Digitale valuta – cryptocurrency – zijn nogal hip. De Bitcoin kost meer dan ooit en ook alternatieve digitale munteenheden als Ethereum of LiteCoin kennen een fikse groei in waarde. Dat zegt jullie vast niet veel. Dat is niet helemaal terecht: de blockchain, de technologie achter dit soort valuta, gaat namelijk heel groot worden. De vrinden van Internet Of Coins zijn het bewijs. Zij haalden al 1 miljoen dollar op om hun eigen digitale grenswisselkantoor zonder grenswisselkantoor te beginnen. Ja, echt.
Vorig jaar was het ons nog niet helemaal duidelijk wat Internet of Coins nou precies probeert te ontwikkelen. Een persbericht met lastige termen en een ietwat wollige uitleg zorgden er bij een interview voor dat we eigenlijk meer vragen dan antwoorden hadden na een kort gesprek.
Maar, we hebben ons ingelezen. Sterker nog: ondergetekende is zelfs in het bezit van enkele digitale valuta en doet zijn best druk te speculeren. Wat Internet Of Coins probeert te maken is eigenlijk best eenvoudig uit te leggen. Komt ‘ie: als jij nu naar Engeland gaat, heb je ponden nodig. Die ponden kun je kopen bij een GWK. Je legt bijvoorbeeld 10 euro in, en daar krijg je dan ponden voor terug. Maar daar betaal je altijd een beetje transactiegeld voor. Dat geld gaat naar het GWK. In de wereld van Bitcoin en andere digitale currencies is het niet anders. Je koopt bijvoorbeeld bitcoins bij LiteBit en dan betaal je voor de transactie. Dat geld gaat naar een ondoorzichtig en misschien wel onveilig grenswisselkantoor, in dit geval LiteBit.
Decentraal handelen in BitCoins
Internet of Coins probeert een decentraal systeem te ontwikkelen, waarbij je eenvoudig en zonder tussenkomst van een GWK-achtige instanties digitale valuta kunt inwisselen. Jij hebt BitCoins, ik heb LiteCoins. Jij wil die van mij kopen, in ruil voor wat coins. Dan krijg ik wat transactiefee, in plaats van GWK (of: LiteBit). Zo simpel is het. Briljant in zijn eenvoud.
“Ons streven is om van Internet of Coins als peer-to-peer systeem de Bittorrent te maken voor digitale valuta en smart contracts”, zo roept Robert de Groot, een van de founders van IoC in het persbericht.
En daar zitten dus een hoop mensen op te wachten. Inmiddels is er via een crowdfundingcampagne zo’n 1 miljoen dollar opgehaald om het systeem te ontwikkelen. Geestig weetje: een groot gedeelte is opgehaald in BitCoins, en met dank aan de belachelijke waarde-stijging die de munt van Satoshi Nakamoto heeft ondergaan, werd die 1 miljoen opeens snel gehaald.
Mocht jij ook nog mee willen doen met de crowdfundingcampagne, dan kan dat nog tot 21 juni.