Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Freecom Mini Tough Drive SSD: waarom deze vet handig is

Freecom Mini Tough Drive SSD: waarom deze vet handig is
Ger
  • Op 4 augustus 2015

Reviewoverzicht

Snelheid
8
Stevigheid
7.5
Functionaliteit
8.5
Prijs(heid)
7.5

Sterk

Geen gezeik: gewoon alles opslaan!

Draadbreuk krijgt soms gadgets opgestuurd waarvan je je afvraagt wat je er in hemelsnaam over moet schrijven. Per post ontvangen: een SSD-schijf die je mee kunt nemen. Hoe boeiend is dat nou? Wat blijkt, de Freecom Tough Mini SSD-schijf is best wat woorden waard. Bij dezen.

In de wereld van de gadgets is er een (schijn)zekerheid. Het is allemaal mooi en prachtig en oh wat is het leuk om overal mee te spelen. Op perspresentaties regent het complimenten en tijdens beurzen vliegen collega’s elkaar bijna om de hals omdat het zo spectaculair is wat ze nu weer hebben bedacht. En soms is dat helemaal niet nodig.

Neem de Freecom Mini-SSD schijf. Het ding heeft een lelijke grijze kleur, weinig bijzondere features en is… tja, gewoon een draagbare harde schijf. Het ding doet wat hij moet doen: hij slaat je zooi op. En dat dan heel snel en heel stevig. Niets meer, niets minder. En hoewel dat in de wereld van economische crises, IS of aanspoelende asielzoekers misschien wat marginaal is qua nieuwswaarde, verdient dit kleine ding best wat journalistieke aandacht.

 

ssd_freecom2

 

Want eenvoud: dat is iets waar de techwereld niet vaak meer over praat. Een product moet volgestopt worden met functies, anders is het niet ‘eigentijds’ genoeg. Blijkbaar staat ‘modern’ voor ‘veel’.

Voorbeelden zijn er genoeg: pak een gemiddelde Samsung-camera en ga voor de grap eens tellen hoeveel instellingen en mogelijkheden je kunt wijzigen – ik vermoed dat je op een goede 2344 keuzes aankomt. En dan zit ik nog laag. Pak een gemiddelde budgettelefoon en er zitten meer apps op dan de eigenaar lief is. Bellen, appen en een beetje Facebooken – dat is eigenlijk alles wat we nodig hebben, maar we worden doodgegooid met widgets, beursindex-apps en ‘storage in de cloud’.

De Freecom Mini Tough SSD is de Sonim XP7 onder de harde schijven

Daar moeten we vanaf. Terug naar de basis. Simpelheid. Dat zoeken we. En dat vond ik zowaar terug in de Freecom Mini SSD-schijf. Want toegegeven, met 250 euro voor 256 GB is het ding best aan de prijs, maar daar krijg je wel een stevige en vooral razendbetrouwbare gadget voor terug.
Hij gaat namelijk niet stuk, dankzij zijn rubberen, IP55 gecertificeerde behuizing. En hoeveel harde schijven zijn bij ons door gare behuizingen en draadjes kapot zijn gegaan? Daar wordt een mens best naar van. De Freecom Mini Tough SSD is de Sonim XP7 onder de harde schijven, maar dan zonder alle volstrekt overbodige tierelantijnen.

Dikke creditcard

Wel biedt de Freecom Mini Tough Drive SSD handige partities en kun je het ding tegelijk gebruiken op Mac en Windows, iets waar de gemiddelde oude schijf nog weleens moeite mee heeft. Bovendien is ‘ie lekker rap. En het grootste voordeel blijft zijn formaat: amper groter dan een creditcard neem je ‘m echt overal mee. En da’s voor iemand die veel video’s op locatie schiet en opslaat – bijvoorbeeld voor Draadbreuk – niet geheel nutteloos.

Het is, kortom, een apparaat dat zijn werk doet. Meer hebben we echt niet nodig. Laat dit een voorbeeld zijn voor anderen.

 

ssd_freecom