Energie voor dummies: mijn eerste stap in de wereld van de thuisbatterij met een P1-meter
Ja, met klussen ram je weleens op je duim. Dan krijg je dus zo'n nagel... Beeld: Draadbreuk.

Energie voor dummies: mijn eerste stap in de wereld van de thuisbatterij met een P1-meter

Laat ik vooropstellen: ik ben een absolute noob op energiegebied. Netcongestie, slimme meters, zonnepanelen, omvormers? Geen idee. In mijn hoofd is de energiemarkt een soort mistige jungle van ingewikkeld jargon, wazige constructies en bedrijven die hun grijze stroom groen wassen met certificaten waar zelfs de meest schimmige figuren zenuwachtig van worden.

Tot voor kort hield ik het simpel. Ik koop stroom en gas van een leverancier, die beweren dat het ‘groen’ is, en verder kijk ik nergens naar. Maar goed: ik heb een nieuw huis. Mét zonnepanelen. Een laadpaal (lol). En een slimme energiemeter. Kortom: ik heb geen excuus meer. De wereld is duur, het klimaat ligt op z’n gat en er zijn nieuwe technieken die misschien best slim zijn. Tijd dus om volwassen te worden.

En mijn eerste stap: de wereld van de thuisbatterijen in.

Stap 1: de P1-meter

Voordat ik duizelingwekkend veel euro’s tegen een thuisbatterij aan gooi, wilde ik eerst iets meer grip krijgen op mijn eigen verbruik. Wat verbruik ik nou eigenlijk? En wanneer? Enter: de P1-meter. In mijn geval die van HomeWizard.

Een P1-meter is in feite een verlengstuk van je slimme meter. Je plugt ‘m in een speciale poort (lijkt op een ethernetpoortje) op je energiemeter, en hij geeft je live inzicht in je gas- en stroomverbruik. Superhandig. Niet alleen zie je wat je op dit moment verbruikt, maar ook wat je zonnepanelen eventueel opwekken. Als je er hebt. En dat heb ik. Kennelijk.

Easy-peasy: installatie van de HomeWizard P1-meter

Ik zag eerlijk gezegd een beetje op tegen de installatie. Mijn huis is oud, de elektra deels ook, en ik had visioenen van vonken, kortsluiting en een huis zonder stroom. Maar: niets van dat alles. De P1-meter ziet eruit als een soort Chromecast met een andere aansluiting. Je plugt ’m in de P1-poort van je slimme meter – op de website van HomeWizard staat precies waar die zit – drukt op een grote knop, synchroniseert ‘m via de HomeWizard Energy-app en klaar. Twee stappen. Meer is het niet.

HomeWizard P1-meter aangesloten op slimme meter
Sexy plaatje, dit. Beeld: Draadbreuk.

Na het koppelen aan je wifi zie je in de app realtime wat je verbruikt. En, als je zonnepanelen hebt, ook wat je teruglevert. Nog een bonus: als je je energietarieven invult (ja, even je contract erbij pakken), zie je ook precies wat je dat allemaal kost. En dat inzicht, mensen, is best lekker.

Waarom dit iets voor jou is (ook als je niks van energie snapt)

Want zelfs als je totaal geen kaas hebt gegeten van energiemarkten (ik steek mijn hand op), merk je meteen wat het doet. Als ik zie dat mijn verbruik tussen 15:00 en 21:00 door het dak gaat (kinderen thuis, koken, Netflix, alles aan), dan weet ik in elk geval wanneer ik de meeste stroom trek.

En dat is een eerste stap naar bewuster omgaan met energie. En eerlijk: het voelt volwassen. Of in elk geval alsof ik een béétje controle krijg over iets dat normaal volledig ongrijpbaar voelt.

Inzicht in energieverbruik met HomeWizard Energy app
App van HomeWizard

Op naar de thuisbatterij

Mijn volgende stap: de HomeWizard Plug & Play thuisbatterij. Die komt binnenkort binnen. Wat ik ervan begrijp (correct me if I’m wrong, HomeWizard), is dat die batterij automatisch energie opslaat op momenten dat stroom overvloedig is – en het weer afgeeft als ik het nodig heb. Bijvoorbeeld tijdens die piekuren tussen 15 en 21. En ‘Plug & Play’ betekent: stekker in het stopcontact, klaar. In theorie dan. Ik ben benieuwd.

Conclusie

Voor iedereen die net als ik denkt dat energie ‘iets voor later’ is: de drempel om te beginnen is echt veel lager dan je denkt. De P1-meter van HomeWizard kost 24,95 euro, werkt los van andere apparaten en geeft je meteen inzicht. En dat is misschien wel de belangrijkste stap: weten wat je doet, zodat je betere keuzes kunt maken. Of het ook echt geld oplevert? Geen idee. Maar ik voel me in elk geval iets minder noob. En dat is al winst.

Een van de redenen waarom ik overigens naar eigen opslag aan het kijken ben? De podcast hieronder: