Asus Zenbook UX501 review: een mastodont
Reviewoverzicht
Rapheid
9Design
9Speakers
5Batterijduur
6Een antwoord op Apple’s Macbook Pro maar dan met anabolen in z’n reet: De Asus Zenbook Pro UX501 is een laptop on steroids met een 4K-touchscreen, Intel Core i7 en een design waarbij de bloeddruk van Chief Design Officer Jony Ive stijgt. Hebben we hier te maken met een overkill of niet?
Design
Goed, de Asus Zenbook Pro UX501. ‘Wat een onwijze unit’, is de eerste reactie als je deze mastodont uit zijn mooie premium doos haalt. Sla ‘m open en je kijkt naar een beeldschoon 15.6 inch 4K-touchscreen in een volledig aluminium behuizing. Man, wat voelt dat fijn aan. Veel laptops zijn gemaakt om gewoon te werken maar deze roept uit zijn Bang & Olufsen speakers of je ‘m wilt aaien, zo mooi.
Naast aaien typ je natuurlijk gewoon op de Zenbook en dat gaat maar al te goed, het volledig numerieke toetsenbord voelt solide aan en geeft goede feedback op je slagen met de juiste klik. Oh ja, en ’s avonds tikken doe je nu in stijl met backlight keyboard verlichting. Cool!
Om de Zenbook wat frisse lucht te bieden tijdens het gebruik, maakt het net zoals vele laptops gebruik van een ingebouwde ventilator, maar de UX501 zou geen vanaf prijs van 1729,- euro hebben, als ze daar niet iets creatiefs mee konden doen. Wat je ziet bij veel laptops, is dat je aan een van de zijkanten vaak een roostertje hebt waar warme lucht uitkomt. Designtechnisch gooit dat geen hoge ogen, dus dat moet anders dacht Asus. Dus hebben ze á la Apple, het ventilatiesysteem verwerkt in de scharnieren waar scherm en moederbord elkaar vinden. Geek out fanboys!
Een lust voor het oog omdat de zijkanten nu egaal zijn, met uitzondering van de poorten en je, hoe gek het ook klinkt, nu naar je ventilatierooster kijkt en denkt: ‘Man wat hebben ze dat toch goed bedacht! Daarnaast maakt de fan geen overbodig lawaai bij standaard taken, maak je gebruik van geavanceerde editing-software hoor je de fan wel maar niet tot vervelens toe.
Een laptop neem je naast het fancy uiterlijk natuurlijk vooral voor de portabiliteit en met 2,1 kilo schoon aan de haak is dit geen lichtgewicht.
Unter the hood
Het woord Pro staat niet voor niks achter de Zenbook dus heeft Asus ‘m tjak volgestopt met specificaties die niet mis zijn.
- Processor: Intel Core i7 4720HQ
- Werkgeheugen: 16GB
- Videokaart: NVIDIA Geforce GTX 960M met 2GB GDDR5 VRAM (UB#89 correctie)
- Harddisk: 256 GB SSD
- Beeldscherm: 15,6 inch 4K-touchscreen
Dit in combinatie met Windows 8.1 zorgt voor een uiterst snelle en capabele machine die het werken met Adobe’s editing programma’s een lust voor het oog maakt, de nieuwste games soepeltjes op high settings afspeelt en opstart in enkele luttele seconden – al dan niet door middel van gezichts-unlocking.
Ja dat lees je goed, gezichts-unlocking. Kijk naar het scherm en de laptop herkent je gezicht. Klaar is Kees (of: Jeroen), en Windows is ontgrendeld. Klinkt geinig, maar het is een feature die het opstartproces soms eerder vertraagt dan ten goede komt. Dit komt omdat je altijd goed recht voor je laptop moet gaan zitten voordat de functie werkt. Maar ach, het ziet er wel enorm cool uit als jij in de trein zit en mensen zien dit gebeuren op je, ik herhaal het nog maar even, 4K-touchscreen.
Want man wat is dat lekker! Lekker met je vette klauwen de laatste tweets checken in 4K van Draadbreuk door middel van swipe bewegingen. Om eerlijk toe te geven: Ik dacht eerst dat dit echt een gimmick zou zijn, maar het tegendeel is waar: Ik ben helemaal verkocht. Zo’n trackpad, hoe duur, mooi en verfijnt ze al niet zijn, ze kunnen niet op tegen de muis en omdat dat weer gedoe met zich meebrengt dat je het bij je moet hebben is zo’n touchscreen de perfecte oplossing! Maar is 4K dat ook?
Ja, Windows 8.1 spat van het scherm af evenals Microsoft Office, maar open ik iTunes krijg ik gewoon pixels te zien (Apple-Microsoft clash). Dat is toch een flinke tegenvaller als je net bijna 2 ruggen hebt besteedt aan een laptop. iTunes is niet de enige, menig app heeft nog geen support voor de ultra-hd resolutie waardoor de schaling er raar uitziet en/of je pixels gaat zien. Hier kan Asus niks aan doen en het is een kwestie van tijd voordat fabrikanten hun programma’s van een update voorzien die 4K in acht neemt. Daarnaast is films kijken wel echt een beleving apart en al switch je naar een Full HD monitor denk je: Man, dit is eigenlijk best onscherp terwijl je dit van te voren nooit zag.
Je merkt de invloed van een 4K-scherm pas goed als je terugkeert naar je normale Full-HD monitor. Man wat onscherp!
Aansluitingen
Qua aansluitmogelijkheden hoef je je niet behelpen te voelen want de laptop beschikt over
- 3 x USB 3.0 poorten
- 1 x COMBO audio jack
- 1 x HDMI
- 1 x mini Display Port
- 1 x Thunderbolt port (Op geselecteerde modellen)
- 1 x SD card reader
Voor mensen die liever nog met kabels werken, Asus levert een adapter voor een ethernet poort. Naast deze aansluitingen is de Zenbook ook heer en meester in Wi-Fi omdat ‘ie over de nieuwste generatie dual-band 802.11ac wifi beschikt. Als je thuis een router hebt staan die deze techniek ook kent – en een heel relaxt internet abonnementje bezit – zijn al je seizoenen Suits gedownload voordat je Netflix kan zeggen.
Batterij
Asus claimt 6 uur te behalen uit de 96Wh capaciteit lithium-polymeer accu. In de werkelijkheid ligt dit helaas lager omdat tegelijk werken met meerdere applicaties die hoge eisen stellen een flinke belasting is maar hé, daarvoor koop je juist zo’n laptop. Ik kon tijdens een dag 5 uur met de laptop bezig zijn voordat ik ‘m weer aan de lader moest leggen, maar aan de andere kant kon ik er weer langer dan 6 uur mee doen als ik Wi-Fi had uitstaan en op mijn gemak een word-documentje tikte.
Speakers
Je ziet het vaak, laptopfabrikanten sluiten een deal met een premium audiomerk. Asus is hierop geen uitzondering en heeft de handen in elkaar gesloten met Bang & Olufsen, gevestigde naam in audioland, dus waren mijn verwachtingen in laptop-normen hoog. Ik zet wat muziek van iTunes aan, Coldplay voor de geïnteresseerden, en er treedt geen wauw-effect op. Just another laptop speaker is de gedachte die rond gaat.
Het enige wat mij doet denken dat Bang & Olufsen hier naar gekeken heeft, is omdat er naast de bovenkant ook aan de onderkant van de laptop 2 speakers bevinden, in totaal hebben we er dus 4. Cool, maar die 2 speakers aan de onderkant komen niet volledig tot potentieel omdat als je een laptop gebruikt deze meestal op een bureau staat of op je schoot. Resultaat: Het geluid wordt grotendeels geblokt en dat is jammer want enige 3D dimensie of surround komt zo niet tot uiting.
Concurrentie
De Zenbook Pro neemt het op tegen de Macbook Pro Retina, een laptop die meer geld kost en over mindere hardware beschikt. Tsja, algemeen bekend over Apple denk ik maar we stellen de vergelijking toch maar even op. Voor een Macbook Pro Retina, 15 incher, betaal je € 2.249 euro en voor dat geld krijgt min of meer dezelfde specs als de Zenbook Pro maar dan nog steeds met een geïntegreerde videokaart. Bruh, dat is waanzin als je het mij vraagt voor dat geld.
Conclusie
Nee, geen overkill maar de Asus Zenbook Pro UX501 is wél een rap en stijlvol apparaat. Een kolossale unit die niet misstaat in een hip café waar louter Apple staat. Het 4K-touchscreen maakt ‘m wat mij betreft helemaal af omdat we deze technologie nog lang niet op alle andere laptops zien en het blijkt daarnaast ook verdraait handig te werken.
Vind jij 4K al nodig in laptopschermen? Laat het weten in de comments!
-
Nice! Toevallig al een tijdje op zoek naar een nieuwe, krachtige laptop. Deze lijkt mij een zeer goede keuze en hij is daarbij ook nog eens ongelooflijk stijlvol. *throws money at asus*
Reacties