Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

’t Wereldje (85) met Elon Musk, foodselfies en vliegende auto’s!

’t Wereldje (85) met Elon Musk, foodselfies en vliegende auto’s!
Paul Gersen

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

 

5. Ondertussen, tijdens het eten

 

Nokken met je konijnenvoer

Nokken met je konijnenvoer

 

Als er íets gebakken zit in het karakter van de mens, dan is het de zucht naar waardering. Je mag ook best trots zijn als je een prestatie van formaat hebt geleverd en je mag dan willen dat heel de wereld het weet. Kom maar op, laat die gouden medaille maar zien, show je master-diploma, buig heel diep op het podium en neem die staande ovatie in ontvangst: je hebt het verdiend. Maar lieve mensen, lekker koken en kleurrijk een bordje opmaken is geen, en ik herhaal GEEN huzarenstukje van epische proporties. Ik hoef absoluut niet te weten dat je biefstukje is gelukt en dat het zo’n mooi kleurenpalet geworden is op dat bedje van rucola-sla en met het takje peterselie er bovenop. Heel fijn voor je dat je net gemaakte quinoa-salade met tomaat en selderie je doet watertanden, maar zodra ik echt niks meer aan het leven vind en me ga laven aan foto’s van voedsel, sla ik wel een kookboek open. Stop dus alsjeblieft met het posten van gerechten op Facebook of Instagram en verorber je gerecht voordat je een camera pakt.

Trouwens, foto’s van je eten maken in een restaurant is ook niet tof. Hallo, ik zit tegenover je, heb mijn best gedaan er beetje goed uit te zien en ben een heel sociale jongen, dus laten we het hebben over hoe je dag was. Ik voel me redelijk ongemakkelijk dat je nu aan tafel gaat staan om een plaatje van boven te schieten van je bordje. Je hoort helemaal niet wat ik zeg, je zoekt alleen maar naar het fotofiltertje voor het juiste effect. Volgende keer halen we een patatje, hoor! En geen haar op mijn hoofd die eraan denkt je mee te nemen naar deze tent.

 

4. Het kan wel: beloftes in de techwereld

 

Niet iedere entrepreneur is als Jesse Eisenberg in The Social Network

Niet iedere entrepreneur is als Jesse Eisenberg in The Social Network

 

Als er iets is dat de film The Social Network ons heeft geleerd, is het wel dat je nooit met vrienden een bedrijf moet beginnen. Voor je het weet ben je succesvol, gaat het om heel veel geld en zie je elkaar in de rechtbank. Op een of andere manier krijgen mensen bij wie de doekoes door de brievenbus naar binnen spuiten een waas voor hun ogen en willen ze alleen maar meer, zelfs als ze daarvoor hun kameraden moeten schofferen. Terwijl je zou denken: goh, ik heb toch genoeg op de bank staan, laat ik de mensen die er recht op hebben ook een deel geven. Waarom kan dat niet?

Nou, het kan wel. Kijk maar naar Nick Woodman. De oprichter van GoPro beloofde meer dan tien jaar geleden zijn studiegenoot Neil Dana (en tevens de eerste werknemer van het bedrijf) tien procent van de opbrengsten uit aandelen als het bedrijf naar de beurs zou gaan. Mondeling, niks op papier. En toen ging het bedrijf dus echt naar de beurs. Dat zou voor Dana een aandelenpakket betekenen van ongeveer 230 miljoen dollar. Ha, dat leek een gegarandeerd enkeltje naar de rechtbank, maar daar stak Woodman een stokje voor. Hij betaalt het geld uit eigen zak. Beloofd is beloofd. Het lijkt bijna een Disney-film, ware het niet dat de beste man natuurlijk gewoon doet wat hij moest doen. Je zou het haast vergeten in deze harde, egoïstische branche.

 

3. Waarom benzineauto’s totale onzin zijn

 

"Toet toet, laat me er door,  ik ben een echte man."

“Toet toet, laat me er door, ik ben een echte man.”

 

Er is een revolutie gaande in de autowereld. Dat werd overigens tijd ook, want er zijn maar weinig apparaten minder geëvolueerd dan die bak onder je kont. Ja, een extra kreukelzone hier, een wat beter uitgewerkte cruise-control en een wagen die zichzelf inparkeert, dat was het de afgelopen tien jaar wel. Maar de zelfrijdende auto komt eraan en als je wat geld neertelt, kun je gewoon elektrisch rijden. Dat stuit overigens op nogal wat weerstand van de zogenaamd echte man. Die wil blijkbaar zijn bolide voelen accelereren, de benzineluchten inademen en hoe meer geluid de motor maakt, hoe beter. Je bak is een beest en die moet je temmen!

Wat een klinkklare onzin, zeg. Nok eens even met je compensatiegedrag! Prima dat je autorijden leuk vindt, maar als het veiliger, milieuvriendelijker en fijner voor je omgeving kan, is er geen enkele reden om dat niet te doen. Alles wat in je hoofd zit over autorijden, is gebaseerd op een raar sentiment. Waarom? Check even deze review: een Tesla-rijder doet verslag van zijn ‘eerste’ testrit in een benzinewagen. Briljant!

 

2. Yes: schietstoel vliegende bolide werkt!

 

Leuk boodschappenwagentje, toch?

Leuk boodschappenwagentje, toch?

 

Maar goed, allemaal leuk natuurlijk, die ontwikkelingen in de auto-industrie, maar het wordt pas echt interessant als we het naar the next level gaan trekken. Kom op, ik wil cruisen als Bruce Willis in The Fifth Element! Wifebeater aan en hup, een kilometer de lucht in! Hell yeah, doe mij een vliegende auto! Wat zou het toch heerlijk zijn als je niet meer achter die pruttelende zondagsrijder hoeft te zitten die met 85 kilometer per uur een vrachtwagen op de snelweg aan het inhalen is. Hoppakee, lekker verticaal inhalen die handel. Zoals het ons Nederlanders betaamt, zijn wij al druk bezig deze toekomst te verwezenlijken. In 2017 moet namelijk de Pal-V One op de markt komen, voorlopers als we zijn.

Maar om eerlijk te zijn is deze bolide toch niet echt wat we ons ervan hadden voorgesteld. Hij doet namelijk meer denken aan een uit de kluiten gewassen helikopter-drone, dan aan een auto. Nee, in die zin doen ze het in Tsjechië toch beter. Daar zijn de eerste proefvluchten met de Aeromobil gemaakt. Die lijkt tenminste op een voertuig uit de toekomst en kan 160 kilometer per uur over de weg en 200 in de lucht. En veilig dat hij is! De schietstoel werkt namelijk perfect!

 

1. Elon Musk is stiekem ook gewoon een eikel

 

Zo kijkt meneer Musk vlak voordat je je bureau kunt leeghalen

Zo kijkt meneer Musk vlak voordat je je bureau kunt leeghalen

 

De techwereld heeft een nieuwe kroonprins en zijn naam is Elon Musk. Hij verdiende op jonge leeftijd al achterlijk veel geld door de verkoop van verschillende bedrijfjes. Veel mensen zouden na zo’n exercitie ervoor kiezen een eiland te kopen en de rest van hun leven in een hangmat op het strand door te brengen. Een vrachtlading mooie vrouwen erbij, piña coladaatje in de hand en de hele dag heel hard lachen. Musk niet, die vroeg zich af: wat is cool om te doen? Daarna trok hij honderd miljoen dollar uit zijn portemonnee en richtte SpaceX op, een bedrijf dat bezig is met ruimtetransport. Jawel: dingen het heelal in schieten, de droom van ongeveer iedere jongen. Musk deed het gewoon. Maar daar stopte het niet. Zijn volgende project: de elektrische auto uit de kneuterigheid halen en zie daar, Tesla was geboren. Nu is het de beurt aan de thuisbatterij. Inderdaad, op papier de meest saaie gadget sinds de uitvinding van de sapcentrifuge, maar geloof ons van Draadbreuk maar: ook dit gaat onze Elon cool maken.

Entrepreneurs met zoveel succes zijn vaak excentrieke figuren. Die hebben zoveel commitment, dat er ergens een steekje los moet zitten. Kijk maar naar Steve Jobs: de man die Apple groot maakte en op het podium heel innemend was, maar zodra een werknemer ‘m in de ogen keek moest deze bijna rennen voor zijn leven. Volgende week komt de biografie Elon Musk: Tesla, SpaceX and the Quest for a Fantastic Future uit en bij The Washington Post somden ze alvast de meest opvallende quotes uit het boek op. Voorlopige conclusie: ja hoor, dit is er weer eentje. Iemand die 23 uur per dag werkt, ongeveer hetzelfde van zijn werknemers vraagt en niks snapt van het echte leven. Kijk, het is natuurlijk hilarisch dat je ’s nachts Google-oprichter Larry Page belt omdat je geen slaapplaats hebt en of hij een bank over heeft, maar hallo: er zijn hotels. En dan dit verhaal over zijn manier van sollicitatiegesprekken voeren. Kijk, een moeilijke vraag stellen is tot daar aan toe, maar het blijft ronduit onbeschoft om tijdens een gesprek gewoon je mail te beantwoorden. Jawel, we hebben hier weer een wereldvreemde, ziekelijk gefocuste lul te pakken, maar misschien is dat juist wat nodig is om bizar veel succes te hebben.

Fotocredits:

Elon Musk header: Elon Musk Taking Questions via photopin (license)
Konijnenvoer: Shrimp fried rice with … via photopin (license)
Oude bak: Woolpit Steam via photopin (license)
Aeromobil: La prima auto volante? AeroMobil promette la vendita nel 2017 via photopin (license)
Elon Musk: IMG_0787.JPG via photopin (license)