PREVIEW: Samsung Curved OLED tv
Samsung heeft voor eventjes de heilige graal voor tv’s te pakken. Twee toverwoorden die er toe doen: ‘curved’ en ‘OLED’. Meer hoef je eigenlijk niet te weten om te concluderen dat de Samsung KE55S9C een plaatje is. Maar zoals met zoveel mooie dingen geldt ook hier; kopen doe je alleen als je geld teveel hebt.
Voor iets waarvan Samsung zegt dat het de ’toekomst van tv kijken’ wordt, was de presentatie opvallend bescheiden. Geen BN-ers, geen plannen om elk reclamebord op het westelijk halfrond af te huren. Slechts twee gasten die een wit canvas vol vingerverfden en daarna lekker kijken naar de nieuwe tv. Een plaatje, dat moet gezegd worden.
TV voor je bolle ogen
Het spreekt al een tijdje tot de verbeelding, zo’n gebogen beeldscherm. In de eerste plaats omdat het er futuristisch uit ziet. Of eigenlijk, dat is de enige reden. Natuurlijk probeerde Samsung er een draai aan te geven. Door het beeldscherm aan te passen aan de vorm van je ogen wordt je meer ondergedompeld in het beeld. Met andere woorden, deze tv is gevormd naar je bolle ogen.
Maar er kleven ook nadelen aan het gebogen scherm. Zo is hij niet aan de muur te bevestigen en ontkwam ik in de sfeervolle, schemerige ruimte niet aan de reflectie van enkele spots. Het gebogen beeldscherm zorgde er voor dat ik die altijd zag, waar ik ook ging staan.
OLED olé olé
Zoals gezegd, dat bochtje is leuk en aardig. Maar waar we meer van verwachten is de OLED beeldschermtechnologie. We staan al jaren voor OLED-tv’s te kwijlen. Anders dan bij de huidige LED-techniek geeft bij OLED elke pixel afzonderlijk licht af. Dat zorgt voor mooiere kleuren en een bijna oneindig contrast. Verder heeft de tv geen ‘backlight’ nodig, wat er voor zorgt dat het toestel ongekend plat kan zijn. Een effect dat teniet wordt gedaan door de curve…maar dat terzijde.
Vrouwlief GTST, de man vieze pr0n filmpjes.
Modern tv kijken doe je met een bril op je neus, dat is bij deze Samsung niet anders. Het zijn actieve 3d-brillen, omdat er nog steeds geen houten staak door het hart van 3D-tv is gedreven. Maar de brilletjes zijn in de eerste plaats bedoelt voor ‘multiview’. Daarmee kun je met twee personen tegelijk naar dezelfde tv kijken, maar heel ander beeld zien. Oordopjes in de pootjes van de bril zorgen voor het juiste geluid. Mevrouw kan GTST zien, terwijl manlief op dezelfde tv een potje voetbal kijkt, om maar iets te noemen. Of, zoals het gonsde onder de voornamelijk mannelijke aanwezigen bij de presentatie: vrouwlief GTST, de man vieze pr0n filmpjes. Samsung drukt die pret snel de kop in. Een knop op de bril zorgt er voor dat je ten allen tijde naar het beeld van de ander kan switchen. ‘Stiekem’ komt niet in het woordenboek van de Koreanen voor.
De Samsung Curved OLED moet er ook aan de achterkant strak uit zien. En een wir-war aan kabels zou dat alleen maar verpesten. De One Connect box biedt uitkomst. Vanaf de televisie zelf loopt maar één kabel naar een extern doosje. Daar kun je alle randapparatuur op aansluiten. Daarnaast is de One Connect box ook het kloppend hart van Samsung’s Smart TV en is dit het huis van de quiad-core processor. Bijkomend voordeel is dan dat als je over een paar jaar een upgrade wil om dit soort zaken sneller te laten lopen, dat alleen de One Connect box moet worden geupgraded. De tv kan gewoon blijven staan waar die staat.
En dat is niet onbelangrijk, want een koopje is het allerminst. De Samsung curved OLED kun je nu al in de winkel ophalen voor een kleine €8.000. Een prijsvergelijking is snel gedaan, alleen LG heeft momenteel een OLED alternatief. Ook mooi, maar kost je ook €1.000 meer. Succes met sparen.