Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Sony’s geinige e-paper horloge te koop voor €225

Sony’s geinige e-paper horloge te koop voor €225
Dennis de Vries

‘Mooi’, ‘stijlvol’ zijn geen woorden die in me opkomen bij het zien van de FES Watch van Sony. ‘Bijzonder’ dan weer wel. Het complete oppervlak van het apparaat is e-paper. Volgende maand gaat hij in de verkoop, maar noem het geen smartwatch.

De FES Watch dook al een tijdje terug op als crowdfundproject. Het was niet direct duidelijk, maar uiteindelijk zit Sony er achter. Het Japanse bedrijf, verantwoordelijk voor smartwatches als de Sony Smartwatch 3, gooit het met de FES Watch over een compleet andere boeg. Het is om te beginnen geen smartwatch: hij laat de tijd zien en daar mag je het mee doen. Als je dus wilt weten wat voor weer het is, dan pak je jouw smartphone maar. Of je kijkt uit het raam.

e-Paper horloge, maar dan geen Pebble

Maar een gewoon horloge kun je de FES Watch met de beste wil van de wereld niet noemen. Het klokje is namelijk volledig opgetrokken uit e-paper, als experiment om te zien wat de mogelijkheden van het materiaal zijn. Daarmee gaat Sony een stuk verder dan Pebble doet. Niet alleen het klokdeel, ook het bandje om je pols is voorzien van e-ink.

sony e-paper watch

Dat is geinig want je kunt daarmee op elk gewenst moment van bandje wisselen en altijd kiezen voor, wat ik mij voorstel, een oneindig aantal motiefjes. Stiksels, schakels of een krokodillenleer-motiefje bijvoorbeeld. Als dit een fashionblog was, dan zou ik zeggen dat je eindeloos kunt matchen met jouw favoriete outfit. Mits die outfit een zwart-wit horloge kan verdragen: e-ink komt er in dit geval nog niet in kleur.

FES Watch kopen?

De FES Watch is vanaf 21 november te koop voor omgerekend zo’n €225. Klein nadeel, hij is alleen in Japan verkrijgbaar. Goed, hij ziet er een beetje uit alsof iemand een horloge op papier heeft getekend, maar… in feit is dat ook precies wat de FES Watch is. Is een klokje niet helemaal jouw ding? Dan is het duimen voor het andere project van FES: een e-vlinderdas.