Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Smartwatch met WebOS? LG werkt eraan

Smartwatch met WebOS? LG werkt eraan
Dennis de Vries

LG werkt aan een smartwatch die draait op het besturingssysteem WebOS. Dat blijkt een site voor LG-ontwikkelaars, die direct offline is gehaald. WebOS wordt momenteel gebruikt door LG voor hun smart tv’s. Hoe het er uit komt te zien en wat voor functies er in zitten is nog helemaal niet duidelijk, maar wij lopen er alvast warm voor.

WebOS is het besturingssysteem met negen levens, dat elke keer weer onder de tram belandt. Ooit zijn tijd ver vooruit op Palm smartphones, vlak voordat dat bedrijf werd overgenomen. Vervolgens de nek omgedraaid door toenmalige eigenaar HP. In leven geroepen voor LG tv’s, wat allesbehalve een succes lijkt. En nu komt het dus naar de je pols.

Op een website (die inmiddels offline is gehaald) van LG stonden allerlei afbeeldingen die eventuele twijfel wel redelijk wegnamen. Teksten als ‘WebOS: now powering LG Smartwatch’ laten tenslotte weinig aan de verbeelding over. Komt nog eens bij dat het suffe vogeltje, dat ook de introductie van WebOS op LG’s smart tv’s verzorgt, een paar keer terugkomt. Verder worden ontwikkelaars opgeroepen om als eerste onderdeel uit te maken van het nieuwe platform voor slimme horloges.

Inmiddels offline, maar gelukkig hebben we de screenshots nog! (dankzij The Verge trouwens)

Inmiddels offline, maar gelukkig hebben we de screenshots nog! (dankzij The Verge trouwens)

Daar zijn we best enthousiast over. Elke keer als we WebOS in handen hebben, of dat nou op een Palm Pre was of een LG smart-tv, waren we onder de indruk. Het is modern, anders en werkt altijd ongelooflijk soepel. Maar laten we eerlijk zijn: ergens anders dan op een elektronicabeurs of congres, of op een enkel onbetaalbaar review-apparaat, hebben we WebOS ook nog niet gezien. Iedereen is er altijd unaniem enthousiast over, maar niemand lijkt de kans te krijgen het ooit te gebruiken.

Dat is dan weer geen goed teken. Geen gebruikers betekent dat het voor ontwikkelaars totaal niet de moeite waard is om apps voor een platform te ontwikkelen. En apps zijn nodig om een platform interessant te maken voor gebruikers. Een kip/ei situatie waar nieuwe besturingssystemen nu eenmaal mee kampen. Hoe kun je als nieuwkomer opboksen tegen het leger aan ontwikkelaars dat staat te trappelen om mooie dingen te maken voor Android Wear en Apple Watch? Niet.

Het zou dus heel goed kunnen dat WebOS nog eenmaal overeind wordt geholpen, alleen maar om voor de zoveelste keer genadeloos op het gezicht te vallen. Maar stiekem hopen we natuurlijk op meer. LG kan best mooie klokjes maken, zo bewees het met de LG G Watch R. En van het gebruik van WebOS – hoe kort en zeldzaam ook – zijn we nog nooit teleurgesteld weggelopen. Dus zet ‘m op LG. Jullie kunnen het.

 

LG die een smartwatch maakt: dat kunnen ze wel