook iets aan verdienen. Maar een overtuigender initiatief om de nieuwswereld te redden van de ondergang hebben we nog niet gezien. Deze Nederlandse online startup is het beste wat de uitgeefwereld is overkomen sinds de uitvinding van de boekdrukkunst…ergens in de Middeleeuwen.
-
Waarom staat Dash van Bragi niet in jullie top 100
-
Mooie lijst weer! Blendle is de terechte winnaar vind ik.
Voor de rest ben ik het wel aardig met de lijst eens, voor zover ik de gadgets ken. Wel een paar gekke keuzes hier en daar. Google Cardboard vind ik bijvoorbeeld een erg toffe gadget, maar krijgt hier een lage score. En de Oral-B tandenborstel is juist een van de meest onzinnige ‘gadgets’ en had van mij uit de lijst weg mogen blijven of hoogstens op 101 mogen staan. -
Mooi lijstje, soms wat opvallend vreemde keuzens. Het valt mij wel op dat de Samsung Galaxy S5 nergens in de lijst voorkomt (ik kan ook fout zijn natuurlijk). Jullie waren toch zo tevreden over deze telefoon?
-
Ik vind het mooi dat expirimenteren in deze lijst wordt beloond. Zie Yotaphone.
Ik had zelfnde z3 compact omlaag gehaald en de iPhone 6 in de top 10 gezet. Maarja, voor de rest is het een heel mooi lijstje. Wordt dit een traditie? Die draadbreuk101 -
Weer een mooie lijst zoals vorig jaar. Maar ik snap echt niet dat RCT 4 mobile nog best hoog staat. Voor mij is het niet eens de top 101 waard. Het is echt slecht, met al die micro transacties. Maar dat is mijn mening. Ik kan niet wachten tot de top 101 2015!
Reacties