Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

iWatch heet ‘gewoon’ Apple Watch, komt in twee maten

iWatch heet ‘gewoon’ Apple Watch, komt in twee maten
Dennis de Vries

Het meest persoonlijke apparaat wat Apple ooit heeft gemaakt, zo zei directeur Tim Cook tijdens de presentatie. De Apple Watch – dus noem het geen iWatch – is een feit. Het slimme horloge met vierkant scherm is verkrijgbaar in een keur aan kleuren en materialen en is voorzien van een compleet nieuwe interface. Daarnaast is hij verkrijgbaar in twee formaten. Hij werkt niet zonder iPhone, maar wees eerlijk: daar zijn we niet verrast over, toch?

Zo stapt Apple af van het keurige raster met iconen. Het startscherm van de iWatch Apple Watch heeft een soort wolkje van iconen met apps waar je uit kunt kiezen. Ziet er vrolijk uit, absoluut. Maar ook voor het gebruik van het horloge zijn ze ook terug naar de tekentafel gegaan. Pinch-to-zoom, een functie die Apple heeft grootgemaakt voor touchscreens, is naar de prullenbak verwezen omdat dat simpelweg niet werkt op een klein scherm, meent Apple. Zij hebben daar ‘de kroon’ voor.

 


 

Net als bij een traditioneel horloge zit er aan de zijkant een knop, de kroon. Hier kun je aan draaien om te navigeren en om soepeltjes op foto’s of landkaarten in en uit te zoomen. Zeg maar exact het idee van de jogdail die je heel, heel vroeger op Sony telefoons had. Maar dan op je klokkie. De interface bestaat uit een universum van vrolijk gekleurde bolletjes, die elk een serie apps herbergen.

Keyboardloos door het leven

Apple demonstreerde ook hoe je op de Watch berichtjes binnenkreeg en direct kon beantwoorden. Bij de Samsung Gear S stonden we nog met onze dikke vingers op een minescuul toetsenbordje te duwen. Apple doet het zonder. Als iemand je een vraag stuurt, leest de Watch jouw berichtje en geeft je voorgekauwde antwoorden die je snel kunt beantwoorden. Daarnaast kun je met een smiley replyen of, als je heel ouderwets nog woorden wil gebruiken, dicteren wat je wilt zeggen.

 

Maar het kan ook gekker. De ‘digital touch app’ die Apple voor de Watch heeft ontwikkeld verzamelt een paar van je beste vrienden in één app. En die vrienden kun je dan met één druk op de knop contacten. Niet door een tekstje in te blaffen, maar door een tekeningetje te maken. U wilt het nog gekker? Dan stuur je je hartslag toch op? De hartslagmeter meet jouw hartslag op dat moment en de ontvanger voelt zijn Watch vibreren in datzelfde ritme. Uhm….juist.

Die hartslagmeter is natuurlijk ook prima te gebruiken voor allerlei gezondheidsapps. In combinatie met een bewegingssensor, GPS en de bijbehorende Fitness of Workout app kun je eindelijk eens van je reet komen. Alles wordt keurig bijgehouden en is te zien op je iPhone.

Vierkant. Pfffrt!

Overigens is van saffierglas gemaakte beeldscherm vierkant en voelt het hoe hard je drukt. Een klein tikje op het scherm geeft een ander resultaat dan wanneer je hard drukt. Alle elektronica zit verstopt in een waterdichte behuizing en de batterij opladen doe je soort van draadloos, door er een magnetische oplader tegenaan te klikken. Fancy stuff allemaal.

 

apple-watch-variaties

 

Prijs Apple Watch Nederland?

Hoeveel de grote en kleine Watch gaan kosten en wanneer hij verkrijgbaar is, is op dit moment nog niet duidelijk. Wel komt de Apple Watch er in twee verschillende formaten maar zijn er ook drie verschillende behuizingen te krijgen. De Apple Watch, Apple Watch Sport en Apple Watch Edition. Verder is er een ruime keuze uit verschillende bandjes in allerlei kleuren en materialen. De Apple Watch werkt alleen met de iPhone 6 en 6 Plus, en de iPhone 5, 5S en 5C. In de VS kost het ding $349, in Nederland zal dat met de Apple-wisselkoers, minimaal € 350 worden dus. Begint maar te sparen, je hebt nog tot begin 2015 de tijd.

Reacties

  1. stijn v brummelen

    €350,- vindt ik te veel. Voor een.smartwath wil ik max €250,- betalen.