Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Wat zeggen apps over iemand? De onthullingen van #Homescreen

Wat zeggen apps over iemand? De onthullingen van #Homescreen
Dennis de Vries

Het startscherm van een telefoon kan veel zeggen over een persoon. Het is dan ook interessant om af en toe screenshots voorbij te zien komen van mensen die zo’n inkijkje geven in hun leven. Alsof je via de smartphone diep in iemands ziel staart. Nu kun je natuurlijk, als je een iPhone hebt, een screenshot nemen en die vervolgens zelf uploaden naar een sociaal netwerk. Maar je bent geen holbewoner, dus gebruik je daar de gloednieuwe app #Homescreen voor.

#Homescreen is het eventjes helemaal. Iedereen met een iPhone stuurt zijn startscherm de wijde wereld in. De app doet dat via Twitter. Klinkt suf inderdaad. Het kijken naar homescreens van verschillende iPhones is alsof je elke avond uit eten gaat bij een andere McDonalds. Als je er eentje hebt gezien, ken je de rest ook wel. Maar #Homescreen maakt de screenshots interactief, via software die afbeeldingen herkent worden de getoonde apps voorzien van extra informatie. Daar heb je zelf geen hol aan, je weet prima wat de apps op je startscherm doen. Maar het is leuk om te zien wat anderen gebruiken en bij de wat meer obscure apps hoef je nu niet meer te raden wat het is. Feilloos werkt het allerminst. Nederlandse apps worden bijna allemaal verward voor iets anders.

Kleine app, big data

Maar wie het meeste plezier beleeft aan deze app, is ontwikkelaar Betaworks. Zij waren nieuwsgierig naar hoe populair hun apps nou echt zijn. Een goede indicator is of mensen die apps op het startscherm van hun iPhone zetten. Zo ontstond dus het idee voor #homescreen. Maar al die gedeelde startschermen leveren natuurlijk niet alleen gegevens op over de apps van Betaworks, maar over veel meer apps. Zo komt Betaworks met wat interessante statistieken over iPhone-gebruikers.

We hebben het hier over een telefoon, maar in 14 procent van de gevallen staat de bel-app niet eens meer op het startscherm. Bijna iedereen heeft wel meerdere berichtenapps binnen handbereik. Op zo’n 85% van de startschermen staat een Twitter-app. Op 65% staat iets van Facebook. Op 0% staat iets van Microsoft en ook games worden over het algemeen weggestopt op een ander schermpje. Met al deze data is ook een ‘gemiddeld’ startscherm af te leiden, opgesteld uit gegevens van duizenden gebruikers. Als jouw iPhone-startscherm er precies zo uit ziet, dan ben je dus grijze massa. Zielloos. Dood van binnen.

Wat zeggen #homescreens van anderen?

Grote vraag is nu: hoe kunnen enkele prominente en ervaren iPhone-gebruikers omschreven worden? Gelukkig zijn er genoeg die hun #homescreen hebben gedeeld, wij duiken er even in.

Alexander Klöpping
Gonny van der Zwaag
Floris Poort
Ger de Gram
homescreens-analyse
‘Popi-jopie’
Klöpping ken je waarschijnlijk als huisnerd van De Wereld Draait Door, maar momenteel is hij druk bezig te doen wat alle papieren kranten zelf niet voor elkaar krijgen: zorgen dat ze relevant blijven. Een grote taak, maar Klöpping blijft er heerlijk gewoon onder en reist lekker met de trein langs alle grote uitgevers van de wereld. De beste man heeft of veel vrienden, of kan niet kiezen tussen een platform getuige de vijf verschillende IM-diensten en twee mail-apps. Mocht je overigens op zoek zijn naar de Blendle-app die op zijn homescreen lijkt te staan: die is er niet. Het is gewoon een snelkoppeling naar de website. Boooe!
Check hier zijn apps
‘Blijft Apple trouw’
Standaard-apps van Apple worden in grofweg 50% van de gevallen vervangen door third-party apps, zo weet Betaworks. Maar Gonny, uitbater van ’s lands grootste iPhone/Apple website, trekt dat gemiddelde eigenhandig omlaag. Op haar homescreen staan liefst 15 apps die ontwikkeld zijn door Apple. Daar kunnen we heel diep over nadenken, maar we gooien het gewoon op de liefde voor alles wat uit Cupertino komt. Lekker makkelijk. Verder valt het aantal fitnessapps een beetje tegen. Voor iemand die boeken schrijft over health-apps hadden we meer verwacht. En had het mapje ‘handig’ niet beter ‘blauw’ kunnen heten? Niemand vindt Facebook oprecht handig namelijk.
Check Gonny’s apps
‘Doet zijn eigen ding’
Wie de fuck is Floris? De beste man schrijft stukjes voor NUtech en is ook nog eens blogger en eindredacteur bij Bright. Een bezig baasje dus, wat direct blijkt uit zijn homescreen. Allemaal leuke dingetjes om lijstjes en notities bij te houden (Clear/Vesper) voor als er eens een goed idee omhoog komt. Of om handige websites op te slaan voor later gebruik (Instapaper/Paper). Dat mapje stampvol met games is vast ook voor zijn werk. Opvallend: de telefoonfunctie staat niet meer in de balk onderaan, maar is verschoven naar een minder prominente plek. En Facebook is nergens te bekennen. Ouwe non-conformist die Floris is.
Check Floris’ apps
‘Iets met video’
Minstens zo gezaghebbend is onze Ger – wie kent ‘m niet – die ook met een iPhone rondloopt. Als je goed kijkt zie je wel iets camera-centrisch terug. Hij maakt tenslotte aardig wat video’s. Timelapse, VSCO en Instagram voor de beelden en plaatjes. Wetransfer om de boel vervolgens te versturen. Verder is het vooral een allegaartje. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die zo vaak bij de Bijenkorf komt dat die positie gerechtvaardigd is. Ik weet dat Ger geen auto (meer) heeft, wat de Flitsmeister-app een bijna melancholische lading geeft. Het feit dat ‘Zoek iPhone’, om je kwijtgeraakte toestel te vinden, pontificaal bovenin staat, spreek overigens boekdelen over de gezellige chaos van De Gram’s leven.
Hier zijn Ger’s apps

Ook een iPhone? Download de app hier, en laat je #homescreen in de reacties zien!

Reacties

  1. Bram

    Goed artikel. Ook geinig om apps te leren kennen. Eens een vervolg zal worden gewaardeerd.

  2. Zo druk die iPhone-homescreens….