Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Bezel be gone! 5 smartphones zonder randjes rond het scherm

Bezel be gone! 5 smartphones zonder randjes rond het scherm
Dennis de Vries

Smartphone-fabrikanten zijn altijd op zoek naar uitersten. De meeste megapixels in een camera, de hoogste kloksnelheid van de processor, de dunste behuizing. Dat is logisch, want ‘op-een-na’ staat zo knullig op een reclameposter. De trend van het moment? Randjes rond het beeldscherm. Die moeten dood. Sinds gisteren bemoeit ook Sony zich met de race naar randloos.

Sony Xperia C5 Ultra

sonyxperiac5ultraDe Sony Xperia C5 Ultra is eergisteren gepresenteerd (maar niet in Nederland verkrijgbaar). Op het eerste gezicht een meer dan prima Android-smartphone. Een 6 inch full hd-beeldscherm, twee 13 megapixelcamera’s aan beide kanten van het toestel en 2GB aan RAM. Maar het meest opzienbarende is dat het toestel, ondanks die zes inch, maar 164,2 bij 79,6 millimeter is.

Tenzij je Rainman bent, zegt je dat niet veel. Dus gooien we er nog wat cijfers tegenaan. Deze afmetingen betekenen dat zo’n 76% van de voorkant van het toestel bestaat uit beeldscherm. De randjes aan de zijkanten, de bezel van het beeldscherm, beslaan slechts 2,45mm. Is dat cool? Ja, dat is het.

Bezel-less blijft lastig

De droom van een smartphone die vrijwel volledig uit beeldscherm bestaat, leeft al sinds de originele iPhone. En hoewel dat toestel destijds een onwerkelijk groot beeldscherm had, besloeg het in feite maar ongeveer de helft het oppervlak van de iPhone. Elke keer als er een nieuwe iPhone aan zat te komen en de geruchtenmolen weer op volle toeren ging draaien, verschenen er steevast in elkaar geknutselde concepten van wat de nieuwe iPhone eventueel zou zijn. Veel van die droomprojectjes lieten een vertrouwde iPhone zien, maar dan met een uitvergroot beeldscherm dat van rand tot rand liep.

Technisch gezien is dat lastig, omdat beeldschermen simpelweg elektronica rondom nodig hebben voor het weergeven van beeld en het registeren van aanrakingen. Maar het is 2015 en die droom is uitgekomen. Sony doet mee in de race naar randloze beeldschermen, maar deze toestellen lopen een stapje voor:

 

Sharp Aquos Crystal 2

sharp-aquos-crystal
Het Japanse Sharp maakt zelden smartphones en kan dat gezien de reviews ook maar beter niet te vaak doen. Maar de Aquos Crystal 2 levert wel een mooi plaatje op dankzij het nagenoeg bezel-loze beeldscherm. Met 2,35 millimeter is die nog kleiner dan van de C5 Ultra. Het beeldscherm neemt zo veel ruimte in op de voorkant van het toestel, dat de selfie-cam naar de onderkant verschoven moest worden: gegarandeerd je onderkinnen in beeld dus.
Los van het ontbrekende randje biedt het toestel helemaal niets om enthousiast van te worden. Een 5,2 inch beeldscherm met 720p resolutie? Doe dan maar iets met een randje en moderne specs, danku!

 

Oppo R7 Plus

oppo-r7-plus
Oppo, niet te verwarren met het tijdschrift wat je op de basisschool altijd las tijdens het melkdrinken, speelt vals. Hun Oppo R7 Plus werd door de fabrikant zelf geteased als een droomconcept van de Samsung Galaxy Note 7. Maar dan voor het eggie. Dat ze vals speelden, daar maakten ze geen geheim van. Het beeldscherm had wel degelijk een bezel, maar door een ronding aan de zijkanten van het scherm ‘boog’ het licht naar buiten, waardoor het net leek of er helemaal geen bezel meer was. Alleen klinkt het mooier dan het is. Als we de eerste hands-ons moeten geloven is de Oppo R7 Plus gewoon een toestel als alle anderen. Mét bezel dus. Meh.

 

LeTV Max

LeTV-One-Max
Het zal ze bij HTC deugd doen dat ze nog toonaangevend genoeg zijn om te kopiëren. Want dat is toch wel wat de design-afdeling van het Chinese LeTV heeft gedaan. Het is voor HTC dan alleen wel weer zuur dat LeTV niet is gestopt met het kopiëren van de HTC One M9, maar ‘m ook direct op praktisch elk punt heeft opgekrikt. In de aluminium behuizing zit een Snapdragon 810 processor, 4GB aan RAM en uit de achterkant steekt een 20 megapixel camera met een sensor van Sony. Maar de aandacht wordt getrokken door het 6,3 inch (!!) grote beeldscherm in QuadHD resolutie. De randjes aan zijkant? Slechts 1,6 millimeter breed. Terug naar de tekentafel, HTC!

 

Nubia Z9

nubia_z9
Maak kennis met Nubia, de zoveelste Chinese smartphonefabrikant in dit rijtje. Eigenlijk gewoon ZTE dat een hippere naam op haar telefoons wilde hebben. Die naam boeit verder niet, het toestel wel, want de Nubia Z9 ziet er verdomd lekker uit. Strak design, prima specs. En natuurlijk een beeldscherm zonder randjes. Ook Nubia maakt hierbij gebruik van afgerond glas aan de zijkanten (2,5D Glass heet zoiets) om het effect te versterken. En ja, dat is lekker.

 

Eervolle vermelding – LG’s Neo Edge

lgedge
Maar de onbetwiste bezel-doder is het Koreaanse LG. Al jaren zijn ze bezig om bezels van televisies en computermonitoren hardhandig de nek om te draaien. Maar een 50 inch tv noemen we al ‘bezel-less’ als er een randje van een centimeter omheen zit. Met een 6 inch smartphone kom je daar niet mee weg. Geen nood, ook daar werkt LG aan. Vorig jaar presenteerden ze hun full hd Neo Edge-schermen, met een beelddiagonaal van 5,3 inch. De bezel is slechts 0,7 mm, praktisch verwaarloosbaar dus. Enige nadeel? Ze lieten alleen de beeldschermen zien, er zat verder nog geen smartphone achter. Hmmm, de LG G5 misschien?