Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

De vijf opmerkelijkste toetsenborden voor Android

De vijf opmerkelijkste toetsenborden voor Android
Bart
  • Op 18 maart 2014

Het grote voordeel van Android boven iOS? De vrijheid om je telefoon helemaal naar je hand te zetten. Bijvoorbeeld door een alternatief toetsenbord te installeren. Dat kunnen uitstekende apps zijn zoals Kii (mijn persoonlijke favoriet) of SwiftKey, maar het kan ook een stuk gekker. Dit zijn de vijf meest opmerkelijke toetsenborden van dit moment. Niet per definitie de beste dus, maar wel apps die wat creatiefs doen en daarom de moeite van het proberen waard zijn.

 

Mag het een onsje kleiner zijn?

Minuum Keyboard

Het grote nadeel van een toetsenbord is dat het vaak zo’n veertig procent van je schermoppervlak in beslag neemt. De oplossing? Minuum. Dit toetsenbord propt alle letters samen in één regel en weet dan nog steeds je invoer te ontcijferen. Dat klinkt vooral onhandig als je een moeilijk wachtwoord moet invoeren, maar ook daar is aan gedacht. Hoe? Dat zie je in bovenstaande video. Voorlopig is het grootste nadeel dat de app nog geen Nederlandse ondersteuning heeft, waardoor het nog geen vervanger is van je normale toetsenbord, maar hulde voor het idee en de goede uitvoering.

Proefversie: Minuum Keyboard Free | Volledige versie (€2,49): Minuum Keyboard

 

 

Daar bij die molen

8pen

Het idee achter 8pen is simpel: schrijven met een pen is leuk vanwege de bewegingen die je maakt, maar het is onmogelijk om dit na te bootsen op een telefoon. Het scherm is namelijk simpelweg niet breed genoeg om lange woorden met je vinger te ‘schrijven’, laat staan complete zinnen. En letter voor letter een woord maken is ook behoorlijk omslachtig. De oplossing die ze hebben gevonden is een veredelde molen met aan elke wiek acht letters of cijfers. Door rondjes te zwaaien met je vinger, lus je letters aan elkaar tot ze woorden vormen. Een leuk idee, maar het vergt behoorlijk wat training. De makers leveren ook een normaal qwerty-toetsenbord mee, wat aan de ene kant sympathiek is, maar anderzijds ook niet echt pleit voor het concept…

Proefversie: 8pen Worldcup (spelletje) | Volledige versie (€0,99): 8pen

 

 

Shortcut galore

Siine

Siine lijkt op het eerste gezicht op een normaal qwerty-toetsenbord, maar heeft een hoop snelkoppelingen onder de motorkap die het schrijven een stuk makkelijker maken. Met één druk op de knop kom je in een menu met verschillende icoontjes waarmee voorgeprogrammeerde zinnen kunnen worden gekozen: van eenvoudige teksten zoals ‘ik bel je later’ tot ingewikkelde constructies om direct vanuit een ingebouwde agenda afspraken te maken. Dat werkt allemaal redelijk vlot, maar de teksten zijn helaas in het Engels. Je zult dus een paar uurtjes moeten uittrekken om alles te vertalen. Heb je dat gedaan, dan kun je een stuk sneller tikken, maar wissel wel een beetje je teksten af, want anders wordt het voor de ontvanger van je berichten behoorlijk eentonig.

Gratis versie (in-app aankopen): Siine

 

 

Blind typen

Fleksy

Vervang onnodige knoppen zoals de spatiebalk, shift en backspace door een veegbeweging en je houdt veel meer ruimte over voor de letters. Dat is in de basis wat Fleksy doet. Het resultaat is dat de knoppen relatief groot zijn, waardoor je minder tikfouten maakt. Het vergt – zoals met alle nieuwe toetsenborden – behoorlijk wat oefening, maar eenmaal gewend is er een bonus: je kunt het toetsenbord helemaal onzichtbaar maken en dat ziet er tof uit. Dit ‘blind typen’ hebben ze zelfs doorgevoerd op de PlayStation 4-controllers, wat tekstinvoer op consoles een stuk eenvoudiger maakt (toffe video). Het toetsenbord werkt zelfs op smartwatches zoals de Galaxy Gear (nog een leuke video).

Volledige versie (gratis!): Fleksy

 

 

Boter, kaas en eieren

MessagEase

Als 8pen een veredelde molen is, dan gaat MessagEase door het leven als boter, kaas & eieren. Dit toetsenbord doet met negen vlakken een beetje denken aan T9, maar dan op basis van de meest gebruikte letters in plaats van simpel ABC. Zo staan in de Engelse versie onder meer de letters A, N en I centraal. De app biedt ook Swype-ondersteuning en is verder tot de kleur aan toe aan te passen. Ook met dit toetsenbord kun je trouwens ‘blind typen’, maar dat komt simpelweg neer op het verwijderen van de letters op te toetsen. De negen vlakken gaan niet weg, dus het nut van deze functie ontgaat me een beetje. Check ook even het bovenstaande filmpje, al was het maar vanwege de pianomuziek en Word Art.

Volledige versie: MessagEase

Reacties

  1. IkBenBrian

    Echt grappig om te zien dat een toetsenbord pittig lang bestaat, maar heel veel andere mensen van een toetsenbord iets anders willen maken!
    Maar als ik een toetsenbord uit deze 5 moest kiezen, zal ik de eerste nemen.

  2. stijn v brummelen

    Minuum heeft geen Nederlandse ondersteuning. Ik vindt flesky chill en gebruik hem zelf ook.

    • Op welke manier gebruik je Fleksy? Verborgen?

    • stijn v brummelen

      Haha, nee ik moet het toetsenbord kunnen zien om geen fouten te maken. Kan jij het wel verborgen dan?