Google heeft deze week het bedrijf Nest Labs overgenomen voor $3,2 miljard. Niet heel lang geleden werden dit soort overnames toegejuichd en vroeger techies aller landen zich af wat voor tofs Google allemaal met de nieuwe hardware zou doen. Maar inmiddels leverde het bericht meer verontwaardiging en verontrusting op. Wat moet Google met een thermostaatboer?
Dat laatste mag je overigens niet zeggen, dan worden hippe technerds boos. Nest is vooral bekend van de nieuwe, slimme thermostaat voor in je huiskamer. Maar door zijn zelflerende vermogen en online mogelijkheden is het veel meer dan een thermostaat. Daarbij heeft Nest sinds kort zijn portfolio uitgebreid met een rookmelder die minstens net zo slim is. Die haalde het zelfs tot de Draadbreuk top 101 van vorig jaar. Dat zal Google ook niet ontgaan zijn, die trekken meteen de knip.
Nadat het nieuws bekend werd duurde het welgeteld 4,32 seconden voor er verontrusting op Twitter ontstond. Google in een slimme thermostaat? Betekent dit dat Google binnenkort ook weet wanneer je thuis bent? Waar in huis je zit? Gaan ze dat óók nog eens bijhouden? Tony Fadell, oprichter van Nest, maakte duidelijk dat de gegevens die Nest verzamelt ‘voorlopig’ niet doorgespeeld worden en dat Nest blijft opereren als een zelfstandig bedrijf. Maar de geest is uit de fles, en zo komen we bij de stelling:
“Google heeft niets te zoeken in mijn thermostaat”
Wij houden van discussie, jullie ook. Dus laat maar horen, jullie mening. Wordt de snelweg het toneel van technologische innovatie? Of moeten auto-fabrikanten lekker hun eigen ding blijven doen. En wat was dan wél de trend op de CES? Reageren mag hier onder in de comments! De leukste reacties zullen worden voorgedragen in het alomgeprezen techprogramma Uitbuiken, aankomende maandag. Mocht je je ongebreidelde mening niet op het internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook.
Tot slot: ben je een Twitter-addict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #stellingdraadbreuk
Check verder ook:
> De Nest Protect rookmelder in de Draadbreuk 101
> Videoreview van die andere Google-gadget: de Nexus 5
> Alle voorgaande stellingen: reageer gerust nog even!
Mensen hebben gewoon een principe “ik wil niet dat ze dit.. dat.. weten” so what! je krijgt er nooit problemen mee en weten al zoveel over ons nergens last van gewoon niet druk over maken!
Lees dit eens: http://goo.gl/En5MTO
gelezen ik snap wat je bedoeld maar in mijn ogen als je je er niet druk over maakt is het geen probleem tenzij de gegevens in verkeerde handen vallen..
Het probleem is dat je geen controle hebt over wie toegang heeft tot jouw persoonlijke gegevens. Daarom kan je er maar beter voorzichtig mee omgaan.
mag google het het zomaar aan iedereen geven? want dan kunnen mensen met verkeerde bedoelingen hier bijvoorbeeld gebruik van maken..
Nee, Google mag de data niet zomaar doorverkopen, maar inlichtingendiensten mogen wel bij Google aankloppen als zij informatie over iemand nodig hebben.
En hoe zit het over twee jaar? En over vijf jaar? Wie weet wie er dan aan de macht staat. En wie weet wie er dan allemaal de beschikking hebben over de over jouw verzamelde data van de afgelopen jaren.
ik bepaal zelf wel wanneer ik de temperatuur wil veranderen, en niet een of andere thermostaat die zogenaamd ”slim” is.
Maar jij vergeet de thermostaat laag te zetten als je weg gaat of gaat ronken. Kost je handen vol met klauwen op jaarbasis. Een slimme thermostaat maakt die fouten niet.
Ik ben het met de stelling eens. Ik zet de thermostaat zelf wel een graadje hoger als dat nodig is. Is dit het toekomstbeeld?
No offense, maar voor mij (als bezitter van een slimme thermostaat) klinkt dit een beetje als: “Ik loop wel even naar de televisie als ik van zender wil wissen”. Wat is er precies mis met het door jou geschetste toekomstbeeld?
Zo bedoelde ik het niet. Ik bedoelde dat Google niets in mijn thermostaat heeft te zoeken. Als het te koud is zet ik het wel via de app warmer, daar heeft Google niets mee te maken.
Oneens!
Laat er geen misverstand over bestaan Google is een bedrijf dat de goudmijn in data ziet. Een goed voorbeeld hiervan vind ik het scannen van boeken. In het kort: Google babbelt met grootste universiteiten in America, bied gratis digitalisering van hun boeken aan, maar mogen met geen woord erover spreken met andere. Aan het einde van de rit zijn de digitale boeken het eigendom van Google en gaan ze ze verkopen. De auteurs nog universiteiten zien hier ooit een cent van.
Maar toch vind ik de stelling een beetje vreemd, ik begrijp goed dat mensen zich aangetast voelen in hun privacy door Google.
MAAR, waarom zou je bang zijn voor een thermostaat, de meeste mensen hebben een smartphone in hun zak dat in theorie alles kan horen en filmen zonder dat we het merken. Wat kan een thermostaat? De temperatuur aangeven en aanpassen. “NEE, DAT mag Google niet weten.”. In mijn ogen gewoon handig en efficiënt dat je in een warm huis kunt binnenkomen zonder dat de hele dag de verwarming gloeit.
Helemaal met je eens dat een slimme thermostaat wel degelijk een functie heeft. Maar niet met het feit dat data over je thermostaat niets over je zegt. Het zijn wat extra nietszeggende details bovenop alle nietszeggende details die een steeds nauwkeuriger beeld van jou als persoon kunnen schetsen. Zeker omdat slimme thermostaten als Nest meer weten dan alleen de ingestelde temperatuur. Denk aan een bewegingssensor.
Oneens. Google moet wel zijn grenzen kennen door bijv geen advertenties op het ding te gaan laten zien. Maar dat je alles kan instellen vanaf je telefoon en kan inplannen lijkt me erg fijn.
Google mag van mij ook de dometica aan. Dan is echt alles google, maar dat kan ook negatief uitpakken.
Dan krijg je gebeurtenissen zoals in ‘De Cirkel’ van Dave Eggers.
Die kende ik nog niet, maar ziet er interessant uit, zeg! Ga ik eens checken, alhoewel er in heel Amsterdam geen exemplaar te leen is. Populair boekje…
Ik heb hem op e-book!
Ik hou van dansen. Dus google mag niet in mijn thermostaat kijken.
doei
Google komt bij mij niet binnen. Er bestaan al slimme thermostaten die gegevens kunnen opslaan enz. Wat kan google nog toevoegen? Widgets? Een camera? Ingebouwde MP3-speler? Sorry hoor, maar daar heb ik een smartphone voor.
Oneens.
Als Google het niet doet, doet een ander techbedrijf het wel.
Ik snap de meeste mensen die nu haten op Google omdat ‘ze alles willen weten’. Net of ze voor het NSA schandaal nog niks wisten. Ook andere bedrijven doen het absoluut, alleen van Google weten we het zeker.
Oneens ik vind t wel cool! Ik eb supr vaak het probleem dat als ik ut de douche kom dat de rookmelder afgaat en het is super chill als hij dat nu alleen de goeie momenten. Het is gwn de toekomst dat alles google word. Dat hij de deuren op slot enzo kan doen.
Helemaal eens met @davezeegers:disqus en dus oneens met de stelling. De kamertemperatuur is een vrij onschuldig gegeven, zelfs als de thermostaat weet wanneer je thuis bent (daar heeft Google geen thermostaat voor nodig). Niet dat ik privacy niet belangrijk vind, overigens: het lijkt mij hoog tijd dat gebruikers inzicht (of zelfs controle) krijgen in welke gegevens er over hen verzameld worden.
Fanboyism to the max..
Zulke mooie complimenten krijg ik niet vaak! Ik heb wel eens betere onderbouwingen gezien, maar dat zie ik dit keer door de vingers.
Als je niks te verbergen hebt dan maakt het helemaal niks uit
Het is wat leeswerk, maar check https://decorrespondent.nl/209/nee-je-hebt-wl-iets-te-verbergen/6428004-ab2d5fc2 en http://chronicle.com/article/Why-Privacy-Matters-Even-if/127461/ om te horen waarom het argument ‘Ik heb niks te verbergen, dus het maakt me niets uit’ niet heel sterk is
Ik heb niks te verbergen en ik blokkeer alle advertenties toch met Adblock, dus voor mij maakt het niet echt uit wat Google allemaal aftapt, ik merk er toch niks van.
Het blokkeren van advertenties met Adblock zorgt er (helaas?) niet voor dat Google niets meer van je kan opsnorren. (En met Adblock maak je ook een deel van het ‘gratis’ internet kapot, maar dat is een andere discussie)
Ik moet zeggen dat ik het aanmoedig als bedrijven innovatief proberen te zijn. Maar ik betwijfel of Google veel kan toevoegen aan een al slimme thermostaat. En als ze er per se een besturingssysteem op willen zetten, stel ik Linux voor. Dat lijkt mij dan wel het veiligste qua privacy en stabiliteit (het zal je maar gebeuren dat terwijl het buiten 20 graden vriest je thermostaat is gecrasht…).
Mocht ik het nut van een slimme thermostaat inzien, dan koop ik er zeker niet eentje van Google, ik vind Google gewoon waardeloos aan het worden met Google+.
eens, eigenlijk wat zijn we makkelijk we geven zomaar alles weg. Wie weet wat google met deze gegevens kan je de beste energiedeal geven hoe je kunt besparen reclame daar gaat het bij google om oftewel keiharde centen.Bij ons komt het binnen als een heel onschuldig iets. Maar wie weet wat google hiermee kan. Het is niet voor niet het grootste reclamebedrijf op de wereld is