Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Draadbreuk verdict: wil jij een smartwatch hebben?

Draadbreuk verdict: wil jij een smartwatch hebben?
Ger
  • Op 12 september 2014

Op de IFA in Berlijn lanceerden meerdere fabrikanten nieuwe smartwatches. Een horloge waarop je allerlei informatie kunt bekijken die je normaliter louter op je smartphone terugvindt.

De smartwatch is gearriveerd. Bijna alle fabrikanten hebben inmiddels een slim horloge op de markt gebracht. Sommige mooi, sommige foeilelijk. Apple doet ook vrolijk mee en bracht ons deze week de Apple Watch. Een nieuw concept qua bediening, maar qua functionaliteit vrijwel hetzelfde als al die andere smartwatches. Innovaties met betrekking tot betalen daargelaten, dan.

Toch lijken er op dit moment maar weinig mensen met een smartwatch om de arm te lopen. Simpele vraag: ken jij iemand met een smartwatch? Het antwoord is vermoedelijk nee.

Dat kan zijn omdat zo’n horloge nog relatief duur is – betaal jij een paar honderd euro voor WhatsApp-berichten om je pols? – maar ook omdat we er wellicht gewoon niet op zitten te wachten. Leuk zo’n LG G Watch R of Samsung Gear S, maar een Fossil of Rolex blijft eigenlijk veel mooier. Dat ze dan niet smart zijn, is dan maar zo.

De Samsung Gear S is een der vele smartwatches op de markt.

Kortom: de meningen zijn verdeeld. Zowel op ons YouTube-kanaal, bij de experts, als bij onze redactie.

Daarom een round-up van jullie Draadbreuk-redacteuren. Zij beantwoorden de vraag: ‘Wil jij een smartwatch hebben?’ En dan hopen we natuurlijk dat jullie dat ook doen. Interactie vinden we fijn, dus reageer vooral even!

Wil jij een smartwatch hebben?

db-verdict-01-01

Paul 
Zodra er smartwatches zijn die eenzelfde uitstraling hebben als een normaal klokje en dat combineren met functies waar ik wat aan zou hebben – geen Knight Rider-functies dus, maar meer de domotica-achtige kant – zie ik niet in waarom ik er geen zou nemen. Alhoewel: ik draag nu ook geen normaal horloge en mis er geen reet aan…
Dennis
Ik ben geneigd om ‘nee’ te zeggen, maar ditmaal vind ik dat te gemakkelijk. Op IFA is gebleken dat er wel degelijk potentie zit in het platform. En hoewel ik nu nog geen enkele smartwatch nuttig of mooi genoeg vind – nee, ook de LG G Watch R niet -, kan het nooit wat worden als ‘early adopters’ niet bereid zijn zo’n ding in een vroeg stadium te dragen. Vooruit, dan ben ik dat wel. Niet omdat ik het leuk vind, maar omdat toch iemand het moet doen.
Ger
Ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen maar: ‘ja.’ Dat komt vooral doordat op de IFA 2014 er prachtige modellen zijn gelanceerd. De LG G Watch R is op zichzelf geen bijzondere smartwatch – door Android Wear is praktisch ieder slim horloge hetzelfde – maar doordat ‘ie er zo ongelofelijk vet uitziet, wil ik ‘m hebben. Het is gewoon een fijn klokkie. Dan zet ik al 234523 pushnotificaties wel effe uit, want na een weekje rond te lopen met de originele G Watch kom ik al tot de conclusie dat dit irritanter is dan mensen die met hun nagels over een schoolbord krabben.
Bart
Een kleine, stijlvolle en vooral waterdichte smartwatch zie ik wel zitten. Een model die je met leren bandje en net thema kunt dragen onder een pak, maar met een sportief bandje en dito lay-out van de klok ook kunt gebruiken tijdens het sporten. De verschillende manieren van besturing (touchscreen, scrollwieltje, bediening in het bandje) toont aan dat de smartwatch nog in de ontwikkelingsfase zit, het is zoeken naar de juiste vorm. Dat geldt ook voor de functionaliteit, die vooralsnog niet verder gaat dan zaken die we ook op telefoons zagen. Daarmee is de smartwatch voorlopig meer een verlengstuk van smartphones, dan een nieuwe productgroep. Maar wel één met veel potentie, die mijn interesse heeft gewekt.

Hoe denken stijliconen over de smartwatch?

Special: Esquire over de smartwatch!

Wrensliemanij van Draadbreuk zijn natuurlijk stijliconen 2.0 – laat daar geen misverstand over bestaan – maar de heren bij tijdschrift Esquire weten pas echt wat hip en mooi is. Daarom vroegen wij hun techredacteur Rens Lieman naar zijn mening over de smartwatch. Hij liep al een weekje met dat foeilelijke ding van LG. En dus kan hij er wel wat over zeggen. En zeg nou zelf: als je als vuig techjournaille er zo hip uitziet (zie afbeelding rechts), dan moet je toch wel verstand hebben van klokkies?

 

Wil Rens Lieman een smartwatch hebben?

“Nee. Het nut vind ik marginaal, maar mijn grootste bezwaar is dat het ontwerp écht nog niet goed is. In tegenstelling tot de meeste andere elektronica, is een smartwatch áltijd
in your face (of in die van iemand anders). Dat vraagt om bescheiden dimensies en een goed uitgedacht, elegant ontwerp met aandacht voor de kleinste details. Voorbeelden genoeg in de klassieke horlogerie, maar geen van de huidige smartwatches zijn vanuit die gedachte gemaakt. Technisch leuk, praktisch ‘mwoah’ en esthetisch nogal geeky, ik sla even over.”