Washington Post op E ink display

Visionect ‘E-paper overleeft batterij, behuizing én concurrentie’

E-paperdisplays kunnen met gemak een decennium meegaan, terwijl traditionele schermen al na enkele jaren kuren vertonen. De schermtechnologie, die bekendstaat om z’n extreem lage energieverbruik, blijkt in de praktijk niet alleen zuinig, maar ook verrassend duurzaam. Bij Visionect draaien sommige e-paper displays al sinds 2014 onafgebroken zonder noemenswaardige slijtage. Dat meldt Visionect in een blogpost.

Visionect kennen we natuurlijk vooral van wat misschien wel de vetste gadget ooit was: een dagelijkse editie van The New York Times, geprojecteerd via wifi en een bak slimme code op een strak schermpje aan de muur. Een project van Alexander Klöpping, die daarmee ergens in 2020 iedereen met een nerdhart sneller deed kloppen. Een project wat overigens opeens een stille dood lijkt te zijn gestorven, want de website is volledig uit de lucht.

In tegenstelling tot lcd- of oledschermen, die te maken krijgen met burn-in, backlight-falen of snel dalende helderheid, heeft e-paper weinig bewegende onderdelen en geen achtergrondverlichting. Dat maakt het niet alleen robuuster, maar ook bijzonder geschikt voor langdurige toepassingen. Denk aan digitale prijskaartjes in supermarkten, bewegwijzering in musea of informatieborden op luchthavens – allemaal plekken waar je liever geen scherm wilt vervangen na drie jaar.

Hoewel de gemiddelde levensduur van zowel lcd als e-paper tussen de drie en zeven jaar ligt, blijft e-paper vaak langer functioneren dankzij het lage energieverbruik en de beperkte warmteontwikkeling. Visionect wijst erop dat in sommige toepassingen eerder de batterij of de behuizing het begeeft dan het scherm zelf. In die zin ‘overleeft’ e-paper zichzelf soms – of in elk geval z’n omliggende hardware.

Ook qua milieu-impact scoort e-paper opvallend goed. Minder vervanging betekent minder elektronisch afval. Bovendien werkt het vaak op zonnecellen of extreem zuinige batterijen, en in sommige gevallen zelfs helemaal zonder batterij. Omdat het reflectief werkt, veroorzaakt het bovendien geen lichtvervuiling – handig voor musea of stedelijke toepassingen.

Kortom: wie op zoek is naar een displaytechnologie die niet alleen energiezuinig maar ook écht lang meegaat, hoeft niet verder te kijken dan e-paper. De schermen zijn misschien niet flitsend of kleurrijk, maar wat duurzaamheid betreft laten ze hun bling-blingbroertjes ver achter zich.