Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

EK 2024: Waar wonen de grootste voetbalfans?

Een voetbalstadion vanuit het perspectief als je op een stoeltje zit en uitkijkt op het veld
Redactie

Het mag natuurlijk geen verrassing zijn: tijdens de komende weken zullen 24 nationale teams van Europa de strijd aangaan om Europees kampioen voetbal te worden. Veel fans hebben de EK-koorts al stevig te pakken en maken zich klaar om hun team te steunen (kuch, zweetband, kuch). Maar welk voetbalteam heeft de beste fans? Wij geven het antwoord!

Dat antwoord baseren we op informatie van Holidu, één van Europa’s bekendste boekingsportalen voor vakantiehuizen. Zij deden uitgebreid onderzoek waarbij bijvoorbeeld is rekening gehouden met twee categorieën gegevens om tot een ranglijst op te komen: het volume van maandelijkse internetzoekopdrachten gerelateerd aan Euro 2024 in elk deelnemend land, zoals “EK 2024 nationaal team shirt”, “EK 2024 tickets”, “team bijnaam“, “EK 2024”; en het totaal aantal volgers van de officiële pagina’s van de teams op de lijst (Instagram, TikTok, Facebook en X).

De uiteindelijke ranglijst werd bepaald door de som van de ranglijsten per gegevenscategorie te berekenen. De resultaten werden gewogen in verhouding tot de totale bevolking van het land in kwestie. Alle 24 deelnemende landen werden in aanmerking genomen om deze Europese ranglijst op te stellen.

Nou, research waar je U tegen zegt dus. En we verklappen alvast: Nederland zit in de top tien! Op welke plek? Dat geven je we zo direct, maar eerst: muziek!

Larger Than Life, zijn we in Nederland!

Nou, nu jullie massaal o-oo-ooo-oo-o hebben geschreeuwd, tijd voor het ranglijstje. Met daarbij de nodige duiding, gegeven door Holidu en Draadbreuk.

De 10 deelnemende teams aan het EK met de meest toegewijde fans

  1. Three Lions, Engeland 

Het Engelse team, één van de favorieten voor het EK 2024, heeft de grootste fans. Met 35.300.000 volgers op de officiële sociale netwerken en bijna 239.100 maandelijkse zoekopdrachten op internet, kunnen de Three Lions rekenen op een enorme fanbase. De Duitse stadions zullen donderen met het gejuich en de chants van de toegewijde Engelse fans. Leuk weetje: het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft fans die naar Duitsland reizen gewaarschuwd voor de sterkte van het Duitse bier. 

  1. Kockasti, Kroatië

Kroatië is ingedeeld in een groep met Spanje, Italië en Albanië en zal dit jaar zeker de steun van zijn fans nodig hebben. Gelukkig voor Kockasti zijn de Kroatische fans met duizenden: 1.720.000 cumulatieve volgers op de officiële sociale netwerken en bijna 16.700 maandelijkse zoekopdrachten op internet voor een land met slechts 3.856.000 inwoners!

  1. Les Bleus, Frankrijk

Op de derde plaats nog een voetbalreus: Les Bleus van Frankrijk. Het Franse team heeft meer dan 40.700.000 volgers op de officiële sociale netwerken (een Europees record) en 232.000 maandelijkse zoekopdrachten op internet. Eén ding is zeker: er zal veel Frans te horen zijn in Duitsland deze zomer.

  1. The Tartan Army, Schotland

Een leuke verrassing op nummer 4! Met samen 1.710.000 volgers op de officiële sociale netwerken en bijna 28.780 maandelijkse zoekopdrachten verovert the Tartan Army een plaatsje in de top 5. Eens zien of ze met de steun van hun loyale fans ook in het EK een plek op het podium kunnen bereiken.

  1. Seleção das Quinas, Portugal

Seleção das Quinas van Portugal maakt deze Europese top 5 compleet. Met 27.000.000 cumulatieve volgers op de officiële sociale netwerken en bijna 30.130 maandelijkse zoekopdrachten op internet, kan dit land met 10.410.000 inwoners rekenen op onvoorwaardelijke steun van zijn fans in Portugal en daarbuiten.

De top 10 wordt compleet gemaakt door:

  1. Rode Duivels, België
  2. Nationalelf, Duitsland
  3. Oranje, Nederland
  4. La Selección, Spanje
  5. Biało-czerwoni, Polen

Kortom

We staan dus achtste. Dat is niet bijzonder hoog. Ironisch en geestig genoeg is dit wel ongeveer de plek die Nederland inneemt in het voetballandschap. Maar: we kunnen hier met zijn allen wat aan doen. Duitsland ligt niet ver weg. Om vooral niet te zeggen: lekker dichtbij. Dus: pak die auto, pak die trein en reis af naar onze Oosterburen. Want, zo stelt ook Memphis Depay, het wordt onderschat hoe belangrijk de support is. ‘We hebben jullie nodig’, zie ie onlangs en hij leek het te menen. En doe je het niet voor onze rapper annex kunstenaar annex voetballer? Doe het dan voor jezelf. Want een oranjemars met honderdduizend man is ronduit fantastisch. Moeten we alleen wel winnen…

Een stukje historie, met een piepjone Helene Hendriks…

Je leest de volledige ranking hier: https://www.holidu.nl/vakantiehuizen/duitsland#voetbalfans

Beeld aan de bovenkant: © Mario Klassen via Unsplash