Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Oxboard rij-dingen verboden op openbare weg

Oxboard rij-dingen verboden op openbare weg
Dennis de Vries

Slecht nieuws voor mensen die dachten een Oxboard of Coolwheel voor Sinterklaas te geven. De futuristische twee- of eenwielers die je voortbeweegt door er op te balanceren zijn ontzettend verboden op de openbare weg. Dat meldt de NOS die het even nagevraagd heeft bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De Oxboard heeft een topsnelheid van 15 km/u dankzij een ingebouwde motor en hoewel je daar met je Tomos dus makkelijk voorbij bromt, geldt het apparaat voor de wet toch als ‘gemotoriseerd verkeer’. En dan moet het aan een aantal eisen voldoen: “Het gaat om gemotoriseerde tweewielers, dus ze zouden een Europese typegoedkeuring als bromfiets moeten hebben”, aldus een woordvoerder van het ministerie tegen de NOS. “Daar komen ze echter niet voor in aanmerking, omdat er geen zitplaats op zit.” Geen zadel dus: verboten.

En Segways dan?

Betekent dit ook dat Segways massaal van de weg af moeten en dat mallcops, de Marrechaussee op Schiphol en Vincent Everts voortaan moeten lopen? Neen, aldus dezelfde woordvoerder. De Segway heeft namelijk een uitzondering gekregen als ‘bijzondere motorfiets’. De makers van de Oxboard en Coolwheel eenwieler zijn daarvoor bij voorbaat al kansloos omdat er geen stuur op de apparaten zit. Je mag er dus gewoon niet mee op de openbare weg rijden. Ook niet op de stoep.

 

Deze epische race op de openbare weg mag dus niet meer

 

Geen hoverboard, wel een rij-ding

In tegenstelling tot wat veel mensen plachten te zeggen is de Oxboard of de Coolwheel geen hoverboard. Dus noem het ook niet zo. Een hoverboard hovert. Een Coolwheel rijdt. Komt nog eens bij dat een Coolwheel geen board is, meer een….ding. Nu bekt ‘rij-ding’ ook niet echt lekker, maar het komt in ieder geval een stuk dichter bij de waarheid. Dus tot we iets beters hebben gevonden, stellen we voor de term rij-ding te gebruiken voor dingen die rijden. Dan laten we de term hoverboard lekker voor boards die hoveren. Zoals deze.