Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Deze gejatte innovaties gaat Apple wél groot maken

Deze gejatte innovaties gaat Apple wél groot maken
Dennis de Vries

Voor wie het ontgaan is, Apple heeft gisteren een hele serie aan nieuwe producten gepresenteerd. Van de iPhone 6S en 6S Plus wisten we nagenoeg elk detail al. Nieuwer waren de Apple iPad Pro en de Apple TV. Al die apparaten zijn zo nieuw dat je nog nooit ziets gezien hebt, wil Apple ons doen laten geloven.

Bij Apple zijn ze daar goed in. Neem een functie of feature die allang in gebruik is bij andere fabrikanten. Implementeer ze in een Apple product; Zeg dat het nieuw is en kijk hoe iedereen de betreffende functie bewierookt alsof ze voor het eerst een gesneden brood zien. Nee de iPad: door Apple gepresenteerd als de eerste tabletcomputer ooit, terwijl die dingen in alle soorten en maten al te verkrijgen waren. Een vervelend trekje.

Apple vond de tablet uit

Maar laten we ook even heel eerlijk zijn. Bepaalde zaken mogen misschien technisch gesproken al bestáán, maar het gaat pas echt leven als Apple erin stapt. Neem hetzelfde voorbeeld van de Apple iPad. Nee, niet nieuw. Maar wel het moment waarop iedereen en zijn malle moer ineens een tablet móest hebben. De kans is groot dat jouw moeder haar Samsung Galaxy Tab nog steevast ‘iPad’ noemt.

Ook na de presentatie van gisteravond loeit er weer een leger aan anti-Apple predikers dat ze alles al een keer gezien hebben. Dat het helemaal niet nieuw is en dat Apple de weg kwijt is. Kan wel zijn, maar ondertussen kijkt niemand meer terug naar de halfslachtige pogingen die al eerder gedaan zijn. Dit is het echte werk.

 

 

Wat heeft Apple opnieuw uitgevonden?

De Samsung Galaxy Note Pro

Hoe noemen ze het?

Apple iPad Pro

ipad-proEerlijk gezegd moesten we even gniffelen toen het persbericht binnenkwam. “Apple introduceert iPad Pro met ongekend groot 12,9-inch Retina-display” brulde het in onze inbox. Wacht even, ‘ongekend’? Maar hoe zit het dan met de Samsung Galaxy Note PRO? Goed, het beeldscherm is met 12,2 inch misschien een fractie kleiner dan de iPad Pro, maar mag zich toch best in dezelfde categorie scharen, right?
Waarom gaat Apple het wél groot maken? De eerste berichten over de Note PRO waren dat ze maar moeilijk te verkopen waren. Maar wat is de laatste nieuwe Apple-tablet waar mensen niet voor in de rij stonden? Ik kan er ook geen bedenken.
 

Wat heeft Apple opnieuw uitgevonden?

De S-Pen

Hoe noemen ze het?

Apple Pencil

apple-pencil
We nemen je mee naar het jaar 2007. Steve Jobs stond op het podium om in een legendarische keynote de originele iPhone te presenteren. Hoe bedien je deze nieuwe smartphone? Met een stylus? “Yuck!”, riep Jobs. “Nobody wants a stylus”. Fast forward naar 2015 en Apple presenteert een stylus. Draait Steve Jobs zich nu om in zijn graf? Niet perse, want er zijn wel degelijk mensen die een stylus willen. Niet om hun iPad te bedienen, maar wel om mooie dingetjes te tekenen. Het feit dat het apparaat extreem drukgevoelig is, helpt daarbij alleen maar mee natuurlijk. Kost je $99, maar dan heb je ook…een stylus.
Waarom gaat Apple het wél groot maken? Stel, je ziet iemand creatief doen. Wat voor apparatuur gebruikt hij of zij daarvoor? Inderdaad, iets met een appeltje erop. De eerste designer die volop gebruik maakt van Android moeten wij nog tegenkomen.

 

Wat heeft Apple opnieuw uitgevonden?

De Microsoft Surface

Hoe noemen ze het?

De iPad Pro met Smart Keyboard

smart-keyboard
Drie jaar geleden maakte iemand dit briljante stripje:


Schot in de roos.
Waarom gaat Apple het wél groot maken? ‘We think you’re going to love it’, zegt Tim Cook. Dan doen we dat.

 

Wat heeft Apple opnieuw uitgevonden?

HTC Zoe

Hoe noemen ze het?

Live Photos

apple-live-photos
‘This is entirely new technology’, klopte Apple-baas Phil Schiller zichzelf tijdens de keynote op de borst. ‘Boooeee!’ riepen de overgebleven HTC-medewerkers in koor. Live Photos van Apple laat de camera bij elke foto ook een paar seconden bewegend beeld opnemen. Daarmee kun je bijvoorbeeld achteraf een foto tot leven laten komen, of juist nét een betere foto selecteren. Nooit meer iemand met dichte ogen op de foto. Het is bijna een exacte kopie van wat HTC uitlegt in een blogpost over hun HTC Zoe fotofunctie….gepresenteerd in 2013.
Waarom gaat Apple dit wél groot maken? Bijna alles wat Apple aanraakt verandert in een berg cash. Bij HTC gaat het momenteel precies andersom.

 

Wat heeft Apple opnieuw uitgevonden?

Surepress op Blackberry Storm

Hoe noemen ze het?

3D Touch op iPhone 6S

iphone-6s-3d-touch
Wie had ooit gedacht dat Blackberry ooit inspiratie zou zijn voor Apple. Laat staan dat het om hun schandalig hard geflopte Blackberry Storm zou gaan? De smartphone van de inmiddels volledig van het toneel verdwenen Canadezen had een noviteitje: een klikbaar touchscreen. Dat bood twee soorten input met slechts een vinger. Je kon items op het scherm aantikken voor snelle selectie, of je moest wat harder drukken om iets te selecteren. Bij de Blackberry duwde je weliswaar het hele beeldscherm de behuizing van het toestel in. Dat hoorde zo.
Waarom gaat Apple dit wél groot maken? Al had Blackberry destijds een biertap in zijn toestellen gebouwd, de teloorgang was al niet meer te stoppen. Apple geeft dit terecht een tweede kans.