Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

LG’s WebOS TV lijkt zowaar echt Smart!

Ger
 • Op 21 januari 2014

Nou moe, kom je bij LG aan om de allang aangekondigde nieuwe smart tv’s te bekijken, mag je ze niet filmen. En dat terwijl de CES voorbij is, YouTube vol staat met allerlei prachtige video’s van LG’s nieuwe op WebOS gebaseerde smart-tv concept en we nota bene helemaal naar Hoevelaken (linksaf) werden gestuurd voor een first look.

Maar ja, prototypes he, prototypes. Altijd weer die verdomde prototypes. Uit angst voor negatieve berichtgeving willen fabrikanten geen bewegende beelden op het wereldwijde web hebben. Want: niet af en nog traag en twee maanden oud en ontbrekende apps en… en… Nou, vult u hier maar in. Maar LG, dat is helemaal niet nodig, zo flauw en zuur zijn we ditmaal helemaal niet!

WebOS op TV-line up

Gelukkig was er in het Hoevelakense prima gezelschap, goed Aziatisch voedsel (sorry Wilbert) en kregen we natuurlijk wel een uitgebreide uitleg over de nieuwe features die WebOS op de nieuwe TV line-up van LG met zich meebrengt. En ondanks dat we niet konden filmen zijn we naderhand toch met een goede glimlach naar huis gereden. Nu is dat op zich niet heel raar – iedereen die wegrijdt uit Hoevelaken is gelijk een stuk vrolijker – maar LG lijkt heel goed te hebben gekeken naar de problemen waar eerdere smart-tv’s last van hadden.

Onhandige bediening, onhandige menu’s en vooral een extreem gare en trage gebruikerservaring zorgden voor een situatie waarbij Smart allang niet meer Smart was maar vooral Slow.

WebOS lijkt te werken!

Het is misschien erg vroeg om te stellen, WebOS lijkt echter geen van de drie bovenstaande ergernissen op te roepen. Dat ligt vooral aan de indeling van de menustructuur. LG is afgestapt van het ‘we-gooien-een-lay-out-vol-met-apps’ en beperkt zich tot een soort van taakbalk waarbij alle meest gebruikte applicaties klein, stijlvol, maar vooral heel overzichtelijk worden weergegeven.

LG WebOS

Een besturingssysteem voor televisies wat zowaar logisch is ingedeeld!

 

LG heeft zelf drie startschermen bedacht, met ieder een aparte functie. In feite maak je een tijdreis. Startscherm 1 is the present, wat zoveel zegt als dat daar de meest gebruikte en populaire, hedendaagse programma’s worden getoond. Denk bijvoorbeeld aan Netflix, YouTube of UitzendingGemist.

Startscherm 2 bereik je door met de LG Magic Remote naar links te klikken. En links staat in onze Westerse wereld voor ’terug’. Rewind, enzo. Dus heet dat scherm logisch ‘past‘. Hier kom je jouw eigen geschiedenis tegen. Laatst gebruikte websites via de webbrowser, onlangs geopende apps en dat soort dingen. Content die in het verleden is getoond, komt hier terug. Dat je je geen breuk hoeft te scrollen of zoeken wanneer je weer eens wat nodig hebt.

Tot slot scherm 3. U raadt het al. Na, past, present is er ‘future‘. De toekomst. Alles wat nog ter tafel komt. Applicaties die je (nieuw) downloadt uit de LG Store, bijvoorbeeld. En aangezien de present maar zoveel apps kan tonen als dat je scherm in feite groot is, wordt de rest in de future geplaatst.

De drie schermen, of liever: taakbalkjes, maken de Smart-TV ervaring bijzonder prettig. LG’s versie van WebOS start snel op en applicaties laden verdacht snel. En hoewel de vrinden van LG constant duidelijk maakte dat de versie die Draadbreuk te zien kreeg nog lang niet af was en daarom soms traag, verbaasden wij ons juist over de snelheid van bediening.

LG Magic Remote

Key in de bediening is wel de afstandsbediening, LG’s eigen Magic Remote. Die reageert goed en vlug, maar is ontzettend wennen. En aangezien een qwerty-toetsenbordje daarop ontbreekt, is het typen van een willekeurige URL nog altijd niet ideaal, maar feit is wel dat door de snelle reactietijd er al een (groot) deel van de ergernis is weggehaald. En aangezien LG vooruitdenkt en hedendaagse streaming- en on demanddiensten als Netflix of UitzendingGemist prominent brengt, zijn de belangrijkste voordelen van een Smart-TV direct zichtbaar aangezien de laadtijd (eindelijk) beperkt is.

Het kan daardoor zomaar eens het eerste echte succes worden op het gebied van Smart-TV, maar of dat het geval is, is niets meer dan afwachten. Het is de bedoeling dat WebOS in alle smart tv’s van LG wordt geïntegreerd.

 

Reacties

 1. stijn v brummelen

  Zou het kunnen dat webos een soort antwoord op tizen is. Dat LG het nu eerst op TVs laat zien en later op andere apparaten? Of denk ik een beetje te overdreven?

  • BroodjeKaas

   Dat WebOS erg geschikt is voor smartphones en tablets hebben Palm en HP natuurlijk al aangetoond, dus dat behoort zeker tot de mogelijkheden. Of het verstandig is weet ik niet, want het aantal beschikbare apps zal minimaal zijn en de meeste ontwikkelaars staan waarschijnlijk niet in de rij om nóg een platform te ondersteunen.

 2. Sianto

  “Doe er maar twee” Doe mij er ook maar een dan, als jullie toch in het geld zwemmen. XD

 3. job

  andere techsites mogen wel webos gewoon filmen op de lg tv’s

 4. Rene Wendels

  Wat ik een beetje jammer vindt is dat LG altijd dingen mooier maak dan ze daadwerkelijk zijn.

  Bijv.

  – De mooi design 3d bril getoond bij all hun nieuwe smart tv’s worden er niet bij geleverd (toon ze dan ook niet!) (sterker nog ze weten zelf niet 1/2/3 welke dat dan is en erkennen de fout beloven er wat aan te doen maar gebeurd uiteraard nooit _o-)

  – de LG store op hun nieuwe OS is nog niet beschikbaar, Verkoop je spullen als ze kloppen jongens zucht een goed restaurant geef mensen toch ook niet bewust half gaat eten come on!

  diep teleurstellend